A szerző, Paul Lendvai .....

2012. október 27. 13:29 - lendvai ©„Ez a könyv - Három élet - egy új fejezet hosszú és változatos életemben. Első ízben fogalmaztam meg Mihancsik Zsófia kérdéseire gondolataimat, emlékeimet és benyomásaimat nem angolul vagy németül, hanem anyanyelvemen. Először fordul elő, hogy egy könyvemet elsőként magyarul adják ki, és utána fordítják le idegen nyelvre. Eddig mindig fordítva történt.

A cím – Három élet – tükrözi életem három különböző szakaszának érdekes, és az olvasóknak talán eddig ismeretlen részleteit is. Így a gyávaság és a félelem éveit 1957-ig Budapesten; négy évtized külföldi sikereit és új tapasztalatait, hibáit és tévedéseit; s végül új házasság nyomán az ingázást Bécs és Budapest között.

Nem tudtam és nem akartam hazugságban élni, ezért hagytam el több mint ötvenöt éve a hazámat. És ezért utasítottam vissza egész életemben a rágalmakat és lepleztem le, ahol és ahogy csak tudtam, forrásaikat. A gonoszság és a butaság elleni harc mindig része volt általános publicisztikai tevékenységemnek, mely írásban, szóban és képben a nemzetközi közvélemény tájékoztatását szolgálta. Arthur Koestlertől Sebastian Haffnerig, Manès Sperbergtől Fejtő Ferencig írtak emigráns szerzők hasonló tapasztalatokról. Műveik és memoárjaik maradtak számomra az iránytűk harmadik életemben is.” - Paul Lendvai2012. október 27. 13:29 - lendvai ©lendvai

A szerző, Paul Lendvai Budapesten született. 1957 februárjától Bécsben él, 1959 szeptemberétől osztrák állampolgár. Huszonkét éven át a londoni Financial Times bécsi tudósítója volt. 1982–1987 között az ORF kelet-európai adásainak főszerkesztője, 1987–1998 között a Radio Österreich International intendánsa.

Az 1973-tól az általa alapított Europäische Rundschau negyedévenként megjelenő nemzetközi folyóirat főszerkesztője és társkiadója. Az ORF Europastudio című televíziós vitaműsorának vezetője, és a Der Standard osztrák napilap heti kolumnistája.

Tizenöt könyvet írt, melyek németül, részben angolul, franciául, csehül, szlovákul, horvátul, románul, észtül és japánul is megjelentek.

Az osztrák titok címmel megjelent könyvét 2008-ban az olvasók a legkedveltebb szakkönyvnek választották.

Számos díj és kitüntetés, a többi között az Osztrák Köztársaság Nagy Arany-érdemrendjének, az osztrák kultúrpublicisztika díjának és az osztrák könyvkereskedelem Tolerancia-díjának birtokosa, valamint magas magyar, német, francia, lengyel és cseh kitüntetéseket kapott.

Paul Lendvai-Mihancsik Zsófia: Három élet, 2012
Kossuth Kiadó

Hirdetés