Jékely és Weöres-jubileum az Ünnepi Könyvhéten

Jékely Zoltán és Weöres Sándor is idén ünnepelhetné születésének 100. évfordulóját. A Holnap Kiadó két új kötettel készül, hogy azok is felfedezhessék a gyönyörű alkotásokat, akiknek az elmúlt évszázad erre nem adott alkalmat. 

 2013. május 9. 20:07 - Jekely borito korr ©Jekely borito korr

A centenáriumra egy különleges, tízfős csapat állított össze 10-10 verset a Jékely-életműből. A gyűjteményből is kitűnik, hogy édesapja, Áprily Lajos révén már fiatalkorában is olyan nagyságok társaságban gyűjthetett élettapasztalatot, mint Tamási Áron, Dsida Jenő, Kós Károly, vagy Reményik Sándor. Erdélyi kötődése és a protestáns közösség iránti elkötelezettsége egész életét meghatározta. Költészetében is érződik az emlékezetes pillanat, amint a bécsi döntések után valóban hazatérhetett, majd ahogy az orosz seregek érkezését követően ismét otthontalan maradt. Ezzel egyidőben kezdett egyre szűkebbé válni számára az erdélyi kulturális közeg, ami ismét Budapesthez közelítette. A fővárosban könyvtári munkája mellett kezdetben még publikált, majd elhallgattatták. A horgászkodás közben sem hagyott azonban föl az írással, bár reménye sem lehetett arra, hogy egyhamar közreadhatja az asztalfiókban őrzött műveit. Egy „eltitkolt évtizedet” követően, az 56-os forradalom után juthattak el gondolatai ismét olvasóihoz. Verseinek, regényeinek, elbeszéléseinek bemutatóival néhány évente ünnepi programot adott a kulturális életnek.

 2013. március 4. 12:20 - kutyaigor small ©kutyaigor small

Weöres Sándor felnőtteknek szóló írásai ártatlan hangokkal játszva építenek hidat a legtávolabbi érzések, szándékok, emberek között. Ars poeticájában ironikusan veti föl, hogy „Az okosak ajánlják: legyen egyéniséged”, majd kijózanítóan válaszol rá: „de ha többre vágyol, legyél egyén-fölötti”. A Bóbita, az izzó galagonya és a csiribiri zabszalma magával ragadó ritmusain túl Weöres önmagában egyesítette a távol-keleti és a nyugati kulturális hagyományt. Alkotásain keresztül ezt az egységet osztja meg olvasóival.

A Weöres-évforduló első állomásaként a Kiadó tavasszal mutatta be a Kutyafülű Aladár c. versválogatás duplakiadását. A gyermekhangú költő egyedi világát Domján-Udvardy Melinda és a szerb származású Igor Lazin rajzai láttatják az olvasóval. Az emlékév alkalmából készült ünnepi kötetet Steinert Ágota szerkesztette.

A Kiadó sajtóközleménye