Transzcendens

A Transzcendensnek nincs esze, se szíve, se lelke. Túllép az ember határain, csak épp nem úgy, ahogy gondolod, vagy, ahogy a címe sugallja: nem az értelmét, hanem a tűrésküszöbét haladja meg.

Teljesen felejthető és hatástalan - persze technikailag elfogadható szinten kivitelezett - vizualitással hatol be a retinádon keresztül előreprogramozottan, rutinos rutintalansággal, és ugyanazzal a vánszorgással - lendületnek mégsem nevezném - távozik az agyad hátsó rekeszeiből, megtoldva azt egy ráadás hátsó gondolattal.

A Transzcendens műfaja - sci-fi-dráma - és alapfelállása - egy ember tudatának gépre történő feltöltése - ellenére sem az a film, amin agyalni fogsz később, egyszerűen szólva: nincs utóélete. De, ami még ennél is rosszabb, hogy real-time sincs hatása. Szinte elejétől a végéig hiányoznak a fordulatok, mélypontok és csúcsok, a cselekményszál egy sima, elnyújtott egyenes EKG-görbe. Lassú és visszafordíthatatlan halál. Puff neki.

Wally Pfister bemutatkozott mint rendező, de csak azt sikerült végül reprezentálnia, hogy a fényképezésben sem tévedhetetlen, lévén, hogy nem igazán kérte számon operatőrén azt a kiemelkedő képi világot, amit egyébként saját magától elvárt például A tökéletes trükknél, a Memento-nál, a Batman: Kezdődiknél és az Eredetnél. Vagy ezt a szintet inkább Nolan várta el tőle? Persze, rögtön felmerül a kérdés: Annál az esetnél, amikor már a forgatókönyvnél bukdácsol a dolog, lett-e volna egyáltalán értelme számon kérnie Pfisternek bármit is operatőrén, Jess Hallon?

Elkezdhetnénk boncolgatni, saccolgatni, mi is a alapvetőbb oka a Transzcendens kisiklásának, de az egész annyira zavaróan nehézkes, hogy sokkal inkább csak arra érzünk késztetést, hogy elnagyolt kategóriákra bontva szárazan pontozgassunk.

Hát, legyen! Sztori: 2/4 pont, karakterek: 1/4 pont, megvalósítás (képi világ): 2/4 pont, utóélet (és az a megfoghatatlan plusz): 1/4 pont. Ez összesen 6/16 pont, ami jó esetben is csak 40%, azaz:

4/10 pont

Transzcendens (Transcendence) - színes, amerikai-kínai-angol sci-fi, 119 perc, 2014
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Wally Pfister
Szereplők: Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Cillian Murhpy, Morgan Freeman, Kate Mara