Majzik Róbert Alien - könyvajánló

 "I'm an Alien, I'm a legal Alien, I'm a Hungarian in Tokyo! Jártál már a Felkelő Nap Országában? Érdekesnek találod a japánokat és a kultúrájukat? Gondolj csak bele, ők mennyire furcsállnának Téged, az európai idegent!"

Majzik Róbert másfél évtizede él köztük, azóta próbálják megszokni őt. Kint tartózkodásának élményeit, beilleszkedési nehézségeit gyűjti össze szórakoztató formában Alien című könyvében, amelyet már minden Japánba készülő és a kultúra iránt érdeklődő kezébeforgathat.

2013. május 13. 16:20 - alien.jpg ©alien.jpg

"Kitanítottak! Földrengések alkalmával a legbiztonságosabb az, ha a WC-be
menekülök! De mi inkább kézzel tartottuk a második emeletet!""Engem mindig
lenyűgöz egy japán kard (Katana) látványa és ára, amiből otthon egy családi ház felépülhet. Elmentem hát a mesterhez. Tanulni. Megmutatott pár
kardot, szájában papír zsebkendő. Így védte kardpengéjét leheletének páratartalmától. Egyébként is 89%-ot mutatott az üzlet barométere. Elmondta, hogy csak megrendelésre készül, mert minden kard személyre szól, és csak tulajdonosa érzi a kard lelkét..."
A szerző Majzik Róbert (Maya), Japánban élő magyar állampolgár, aki Alien című könyvében ír másfél évtizedes kint tartózkodásának élményeiről, beilleszkedési nehézségeiről már mondhatni japános szófordulatokkal, de magyar humorral.
A könyv minden Japánba készülő, az ország iránt érdeklődő vagy már kint élő
magyar számára hasznos lehet, mindazonáltal, hogy nagyban segíti a Japán kultúra tabuk nélküli megismerését itthon.

*"Magyar vagyok! 1998-ban váltam Alienné! Mikor egyéves szerződéssel Japánba hívott egy akkor jól menő cég! Ennek tizenöt éve! Azóta próbálnak megszokni! Kevés sikerrel! Így én tanulom őket, és mivel (a hiedelemmel ellentétben) angolul hiába is próbálkoztam megértetni magam, anyanyelvüket autodidakta módon elsajátítva (sajátos egyedi nyelvjárással) váltam itt élő Alienné"*
Részletek Maya Alien c. könyvéből