Bock mámor a villányi őszben

A nagyváros zaját magunk mögött hagyva az október közepi napsütéses napok egyikén lelátogattunk a villányi őszbe, konkrétabban beléptünk a Villányi Bock Pincészet kapuján.

Nyitott kapukat döngettünk, hiszen az újságíró csapattal a házigazda meghívására érkeztünk Villányba. Csupán egy napot töltöttünk ott, de ez is elég volt ráérezni és megismerni az igazi Bock hangulatot. Azt mondják az első benyomás mindent eldönt, és egy életre meghatározza véleményünket. Így talán nem véletlen, hogy a Bock Pincében már az első pillanatokban maximális volt a vendégek felé irányuló figyelem, és törődés. Nemcsak a mi esetünkben, hanem mindig az a szabály, hogy üres pohárral senki sem maradhat, ezért már a bejáratnál egy öt éves, aranyló törkölypálinkával, és a Pincészet egyik büszkeségével a Fanni Gyöngyöző Roséval vártak bennünket, hozzá pedig a ház egyik specialitását, a szőlőmaglisztből készült lepényt kínálták.

A reggeli finom falatok után házbejárásra indultunk az immár négycsillagossá avanzsált Bock Hotel Ermitageban, mely 27 légkondicionált szobával, 58 férőhellyel és egy modern wellness részleggel várja a pihenni vágyókat. A Hotel szerves részét képezi a korszerű technikai eszközökkel felszerelt konferenciaterem, mely ideális helyszíne lehet bármely céges, és családi eseményeknek 16 főtől, akár 200 főig. A hotel folyosóin áthaladva az autentikus hangulatú Óbor Étterembe vitt az utunk, mely borvacsoráknak, borkóstolóknak és kisebb rendezvényeknek adhat otthont. A házbejárást követően fantasztikus illatok vártak a napsütötte étterem teraszán. A négyfogásos ebéd Nemesné Barbara chef asszony kezei munkáját dicséri, a fogásokhoz illő borokat pedig Tamás Róbertnek, a Bock Pince sommelier-jének köszönhették a vendégek. A menüsort egy hideg libamáj nyitotta kemencés lepénnyel és hozzáillő zamatos, 2012-es Hárslevelűvel, amit egy igazán intenzív zöldségleves követett a hozzá illő, friss idei Rosé Cuvée-vel.  Az ebéd a ház egyik legkiválóbb fogásával, a 16 órán keresztül sült villányi borjúsülttel folytatódott, melyhez vargánya és spenótos burgonyapüré volt a köret.  A markáns, de mégis lágy húshoz tökéletes párosnak bizonyult a telt ízekben gazdag Bock Cabernet Franc 2011-ből. A gasztronómiai élvezetek igazi megkoronázásának bizonyult az ebéd végén felszolgált desszert, a csokoládéfelfújt meggy resttel, melyet Bock József személyes kedvencével a 2008-as bársonyos, nagy testű Bock Cuvéevel kísérhettek a résztvevők.

A kiadós ebéd után kiváló programnak bizonyult egy kisebb kirándulás a villányi Ördögárok dűlőben, majd a Bock József vezetésével tartott, borkóstolással egybekötött pincelátogatás.  A mintegy 5.000 m2-es földalatti pincerendszer igazi kuriózumokat is rejt, amelyek közül a 2012-es Ermitage, Syrah és Fekete-hegyi Cabernet Franc Selection borokat egyenesen a hordóból kóstolhattuk meg.

A pincelátogatás egyik legékesebb pontja az igazi kuriózumnak számító, mintegy 100 fő befogadására alkalmas, különleges akusztikával rendelkező körpince volt, amely páratlan helyszíne lehet koncerteknek, borkóstolóknak, díjátadóknak vagy akár esküvőknek egyaránt.

És ahol kezdődött ott ért véget a nap, a nagy beszélgetésnek, a borozgatásoknak és jóízű falatoknak otthont adó teraszon. Zárásként Bock József ajánlásával, a felszolgált Bock vegyes ízelítő tálon házi sonka, kolbász és sajtok szerepeltek, mellé az elengedhetetlen szőlőmagolajjal, lepénnyel, a zamatos borokkal (Kadarka Selection 2012, Capella 2007, Magnifico 2008) és a résztvevők legnagyobb örömére a híres borász nagyszerű és szórakoztató történeteivel. Az anekdotázások során többek között az is kiderült, hogy a család nemcsak a mindennapi munkával járul hozzá a Bock Pince sikeréhez, de olykor egy-egy újonnan készülő bor nevét is ők ihletik, mint például a Marcell pezsgő, és a Fanni Gyöngyöző Rosé esetében, amelyek a borász két unokájának neveit viselik. Így derült fény arra is, hogy a prémium kategóriás Magnifico, a Pince merlot válogatása és egyben csúcsbora, nevét hosszas keresgélés után, egy teraszon töltött esti borozgatás során kapta. A már akkor is óriási népszerűségnek örvendő vörösbor megkóstolását követően, egy lelkes hölgynek ugyanis egyenesen a „nagyszerű” Lorenzo de’Medici, azaz Lorenzo il Magnifico jutott róla eszébe, mely teli találatnak bizonyult, ehhez az egyedi és nagyszerű borhoz. A bor először 2003-ból készült. Bock József lendülete, lelkesedése és derűje nemcsak az estét és ezt a remek őszi napot hatotta át, hanem jól láthatóan a teljes Bock Pincét, benne minden munkatárssal. Az állandó jókedv, a régi idők és a modern korok hangulatának harmóniája érződik a Bock Pince minden egyes szegletében és óhatatlanul magával ragadja az odalátogatókat, akik a megannyi élmény mellett egy fogadalommal biztosan gazdagabbak lettek: Ha a kikapcsolódásról, a feltöltődésről és a gasztronómiai élményekről van szó, akkor irány dél, és a Bock Pince.