2018. június 23. - szombat

Jékely és Weöres-jubileum az Ünnepi Könyvhéten

Kinyomtatom...
kutya_melinda_small.jpg

Jékely Zoltán és Weöres Sándor is idén ünnepelhetné születésének 100. évfordulóját. A Holnap Kiadó két új kötettel készül, hogy azok is felfedezhessék a gyönyörű alkotásokat, akiknek az elmúlt évszázad erre nem adott alkalmat. 

 Jekely borito korr

A centenáriumra egy különleges, tízfős csapat állított össze 10-10 verset a Jékely-életműből. A gyűjteményből is kitűnik, hogy édesapja, Áprily Lajos révén már fiatalkorában is olyan nagyságok társaságban gyűjthetett élettapasztalatot, mint Tamási Áron, Dsida Jenő, Kós Károly, vagy Reményik Sándor. Erdélyi kötődése és a protestáns közösség iránti elkötelezettsége egész életét meghatározta. Költészetében is érződik az emlékezetes pillanat, amint a bécsi döntések után valóban hazatérhetett, majd ahogy az orosz seregek érkezését követően ismét otthontalan maradt. Ezzel egyidőben kezdett egyre szűkebbé válni számára az erdélyi kulturális közeg, ami ismét Budapesthez közelítette. A fővárosban könyvtári munkája mellett kezdetben még publikált, majd elhallgattatták. A horgászkodás közben sem hagyott azonban föl az írással, bár reménye sem lehetett arra, hogy egyhamar közreadhatja az asztalfiókban őrzött műveit. Egy „eltitkolt évtizedet” követően, az 56-os forradalom után juthattak el gondolatai ismét olvasóihoz. Verseinek, regényeinek, elbeszéléseinek bemutatóival néhány évente ünnepi programot adott a kulturális életnek.

 kutyaigor small

Weöres Sándor felnőtteknek szóló írásai ártatlan hangokkal játszva építenek hidat a legtávolabbi érzések, szándékok, emberek között. Ars poeticájában ironikusan veti föl, hogy „Az okosak ajánlják: legyen egyéniséged”, majd kijózanítóan válaszol rá: „de ha többre vágyol, legyél egyén-fölötti”. A Bóbita, az izzó galagonya és a csiribiri zabszalma magával ragadó ritmusain túl Weöres önmagában egyesítette a távol-keleti és a nyugati kulturális hagyományt. Alkotásain keresztül ezt az egységet osztja meg olvasóival.

A Weöres-évforduló első állomásaként a Kiadó tavasszal mutatta be a Kutyafülű Aladár c. versválogatás duplakiadását. A gyermekhangú költő egyedi világát Domján-Udvardy Melinda és a szerb származású Igor Lazin rajzai láttatják az olvasóval. Az emlékév alkalmából készült ünnepi kötetet Steinert Ágota szerkesztette.

A Kiadó sajtóközleménye

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.

Duna Karnevál

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi nagykoncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata.