Ha nyáron Washingtonban jársz avagy a Smithsonian Folklife Festival

2013. június 26 és július 7 között Magyarország Washingtonban vendégeskedik. A „Smithsonian Folklife Festival” (SFF) egy 1967 óta évente megrendezésre kerülő szabadtéri népművészeti és hagyományőrző fesztivál a National Mall-on, a Washington Emlékmű és a Capitolium között, amelyen Magyarország 2013-ban első alkalommal vehet részt, mint meghívott díszvendég.

A 2013. június 26-tól július 7-ig tartó fesztivál magában foglalja az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti ünnepét a Függetlenség napját, július 4-ét is, ezért a látogatók száma minden évben 1 millió főre tehető, médianyilvánossága 40 millió embert ér el.

A magyar megjelenés igyekszik a magyar népművészet gazdagságának minden alkotórészét prezentálni. Kiemelkedő szakértelemmel bíró személyek és nagy múltú intézmények biztosítják a magyar kultúra hiteles bemutatását a SFF hagyományainak megfelelően. A központi rendezvény főbb pillérei a zene, a tánc, a kézművesség, a bor- és a gasztronómia, melyek egységes megjelenését a speciálisan a fesztiválra kialakított, figyelemfelkeltő és hagyományosan magyar arculatú arculati-, dizájn-, és építészeti elemek, valamint installációk támogatják.

Tánc és zene. Koncertek, tánc- és hangszerbemutatók nyújtanak bepillantást a tradicionális magyar kultúra ezen szegmensébe magyarországi, határon túli és amerikai-magyar résztvevők közreműködésével. A látogatók részt vehetnek tánckurzusokon, énektanításon, kipróbálhatják a különböző népi hangszereket. A Magyar Program látványos és attraktív elemei a népszokásokat is bemutató felvonulások (pl.: lakodalmas menet, körmenet, arató felvonulás).

Kézművesség. Célunk, hogy a fesztivál ideje alatt életre szóló élményt kínálva interakítv módon, minél több ismeretet adjunk át a látogatóknak Magyarország népi kézműves hagyományaiból a népi építészet (zsúptető készítés, fafaragás, vesszőkerítés-építés, stb.), a viselet (viselet-bemutatók, gyöngyfűzés, bőrdíszművesség, stb.) és a borászat, gasztronómia (kádár-, fazekas-mesterség, stb.) témakörök köré csoportosulva.

Bor és gasztronómia. Az érdeklődők végignézhetik a jellegzetes magyar specialitások (mint például a kürtőskalács, rétes készítés, töltött káposzta főzés kemencében) elkészítésének módját, majd látogatók számára felállított étkeztető sátorban megkóstolhatják a tradícionális magyar fogásokat. A rendezvényen megízlelhetik a kiváló magyar borokat is.

Annak érdekében, hogy a lehető legteljesebb képet mutathassuk be Magyarországról, a szabadtéri népművészeti fesztiválon túl törekszünk a kísérőrendezvényekben rejlő potenciálok kihasználására. Előző fesztiválok programjainak tanulmányozása kapcsán kijelenthető, hogy azok a fesztiválok voltak igazán sikeresek, amelyek a népművészeti fesztiválhoz kapcsolódó kísérő rendezvények szervezésével járultak hozzá mind az esemény a népszerűsítéséhez, mind a meghívott ország imázsának erősítéséhez. A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a díszvendégséget komoly médiafigyelem kíséri az Egyesült Államokban és a résztvevő ország otthoni médiumaiban egyaránt.

A Balassi Intézet, a lebonyolítással megbízott sajtóközleménye