2018. június 22. - péntek

Könyvimádók, figyelem! Még minden lehetséges!

Kinyomtatom...
konyv_3.jpg

Ahogyan már 4 éve, minden tavasszal, idén is a könyvimádók figyelmére és véleményére számít a legnagyobb könyvkereskedő hálózat, a Libri. 2010-ben keresték először az évtized könyveit, azóta pedig évről évre az előző naptári évben megjelent kötetek versengenek egymással a megtisztelő Aranykönyv-díjért.

A szavazás három fordulóban zajlik, az elsőben még minden könyv érintett lehet, amely az adott évben került kiadásra, utána egy ötvenes listára lehet voksolni, mígnem a harmadik fordulóra leszűkül a mezőny 10-10 kötetre.

Ebbe a fázisba lépett át a verseny április 12-én, hiszen most már 5 + 1 kategóriában magyar illetve külföldi szerzők könyveiből is csak 10-10 maradt. Negyedmillió szavazattal kezdődik meg a véghajrá, ahol mindenki tiszta lappal indul, tehát ha eddigi pártfogoltja, kedvenc könyve nem is került be a legjobbak közé, bármelyik könyvre május 2-ig lehet újra szavazni. Itt az ideje tehát egy kis esélylatolgatásnak!

könyv 2.jpg

Gasztronómia kategóriában tavaly óriási meglepetésre egy színésznő, Hegyi Barbara vitte el a pálmát, vajon sikerül-e újra színművésznek nyernie? Kulka János Önételrajz című kötete ugyanis a legjobbak között van, persze „ellenfélből” is akad bőven, gondoljunk elsősorban Stahl Judit előző 10 évének legjobb receptjeiből készült gyűjteményére, vagy akár a SugarShop designcukrászda megálmodójának, Horváth Eszternek Desszertőrült című könyvére. És ki tudja? Lehet, hogy a villámgyors recepteket, az olcsó recepteket, vagy a saját készítésű bonbonok leírását kedvelik
többen, de a verseny most újraindult! A külföldi gasztroguruk között idén mindenképp új név kerül a listára, hiszen Jamie nem szerepel kötettel a versenyben, de Gordon Ramsay két címmel is jelen van, jelölt a Nigella Express 2. is, a toszkánai könyveiről ismert Frances Mayes kötete, és a főzőműsorokból ismert River Cottage szerzője és Rachel Allen is.

Ismeretterjesztő irodalomban ott találjuk a tavalyi év nagy szenzációját, Nyáry Krisztián Így szerettek ők c. kötetét, melynek történetei a Facebook-ról kiindulva törtek utat maguknak a sikerlisták élére. Böjte Csaba, Pál Ferenc és Bagdy Emőke remek könyvei mellett még két sikergyanús kötetet említünk: Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek c. műve nyilván sok állatbarát számára lett alapmű, Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary c. dokumentumkötete pedig a magyar valóság egy szeletkéjével gazdagította az olvasókat. Érdekes módon a külföldi könyvek között is akad két kutyás
mű, de ott hatalmas eséllyel indul Schwarzenegger Emlékmás című kötete, és a Titok szerzőjének Rhonda Byrne-nek tavalyi műve, a Varázslat is.

Szépirodalmi TOP 10-be került Galgóczi Dóra két könyvvel, Závada Péter, Benedek Szabolcs, Vámos Miklós, de ott van egy-egy Márai és Örkény-mű is. Külföldi szerzők között van Ljudmila Ulickaja, Umberto Eco, Joanne Harris is. Nagy kérdés, hogy J.K. Rowling, aki a Harry Potterért már kapott Aranykönyv-díjat, felnőtteknek írt regényével mit ér el vajon.

Szórakoztató irodalomban is színes a paletta: itt is van duplázónk, a Nők Lapja szerkesztőjeként ismert Papp Diána két könyvével is jelen van a listán, mellett még két újságíróhölgy, Fejős Éva és Szurovecz Kitti is jelölt. Sokak kedvence lett az elmúlt években Fábián Janka, ő is jelen van A német lány c. könyvével, ahogy Tarjányi Péter: A pápa emberei című kötetét is bejuttatták a TOP 10-be a szavazók. A külföldi listán Ken Follett és Tolkien mellett több olyan szerző is van, akik első ízben kerültek fel a 10-es listára. Itt is izgalmas döntés várható!

Gyermek- és ifjúsági irodalomban még mindig tarol a Szent Johanna Gimi és Leiner Laura, ezúttal a 6. és 7. kötettel van jelen, kérdés, ez elég lesz a győzelemhez. Mert azért komoly ellenfelek vannak Telegdi Ágnes, Bartos Erika és Vidra Gabriella könyveinek „személyében”. Mert hogy ne felejtsük el, itt nem a szerzők, és nem is a kiadók versengenek egymással, hanem a könyvek maguk. Külföldi kötetek között Tolkien meséi és az Éjszakai Cirkusz tűnnek favoritnak, persze lehet, hogy végül itt is
más lesz a befutó a jelöltek közül.

Klasszikus kategóriában azok a könyvek versengenek, amelyek korábban jelentek meg, de 2012-ben ismét kiadásra kerültek. Fantasztikus szerzők és kötetek kerültek idén is a legjobbak közé: ki is tudna választani Szabó Magda, Fekete István, Romhányi József, Janikovszky Éva, Márai Sándor, vagy éppen Agatha Christie, Gerald Durrell, Coelho, Erich Kastner között. A teljes listákat nem soroljuk fel, annyi biztos viszont, hogy május 2-án már sokkal okosabbak leszünk, hiszen aznap zárul a szavazás, néhány napon belül pedig hivatalossá is válik, hogy mely kötetek aranyozódtak be a Libri idei Aranykönyv szavazásán.

 Tehát május 2-ig a  www.aranykonyvszavazas.hu -n  várják a szavazatokat!

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

logo

Színész, divattervező, színháztechnikus, táncos, közönségkapcsolati szakember, artista.

borító

Jonathan Franzen és Woody Allen találkozása Jami Attenberg új regényében.

borító

Lenyűgöző nemzetközi siker az év legjobban várt pszichothrillere!