Ismét világsztárokkal várja közönségét a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Budapest legrangosabb összművészeti fesztiválja 33. alkalommal várja közönségét 2013. március 22. és április 7. között. Fellép többek között a világhírű Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe vezényletével, Christoph Prégardien és a Le Concert Lorrain, Patricia Petibon és a Münchener Kammerorchester, Joshua Bell és az Academy of St Martin in the Fields, valamint Claudio Abbado és az Orchestra Mozart.

A 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztivál második hétvégéjének programját a húsvéti ünnepek szellemében alakították ki a szervezők. Március 29-én a világhírű Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe vezényletével Johann Sebastian Bach Máté-passióját adja elő. Másnap, március 30-án a nagyszerű énekes, Christoph Prégardien karmesterként mutatkozik be a budapesti közönség előtt. A Bach-passiók világhíres evangélistája Oslo, Bécs, Varsó, Luxemburg, Amszterdam, Brüsszel, Bologna, Luzern és Párizs után érkezik Budapestre, hogy a „húsvéti fesztivál” egyik különösen izgalmasnak ígérkező koncertjét adja, Bach János-passióját vezényli a Le Concert Lorrain és a Nederlands Kamerkoor élén. Március 31-én a fesztiválközönség egyik kedvence, Marc Minkowski vezényli saját együttesét, a Les Musiciens du Louvre – Grenoble zenekarát.

E három koncerten a régizene nemzetközi élvonalának képviselői lépnek fel, de nem maradunk világnagyságok nélkül a fesztivál további napjain sem. A néhány éve működő, bolognai székhelyű Orchestra Mozart rövid múltja dacára máris komoly elismerést vívott ki magának Európában. A Claudio Abbado művészeti irányításával dolgozó, fiatal muzsikusokból álló együttes március 27-én ad koncertet a Művészetek Palotájában. A pályafutását a régizene világában kezdő, az 1990-es évek végén berobbanó nagyszerű francia szopránénekesnő, Patricia Petibon a Münchener Kammerorchester kíséretével ad áriaestet a Művészetek Palotájában április 1-jén. Ismét Budapestre látogat az amerikai hegedűklasszis, Joshua Bell, aki az Academy of St Martin in the Fields társaságában Bruch hegedűversenyét szólaltatja meg. A nagyszerű virtuózt karmesterként is láthatjuk, Beethoven és Mendelssohn egy-egy szimfóniáját vezényli majd április 4-én.

Fantasztikus látványt ígér a fesztivál egyik meglepetésprogramja, a Vörösmarty Mihály drámai költeménye alapján készülő Csongor és Tünde. Az április 7-i bemutatón Jankovics Marcell sugallatos animációi lélegzetelállító mozi-technikával elevenednek majd meg, a színpadképről a rendező-koreográfus Gemza Péter, az egyedi zenei válogatásról Kocsár Balázs gondoskodik.

2013. február 27. 17:16 - btf ©btf
A sajtótájékoztató hangulatából

Klasszikus- és basszusgitár hangolódik egymásra Snétberger Ferenc és Richard Bona közös színpadi produkciója során. A kameruni születésű Richard Bona a jazz igazi nagyjaival zenélt már együtt úgy, mint Pat Metheny, Joe Zawinul, Quincy Jones, Herbie Hancock, Chick Corea vagy Chaka Khan. A fantasztikus muzsikusok felsorolásából nem hiányozhat Snétberger Ferenc sem, a közös produkciót április 5-én láthatja a budapesti közönség.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén először szentel egy teljes sorozatot a legígéretesebb közép-európai tehetségeknek, Új generációk címmel. A koncertsorozat keretén belül látható lesz többek között a moszkvai születésű Varvara Nepomnyascsaja, aki a 2012-ben megrendezett Concours Géza Anda első helyezését kapta, valamint a 2010-ben Junior Príma díjjal jutalmazott Fülei Balázs zongoraművész. A hegedű egyik fiatal virtuóza Josef Špaček, akinek tehetségére Itzhak Perlman viselt gondot a Juliard Schoolban, szintén megcsillogtatja játékának magyaros vitalitását, melyre már New Yorkban is felfigyeltek a kritikusok. A sorozat zárásaként Oláh Kálmán fiával, Oláh Krisztiánnal muzsikál a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában.

2013 Verdi és Wagner éve. Verdi muzsikája – áriák, a Rigoletto ünnepi előadása az Operában, szabadtéri kóruskoncert – szól egy teljes napon át, április 6-án. Wagner világát a húsvétkor hagyománynak számító Parsifal-előadás mellett olyan különlegességek is megidézik, mint például a Wesendonck-dalok vonósnégyes-átirata a Kodály Vonósnégyes hangversenyén.

A mindig izgalmas táncprogramok sorát a legendás táncos, a kortárs flamenco egyik meghatározó alakja, Carmen Cortés nyitja március 22-én, de feledhetetlen élményeket ígér Klaus Obermaier Tavaszi áldozata és a Danish Dance Theatre Love Songs című produkciója is. A jövő színházi technológiáját előrevetítő Obermeier mű 2006-os linzi ősbemutatója óta babonázza a világ balett-közönségét, de nem kevésbé kultikus Tim Rushton és a dán együttes produkciója sem, Budapestre egy Washingtont, Bostont és New Yorkot érintő vendégjáték után érkeznek április 3-án.

Korunk egyik legnagyobb színházi zsenije, Peter Brook a Varázsfuvola megindítóan lényegretörő adaptációjával érkezik a fesztiválra. A párizsi Théȃtre des Bouffes du Nord „Egy varázsfuvola” névre hallgató világjáró előadása új távlatokat nyit az operajátszásban.

Rendhagyó városnézésnek is beillik a Budapest legjobb és legérdekesebb hangszereit érintő egész napos Orgonatúra programsororozat március 23-án, melyen nemcsak a kimeríthetetlen hangszínek, hanem a különleges „szerepek” is meglepetést kelthetnek az érdeklődőknek. A film- és orgonarajongók számára kihagyhatatlan eseménynek ígérkezik Stephan Graf von Bothmer fellépése. A fiatal német muzsikus Fritz Lang kultikus Metropolisához komponált zenét, melyet az átmenetileg filmszínházzá átváltozó Művészetek Palotája nagy orgonáján szólaltat meg. A Hammond-orgona gurujaként is emlegetett Dr. Lonnie Smith triójának koncertje szintén a fesztivál Orgonatúrájának programsorozatába illeszkedik. A jazz-doktor vibrálóan színes muzsikája igazi tavaszi felüdülést ígér a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségének.

Hirdetés