Élet-rajz ecsettel – Duncsák Attila festőművész kiállítása

2014. június 4-én, 18 órakor a Nemzeti Összetartozás Napján a Templom utcai Klebelsberg Kultúrkúriában nyílik Duncsák Attila festőművész tárlata. A kiállítást Csáji Attila festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, valamint Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja nyitja meg.

„Duncsák Attila Ungváron született 1940-ben. A szentpétervári Iparművészeti Főiskolán tanult, ahol üveg és kerámia szakon diplomát szerzett. Ez volt az a város, amely múzeumaival, zsongó művészeti életével fölszabadította képzeletét. 1982-ben Kassára települt. Festészete, a régi-új szentpétervári élmény tudatos átélésével ekkor kezdett kiteljesedni. Modern festő, s ami ma nem annyira megszokott: figurális. Képeiben feszültség van. Összetöri a körülötte levő világot, hogy expresszív indulattal újat teremtsen. Időjátékában az összetört idő drámai kolompja hallik, amely a tempera szerkezetére is kihatással van.” (Szakolczay Lajos irodalomtörténész)

„Duncsák Attila azért telepedett le 42 évesen Kassán, hogy közelebb kerüljön Európához és kivívja helyét egy új hazában, melynek szerves része az ott élő magyarság is. Csendes kitartással megváltoztatta életét, de ugyanolyan csendes kitartással megtartotta jogát az álmaihoz, egy megálmodott világhoz. Álmai tele vannak jelentésekkel, szimbólumokkal, asszociációkkal, melyeknek jó része érthető egy másik, európai kultúrájú ember számára is. A való életben főleg Velence és franciaországi tartózkodásai lettek meghatározóak számára.”
(PhDr. Kubicka Kucsera Klára művészettörténész)

„Europeer. Munkája folytatását jelentik egy magas szintű polgári hagyománynak, mely a múlt századra visszatekintve Máraival és Jakoby Gyulával jelezhető.” (Csáji Attila festőművész)

A kiállítás 2014. június 25-ig látogatható.
Klebelsberg Kultúrkúria 1028 Budapest, Templom utca 2-10.