Tíz a vízen - 10 éves az A38 Hajó

2013. április 30-án lesz napra pontosan tíz éve annak, hogy Maceo Parker monumentális koncertjével megnyílt Budapest mára egyik legfontosabb független kulturális intézménye, az A38 Hajó. Rengeteg eseményt felsorolhatnánk az elmúlt tíz év történéseiből, rengeteg fordulópontot kijelölhetnénk a hajó eddigi pályájából, de igazából ez lehetetlen. Jöjjenek tehát a nagy számok, amik mindennél ékesebben leírják, hogy mi történt ebben az évtizedben.

Tíz év alatt közel ötezer esemény, kulturális program, koncert, kiállítás, színházi bemutató, irodalmi est és filmvetítés zajlott, több mint tízezer művész és előadó részvételével. A tíz év alatt közel másfél millió jegyvásárló lépett a hajóra; a díjtalan programokkal együtt a látogatószám bőven elérte a kétmilliót. Több mint nyolcszáz televíziós adást készítettünk, és ez az anyag a kortárs ifjúsági kultúra egyik leggazdagabb magyarországi archívuma.

Ám mi mégsem a nagy számokra vagyunk a legbüszkébbek, hanem arra, hogy az A38 Hajó a tíz év alatt modell lett. Egyrészt elhelyezkedése miatt: sikerült bebizonyítanunk, hogy létezhet értelmes kapcsolatot teremteni a város és a Duna között – ennek betetőzéseként tavaly óta a dunai menetrend szerinti hajójárat kikötője is lett az A38. Másrészt gazdag zenei, kulturális programja miatt, amelyből lehetetlen bármit is kiemelni.

Nem magunkat ünnepeljük április 30-án és a jubileumi év további részében, hanem ezt a remek várost, és természetesen a közönségünket, amelynek tagjai két nemzetközi szavazáson is megjutalmaztak minket a legnagyobb elismeréssel: tavaly a Lonely Planet szavazásán lett az A38 „A világ legjobb klubja”, idén januárban pedig az Electronic Beats olvasói ítélték nekünk „A legjobb klub/helyszín” elismerését.

A születésnapunkon, április 30-án különleges és gazdag programmal ünneplünk. Két nagy nemzetközi produkció is fellép az A38 Hajón: kora este az argentin-svéd trubadúr, José González triója, a Junip ad koncertet (előzenekar a magyar popzenészek és költők együttműködéséből született Rájátszás), éjjel pedig két osztrák zenész, Richard Dorfmeister és Rupert Huber duója, a Tosca játszik, amit DJ Palotai születésnapi szettje követ. Eközben a megnyíló, és immár egész tavasszal-nyáron nyitva tartó Tetőteraszon Budapest legjobb élőzenés klubestje, a Random Trip kezdi heti rendszerességű sorozatát. Az A38 Éttermében pedig szintén egy sorozat nyitóestje, a rendhagyó zenei-gasztronómiai esemény, a Budapest Bár Ínyenceknek zajlik majd, aminek célja, hogy jól ismert Budapest Bár zenészei éttermi-kávéházi keretek között élesszék újjá a mára kissé megkopott fényű cigányzenét.

A születésnappal igazából csak elkezdődik a jubileumi év, ami az A38 Hajótól megszokott programgazdagságot hozza: legfontosabb bejelentésünk, hogy július 1-jén pótolja az A38 Hajón februárban elmaradt budapesti klubkoncertjét a kanadai Billy Talent. Folytatódnak nemzetközi együttműködéseink, így a Francia Intézettel közösen létrehozott Tours de France című sorozatban a közeljövőben fellép a Danakil, a Caravan Palace, a Terakaft, illetve ősszel az Hurlements d'léo vagy Mélanie Pain. Nagyon erős lesz rock-, metál- és hardcore-programunk, az áprilisi telt házas Meshuggah mellett fontos kiemelni a Cult of Luna, a Backfire!, a Boysetsfire, a Gallows, a Bane koncertjeit.

Az utóbbi időben megerősödött elektronikuszenei irány rendezvényeit új „ernyő-brand” alá tereljük be: az A38 Night/Life célja, hogy hatékonyabban tudjuk promotálni és szervezni az igényes elektronikus zenék A38-as (különböző szervezőbrigádokkal együttműködésben rendezett) sorozatait, mint például a kortárs technózenére szakosodott Technokunst, vagy a house legjobb előadóit bemutató Kiosk.

Nem csupán a könnyűzene lesz fókuszban az elkövetkező időszakban: a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok MeseMuzsika című sorozata a gyerekeknek, a Liszt Ferenc Kamarazenekar sorozata a kortárs komolyzene iránt rajongóknak szól.

