10. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2013. november 5-én tizedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket.

Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: indonéz halálosztagról, afgán bevándorlókról, palesztin menekültekről, tanzániai albínókról, orosz kommunásokról, magyar szexmunkásokról, keletnémet melegekről. Idén mintegy 62 film érkezik a fesztiválra 25 országból. Az idei Nemzetközi Panoráma a legfrissebb kreatív kortárs dokumentumfilmek legjobbjait hozza el a világ minden tájáról, a Magyar Panoráma pedig a hazai dokumentumfilm-termésből válogat. A One World Visszhangok szekcióban a Verzió létrejöttét is inspiráló, idén 15 éves prágai dokumentumfilm fesztivál színe-java látható. A Chris Marker retrospektív a kísérleti dokumentumfilm úttörőjének, a francia filmművészet egyik legnagyobb alakjának munkásságára tekint vissza. A Füstjelek - őslakosok a 21. században alprogram filmjei ősi kultúrák túlélési erőfeszítéseit mutatják be a globalizáció árnyékában. AVerzió DocLab idén is kreatív workshopra invitálja a dokumentumfilmeseket, független producereket és fesztiválszervezőket. Idén is elmaradhatatlan része a fesztiválnak a Diákverzió, ahol budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket feszegető dokumentumfilmeket. A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 2.000 dollárban (USA) részesül.

A 10. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi, 2013. november 5-10. között. Helyszínek: Toldi mozi, Művész mozi, Cirko-Gejzír, Örökmozgó, OSA Archivum, Francia Intézet. Bérlet: 4500 Ft november 5-ig; 5000 Ft november 5-től. Jegyárak: 850 Ft. Bérletek a Toldi Mozi és a Művész Mozi pénztáraiban kaphatók november 3-tól.

A fesztivált Térey János író nyitja meg 2013. november 5-én 19 órakor a Toldi moziban. A Verzió nyitófilmje: Unokabátyám. Alan Berliner / USA / 2012 / 78 perc. Megindító portré az emberi lét törékenységéről és az emlékezés pótolhatatlanságáról. Az öt éven át forgatott film mély együttérzéssel dokumentálja főhőse romló állapotát, ugyanazzal a nyers őszinteséggel mutatva be az életét, amely költészetét is jellemezte tragédiával, szeretettel, veszteséggel, iróniával és írói bátorsággal kísért hosszú pályáján. Díjak: Legjobb film, IDFA, 2012.

A Verzió 10. születésnapján megemlékezünk a sok száz filmről és filmesről, a nézők tízezreiről, akik az elmúlt évtizedben hozzájárultak a fesztivál identitásának kialakításához. A közös élmény révén a Verzió egy virtuális közösséget alkot, amelyet a hullámzó, ámde erős érzelmek kovácsoltak össze. A mások életének megfigyelése indirekt és megjósolhatatlan módon a sajátunkat is alakítja. Az emlékezet, annak természete és működése az idei év programjának egyik rejtett szála. Kiindulópontja az emlékezetétől megváló költő tudatába alámerülő szívszorító Unokabátyám, s innen megy tovább a boldog vagy traumatikus egyéni emlékek különféle izgalmas állomásain át – A legszebb dal, Belecsavarodva, Nem a mi világunk, Az imposztor –  a holokauszt, a tömeggyilkosságok és a diktatúrák, illetve az ellenállás és bátorság emlékezetének tágabb kérdéseihez. Az évfordulós program a kollektív emlékezet színes mozaikját kínálja, rámutatva a történetmesélés módjainak és eszközeinek sokféleségére.

A fesztivált Kaspar Astrup Schröder Családkölcsönző filmje zárja. Főszereplőnk egy kis japán céget igazgat a mobiljáról és a laptopjáról. Ő és az alkalmazottai hivatásos „beugrók”, ami egyre keresettebb szolgáltatás Japánban: ál-házastársat, esküvői tanút, rokont, barátot, kollégát, udvarlót vagy barátnőt biztosít ügyfeleinek, hogy megkímélje őket a kínos kérdésektől olyan társasági eseményeken, mint az esküvők, temetések és egyéb családi összejövetelek. A konyhájából vezeti a céget, a családja tudta nélkül. Mobilon és e-mailben fogadja a kéréseket, közvetíti ki önmagát és a többieket. Munkavégzés közben végre az a tökéletes férj és apa lehet, akit otthon nem tud eljátszani. Az idei programban hatvankét dokumentumfilm várja, hogy megnézzék, értékeljék és megvitassák őket. Csupa olyan film, amely láthatóvá, kézzelfoghatóvá, valóságossá teszi a benne feltárt világot.

Közünk van hozzá! A Verzió idén is megmutat, elgondolkodtat, megvitat.