Ilyen a házasság!? - 40 és annyi

Judd Apatow rendező mindig elég sajátosan (talán egy picit túl őszintén) beszél az emberi kapcsolatokról, vagy inkább azok negatívumairól, hátul ütőiről, tabukról. A két főszereplő Paul Rudd és Leslie Mann sem ismeretlen név, ráadásul a szarkasztikus humor nagyágyúi, ami ehhez a filmhez feltétlenül szükséges! Tanulságos és rendkívül őszinte, szókimondó vígjáték ez, amiből talán egy picit jobban megértjük mi magunk is a saját párunkat.

Apatowról érdemes tudni pár dolgot pl. hogy ő rendezte hat évvel ezelőtt a Felkoppintva című komédiát, ahol egy lány eset teherbe, annakellenére, hogy azt egyáltalán számba vette volna, hiszen még párkapcsolata sem volt. Abban a filmben voltak mellékszereplők, Debbie (Leslie Mann) és Pete (Paul Rudd), akik most önálló sztorit kaptak. Mindketten nagy névnek számítanak a szórakoztató filmek piacán, így a siker igazából most is garantált volt.

2006-ban mutatták be a Felkoppintva (Knocked up) című filmet, ami egyben Katherine Heigl egyik első szárnypróbálgatása is volt, hiszen addig inkább a Grace Klinikából ismertük. Akkor egy olyan lányt alakított, aki véletlenül teherbe esik egy kalandból és bár kezdetben úgy tűnik a férfi (Seth Rogen) is támogatja, a dolgok valahogy mégis máshogy alakulnak. A hölgyike testvérhez költözik, Debbie-hez, akit már akkor is a komika, Leslie Mann játszott. Ez már csak azért sem meglepő, mert azt a filmet is (ahogy ezt) is rendezőként és forgatókönyvíróként is Appatow jegyzi. Aki egyébként azt nyilatkozta korábban, hogy ő inkább írónak érzi magát, rendezni azért rendez, hogy ne rontsák el az írásait. Vicces. Akkor még Debbie és a férje, Pete (Paul Rudd) inkább csak mellékszereplők voltak, de sejthető volt, hogy megvan bennük a lehetőség egy teljes filmre.

2012-ben eljött az ideje, hogy kicsit jobban betekintsünk a házaspár életébe, akiknél az élet nem fenékig tejfel, vagy találóbb volna a nem habostorta kifejezés... Mindketten most töltik be a negyvenet, ami már alapból megviseli őket, de ehhez még hozzájön, hogy anyagilag sem állnak túl fényesen. Ennek sok oka van pl. Pete független zenei kiadót indított, nem akart egy multinál dolgozni, és most sem hajlandó akárkit szerződtetni, a minőségi tartalmat pártolja. A kérdés az, hogy eladható-e? Egy szóban: nem. Debbienek egy ruha boltja van, de az sem megy túl fényesen és még az is közrejátszik, hogy az egyik alkalmazott lop a kasszából.

Ha mindez nem volna elég akkor Pete apja is egy igazi ingyenélő, aki folyton kölcsönkér a fiától, mert neki sem megy a biznisz, ráadásul nemrég született három gyereke is. Túl sok a kiadás: hatalmas családi ház fenntartás, legújabb technikai kütyük stb. a bevétel viszont háááát.... Pete azonban nem akarja elmondani asszonykájának, hogy mekkora adósságot halmozott fel, inkább sumákol, tekintve, hogy már eddig is folyamatosan ment a civakodás: sportolj többet, ne egyél muffint, sajtburgert, figyelj a koleszterinedre stb. És emellett még ott vannak a gyerekek is, két lány, akik közül az egyik éppen a tinikor derekán van, így az életét kb a közösségi tereken éli: Facebook, Twitter és a többi. Ha meg nem a barátaival cseveg, akkor sorozatot néz az iPad-jén. A másik kislány meg hááát szerintem egy kicsit flúgos. Szerintetek? Egyébként a két gyereket Appatow és Mann saját lányai játsszák, Iris és Maude Appatow.

A filmben szerepel még több nagy név is, köztük az Így jártam anyátokkal egyik sztárja, Jason Segel, aki Debbie személyi edzőjét alakítja és a dögös Megan Fox, aki pedig az egyik alkalmazottját a butikban.

Appatow nem először nyúl a negyvenes korosztályhoz, hiszen az ő nevéhez fűződik A negyven éves szűz is, ahol szintén párkapcsolati témákat boncolgat. Ha pedig már kétszer bejött a dolog, akkor nagyon nem nyúlhatott mellé most sem. És tényleg. A házasság ellaposodását, az egymás idegeire menést, a szexmentes életet, a gyereknevelés nehézségeit boncolgatja és, hogy ezek hogyan hatnak a párkapcsolatra. Rosszul. Hiszen már ha kért embernek kell összeegyeztetni a dolgait, nézeteit, programjait az sem egyszerű dolog, de ha már négy(?) emberét kell az már szinte lehetetlen. legalábbis konfliktusok, nézetletérések, hajbakapások nélkül... Pete és Debbie szép lassan teljesen egymás idegeire mennek, lassan egy kanál vízben is szívesen megfojtanák egymást, mindennaposak a hangos veszekedések, ám ekkor egy új problémával szembesülnek.

Két út látszik: vagy megoldják a dolgaikat, vagy elválnak, mert a gyerekeknek semmiképp sem jó az állandó veszekedésben felnőni. Ajánlom a filmet párkapcsolatban élőknek, házasulni vágyóknak, a szarkazmus kedvelőinek, a fekete humor pártolóinak, 30-40 év felettieknek, és mindenkinek, aki szereti Paul Rudd-ot vagy Leslie Mann-t!

8/10 pont

40 és annyi (This is 40) - amerikai vígjáték, 2012, 134 perc
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Judd Apatow
Szereplők: Leslie Mann, Paul Rudd, Maude Apatow, Iris Apatow, Megan Fox, Jason Segel