A tavalyi és a tavalyelőtti nagy siker után minden jel arra mutat, hogy a Talentométer 3, az A38 Hajó és a Szerencsejáték Zrt. közös könnyűzenei tehetségkutatójának 2013-as sorozata is nagyon népszerű. Az április 21-ig tartó nevezési szakaszban öt műfajban több mint ötszázhatvan (!) zenekar és előadó nevezett a talentometer.hu honlapon. Bár a nevezés lezárult, az eddig több ezer voksot felvonultató közönségszavazás folytatódik, április 30-án éjfélig lehet szavazni az előadókra, és ez alapján dől el, hogy melyik lesz a kategóriánként egy zenekar, amelyik a közönség akaratából jut be az elődöntőkbe.

A nevezések után a zsűrik által műfajonként kiválasztott, illetve a közönség álatal szavazással az elődöntőkbe juttatott 10-10 (tehát összesen 50) zenekar és előadó szakmai zsűri és értő közönség előtt, élőben bizonyíthat a júniusig tartó koncertsorozat folyamán, az A38 Hajón. A koncertsorozatot a június 23-án tartandő döntő és gála koronázza meg, amelyen kiosztjuk a díjakat, és bemutatkoznak a döntőbe jutott zenekarok.

A műfajonként 3 tagú zsűrik tagjai az adott terület jelentős képviselői. Az egyes műfaji zsűrik összetételénél nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy előadóművészek és koncert-, illetve fesztiválszervezők is helyet foglaljanak, hogy egy produkció megítélésében a lehető legváltozatosabb szempontok kapjanak szerepet.

pop-rock, egyben a zsűri elnöke: Varga Livius, zenész (Quimby)
dzsessz: Grencsó István, zenész
metál: Tóth Gergő, zenész (Blind Myself)
hiphop/reggae: Ganxsta Zolee, rapper
világzene/népzene: Fehér Zsombor, zenész (Kerekes Band)

A döntőbe jutókra értékes szakmai díjak és nyeremények, kétezer kilométerre szóló turnébusz-bérlet, tévéfelvétel, klipforgatás, demófelvétel és stúdióidő, fesztiválfellépések és egyéb lehetőségek várnak.

A tavalyi kezdeményezést folytatva, immár hagyományként nem csupán könnyűzenei, de borászati Talentométerre is sor kerül, amelyen Magyarország legtehetségesebb és legjobb fiatal, 40 év alatti borászait keresik a szervezők.

Az A38 Hajó nem csupán koncerteket és kulturális programokat szervez. A napokban jelenik meg két cédé is a hajó kiadásában: a Deti Picasso egykori tagjaiból alakult Wattican Punk Ballet, illetve Barabás Lőrinc első szólólemeze, mindkettő bemutató koncertjére május elején kerül sor.

A rengeteg egyéb tevékenység mellett (amikről hamarosan külön közleményekben értesítjük a sajtó képviselőit) két fontos dolgot emelünk ki. Az A38 Hajón tíz év alatt felhalmozódott szakmai tapasztalatot, hozzáértést és nem utolsósorban az A38 technikai berendezéseit felhasználva államilag akkreditált koncerttechnikai szakképzést indítunk. Az Akadémia38 – Az élő zene iskolája nagyon alapos, 500 órás, kifejezetten koncert- és rendezvényhangosítói szakképzéssel indul, és siker esetén középtávon tovább bővítenénk a tevékenységét, fénytechnikai képzéssel is.

Emellett tizedik születésnapunk alkalmából kissé átalakítjuk és kibővítjük kommunikációnkat. Május végén indul el az A38 Hajó új honlapja, ami sokkal tisztább, áttekinthetőbb és korszerűbb felületet biztosít a hajó szerteágazó tevékenységének, és amit az egyik legnevesebb magyar webdizájner, Polgár „Rozmy” Péter tervezett. Emellett újdonságként elindul a hajó zenei-kulturális blogja (a38hajo.blog.hu), ami nem helyettesíti, inkább kiegészíti a honlapot, az A38 Hajóhoz valamilyen módon kötődő fellépőket, művészeket érintő hírekkel és aktualitásokkal. A hajó belső életébe pedig a némileg lazább hangvételű Tumblr-oldal (a38.tumblr.com) és Instagram-csatorna enged bepillantást. „Hagyományos” felületeink közül pedig még a télen teljesen megújult műsorfüzetünk, és a programbőséget követve igazi, tabloid formátumú havi kulturális magazinná bővült.

Az A38 a nyári fesztiválszezonban sem áll le: a születésnap nagyszerű alkalom arra, hogy megnyissuk a teraszokat, amik egészen szeptemberig koncertekkel és díjtalanul látogatható DJ-programmal igazolják, hogy a Duna fölött, a hűs nyári szellőben lazítani nagyszerű dolog.

A jubileumi év azonban véget ér egyszer, és az idényt egy részben szomorú, részben különleges esemény zárja. 2014 januárjának elején az A38 Hajó egy időre megszűnik állóhajónak lenni, ugyanis eljön az ideje a tízévenként esedékes fenéklemez-ellenőrzésnek és nagygenerálnak. Jövő télen a hajó pár hétre szárazdokkba vonul Révkomáromban, hogy februárban megújulva és felfrissülve térhessen vissza régi helyére, a Petőfi híd budai hídfőjéhez – remélhetőleg újabb tíz évre, ezernyi programra és a közönség örömére.