A Honvéd Férfikar 2013. őszi fellépései

A világszerte egyedülálló, 40 tagú Honvéd Férfikar, Európa szinte egyetlen hivatásos férfikórusa. Hangzásában összegződik a drámai erő az emocionális érzékenységgel és kifejezőerővel. A kórus gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Ezúttal tekintsük át a Honvéd Férfikar őszi híreit, fellépéseit.

A kórus 2013. október 19-20-án Krakkóban szerepel.
A Honvéd Férfikar, a Budapesti Stúdió Kórus Egyesület, a Stilla Pectus Polgári Egyesület (Szlovákia), a Capella Cracoviensis (Lengyelország) közös projekt keretében, a Krakkói Zeneakadémia Zenekara közreműködésével október 19-én Krakkóban, október 20-án pedig Czestochowában adja elő Liszt Ferenc: Szent Szaniszló című oratórium-töredékét.
A Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló nagyszabású zenei eseménysor kuriozitását a helyszínek: Krakkóban a Jezsuita Bazilika, Czestohowában pedig az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok Jasna Gorai kegytemploma is különlegessé teszik.

Az Oratórium Liszt utolsó alkotói periódusában született. Amikor a szerző 1861-ben Weimarból Rómába költözött, ekkor kezdett foglalkozni intenzíven a Szent Szaniszló terveivel. A librettó Lucjan Siemienski, lengyel író és folklorista munkája. Az eredeti lengyel szöveget Peter Cornelius ültette át német nyelvre.
Liszt egy monumentális, négy részből álló művet kívánt írni. Annak ellenére, hogy végül nem fejezte be a Szent Szaniszlót, még így torzóként is monumentális alkotásról van szó, amelynek terjedelme majd másfél órányi.

A lengyel állam védőszentjének, Szent Szaniszlónak, Krakkó püspökének élettörténetét feldolgozó még torzóként is hatalmas oratórium-töredék krakkói templomi hangversenye a lengyel-magyar kulturális együttműködés szép példája.
Az esemény fővédnökei: Dr. Gyurcsík Iván, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete; Stanisław Dziwisz bíboros; Jerzy Miller, a Małopolskai Vajdaság vajdája; Marek Sowa, a Małopolskai Vajdaság parlamentjének elnöke; Jacek Majchrowski professzor, Krakkó város főpolgármestere.

A Honvéd Férfikar ebben az évadban is elindítja 3 részes budapesti bérlet-sorozatát a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében 19 órai kezdettel!
Előadások: 2013. október 31., 2014. február 7. és március 7.

2013. október 31-én Cherubini Requiemje kerül bemutatásra.
Vezényel: Strausz Kálmán, Liszt-díjas karnagy, a Férfikar művészeti vezetője.
Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar

2014. február 7-én A német romantika férfikari művei lesznek műsoron; Vezényel: Matthias Brauer, a Párizsi Rádió Énekkarának karigazgatója. Közreműködik: Szilasi Alex, zongoraművész.

2014. március 7-én: Válogatás a XX. és XXI. századi kortárs szerzők férfikari műveiből. Vezényel: Riederauer Richárd, a Férfikar másodkarnagya.

A bérletek ára: 3500 Ft, koncertjegy egy alkalomra: 1500 Ft
A bérletek előrendelhetők, helyszíni átvétellel: ferfikar@honvedart.hu
A hangverseny-sorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, társszervező: Akadémiai Klub Egyesület.

2013. november 29-én a Honvéd Férfikar a Nemzeti Színház új produkciójában közreműködik.
A Honvéd Férfikar életében reneszánsza van a színpadon előadott daraboknak. Az adventi időszakban a Magyar Örökségdíjas kórus a Nemzeti Színház Honegger Johanna a máglyán című remekművében működik majd közre, amelyet Vidnyánszky Attila rendezésében közel húsz alkalommal láthat majd a közönség. Az előadás karmestere Strausz Kálmán és Kocsár Balázs lesz. A két részes drámai oratórium bemutatója november 29-én lesz a Nemzeti Színházban.

A Honvéd Férfikar műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Művészetének színvonalát a Bartók-Pásztory-díj, valamint a 2013-ban önállóan is elnyert Magyar Örökség-díj jelzi.
A Férfikar karigazgatója Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy.