Könyv a Kossuth Kiadótól - Pünkösti Árpád: A Horn

Nem kellek. Jól van. Jöjjön, aki kell.
Lantot, hitet vígan szegre akasztok.
Kicsit pirulok. Én és a Siker?
Jöjjenek a tilinkós álparasztok,
Jöjjenek a nyafogó ifjú-vének,
Jöjjenek a finom kultúrlegények…
Ezekkel együtt? Nem, nem. Köszönöm.
(Ady Endre: Búcsú Siker-asszonytól)

Messziről indult. A becsvágya tette alkalmassá arra, hogy nagy ívű pályát fusson be. Akik felnőttként élték meg a rendszerváltást, ismerik Horn Gyula nevét. Tudják, hogy Magyarország külügyminisztere, majd miniszterelnöke volt. Tudják, hogy fontos szerepet játszott abban, hogy 1989 szeptemberében a magyar kormány kiengedte Nyugat-Németországba a Magyarországra menekült keletnémetek tízezreit. Személyiségét és fiatalkori tetteit ellentmondásosan ítéli meg az a közvélemény, amely csak a hírmorzsákat rakja össze.

Pünkösti Árpád könyve pró és kontra vélemények felsorakoztatásával mutatja be azt a politikust, akinek élete példa arra, hogy az értelmes ember a maga sorsát származása, társadalmi indíttatása ellenében is irányíthatja.

Akik közelebbről ismerik, állítják: politikusnak született. Elszánt volt, szívós, tájékozott, csavaros észjárású, ütésálló, jó csapatépítő, és mert nemet mondani.

2013. február 27. 16:27 - horn ©horn

Nagy sakkjátékos volt a szó valódi és átvitt értelmében. A józan meggondolásokra alapozva makacsul és következetesen hozta meg a döntéseit, de hogy közben volt-e magánélete, csak sejteni lehetett. Emberi vívódásairól, családjáról, feleségéről, lányáról, fiáról, unokájáról, akivel szívesen sakkozott, még ennyit sem.  Ez a könyv többet és mást mutat meg arról az emberről, politikusról, aki kitörölhetetlenül beírta magát a magyar történelembe.

Horn Gyula, aki évek óta súlyos beteg, 1994. július 15. – 1998. július 6. között volt Magyarország miniszterelnöke és 2010-ig országgyűlési képviselő.

A számos nemzetközi díjjal kitüntetett magyar exminiszterelnök, a Kossuth Kiadónál megjelent AZOK A KILENCVENES ÉVEK… című könyvében megírta: szilárd meggyőződése, hogy: „Olyan Európát, olyan világot kell teremtenünk, ahol nemcsak megszületni és meghalni lehet, hanem élni is érdemes. Ha ezt az esélyt elmulasztjuk, soha nem bocsáthatjuk meg magunknak, és nem lesz, aki megbocsáthat nekünk.”

A könyv különlegessége, hogy az egyes részein elhelyezett QR-kódok használatával az olvasó az okostelefonján tizenegy, egykori film- és híradófelvétel részletét nézheti meg, amelyek az onlinefootage.tv video portál archív filmanyagából származnak.

A kötet a nyomtatott kiadással egy időben e-könyvként is megjelenik.