Két fotóalbum jelenik meg Novák Emil 60. születésnapja alkalmából

Idén ünnepli 60. születésnapját Novák Emil, Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, aki egyedülálló módon itthon és az Ausztrál Filmiskolán /AFTRS/ egyaránt szerzett diplomát. Részt vett többek között a Linda, István, a király, a Sacra Corona, a Werckmeister harmóniák és az Argo 2 operatőri munkálataiban, forgatott a Queen-nel, Yoko Onoval, az INXS-szel és Jackie Orszaczkyval, ő írta, fényképezte és rendezte a Sobri című filmet és tévésorozatot. 2004-ben megalaptotta a Magyar Operatőrök Társaság Aranyszem Fesztiválját, 2006-ban pedig a HSC Stábiskolát, az első átfogó szakmai filmképzést Magyarországon.

Novák Emil 1970 óta van jelen a magyar kulturális életben. Pályája kezdetén Jancsó Miklós és Gyurkó László 25. Színházában fotósként működött közre, és részt vett több produkció – köztük Cseh Tamás első koncertjei - szervezésében is. Később a MAFILM-nél fotósként és segédoperatőrként dolgozott, majd 1978-ban felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolára, ahol Illés Györgytől és Vagyóczky Tibortól tanulta a cinematographer-mozgóképírás mesterségét, Dömölky Jánostól és Horváth Ádámtól a  tévé-rendezést, Szabó Istvántól és Fábry Zoltántól pedig a filmrendezést. Főiskolai rendezései minden európai filmiskola fesztiválján nagydíjat kapott. Az első játékfilm, melyet ő fényképezett, a Felhőjáték volt. Akkor Ragályi Elemér és Koltai Lajos ajánlotta Maár Gyula rendező figyelmébe. Második operatőri munkája Elek Judit filmje, a Mária-nap volt. Dolgozott Erdély Miklóssal, a kísérleti film nagy mesterével, valamint ő fényképezte a közkedvelt Linda című tévésorozat számos epizódját.

2014. március 20. 10:58 - Novák Emil, Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező ©Novák Emil, Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező

1987-ben Novák elhagyta az országot, hogy szakmailag bizonyítson egy olyan földrészen is, ahol a filmipar technikailag sokkal fejlettebb, mint nálunk. Ausztráliában próbált szerencsét, ahol az Ausztrál Filmiskola elvégzése után reklámfilmeket fényképezett, valamint részt vett a sydney-i 31-es TV létrehozásában, amely 22 különböző etnikai csoport – Nováknak köszönhetően köztük a magyar - közös csatornájaként jött létre, és ahol az igazgatósági tanács tagja volt 1997-ig. Az Ausztrál Operatőr Szövetség több elismerésben is részesítette, egy díjat kísérleti film, egyet pedig zenés klip kategóriában kapott. 1992-ben megalapította Sydneyben a Museum of Hungarians képzőművészeti társaságot, melynek keretében, a Magyar Filmunió segítségével megszervezte az első Magyar Filmhetet.

Tizennégy év után, 2001-ben tért haza és rögtön két film operatőri munkálataiba is belekezdett: részt vett a Werckmeister harmóniák szakmai előkészítésében, azonban egy rövid forgatási időszak után a kapcsolata megszakadt a film rendezőjével, Tarr Bélával. Koltay Gábor filmjének, a Sacra Coronának azonban már ő volt az operatőre. 2002-ben ő írta, fényképezte és rendezte a százhárom magyar színészt felsorakoztató Sobri című filmet és tévésorozatot. Forgatott a Queen-nel, Yoko Onoval, az INXS-szel, Joey Arias-szal, Jackie Orszaczkyval, a Zizi Laborral, ő rendezte Széttört Álmok címmel az utolsó riportfilmet a legendás Syrius zenekar két tagjával, valamint 2004-ben a Magical Klezmer című alkotást. Filmes pályafutása mellett egyéb művészeti ágakban is kipróbálta magát, így fényképez és fest is, számos kiállítása volt itthon és Sydney-ben egyaránt.

2004-ben megalaptotta a Magyar Operatőrök Társaság Aranyszem Fesztiválját, 2006-ban pedig a HSC Stáb iskolát, az első szakmai filmképzést Magyarországon. 2006-ban ő fényképezte és rendezte A fogság nyomában című tévésorozatot, mely Spiró György grandiózus regényének történelmi, kultúrtörténeti és irodalmi hátterét rajzolja meg. 2011-ben Polcz Alaine írásainak feldolgozásával Ideje az öregségnek címmel tévéfilmet rendezett Törőcsik Mari főszereplésével s nemrégiben fejezte be az Argo 2 forgatását, ahol B kamera mögött dolgozott. Novák Emil jövőbeni tervei közt szerepel a Volt egyszer egy Budapest című tévésorozat elkészítése Rudolf Péterrel, melyben 1865-75 között dolgozná fel a magyar főváros történetét és a Cinematographer című thriller.

60. születésnapja alkalmából két fotóalbum jelenik meg e-book formában. A Hungarian cinema-ban eddig még nem látott gyönyörű portrékat láthatunk többek között Törőcsik Mariról, Jancsó Miklósról és Cseh Tamásról, Emil gyerekkori barátjáról is. A Tiltott képek iPhone-nal készített képeit tartalmazza, amelyek titokban készültek az Argo2 és a Senki szigete című új magyar filmek forgatásán. Mindkét könyv szeptembertől nyomtatásban is kapható lesz a boltokban.