Az antidémon - Demóna

A gyerekeknek szóló mesefilmek egyik legfontosabb vonása, hogy alapvető morális irányokat mutatnak a fiatal nézőknek. Ezek általában nem bonyolult tételek, "Az elfogadás a legfontosabb" vagy "Az igazság végül győz" típusú állítások. Hogy az óvodás korúak mennyit fognak fel a képek közötti jelentésből, az vitatható. Egy 12-es karikás film célcsoportjához viszont már eljut az üzenet. A héten moziba került Demóna azt tanítja, hogy az emberek nem képesek szeretni. Gratulálok.

Az Angelina Jolie főszereplésével készült film beleillik az elmúlt évtizedben újrafeltalált hollywoodi mintába: fogjunk egy mindenki által ismert sztorit, és csavarjuk ki a belsejét. Mi lenne, ha Pókemberről kiderülne, hogy ideggyenge? Mi lenne, ha Piroskáról kiderülne, hogy rá van gerjedve a farkasokra? Mi lenne, ha Csipkerózsikáról kiderülne, hogy nem száz évig aludt, hanem csak fél percig?

Valamivel el kell adni a producernek, de ez még nem elég. Csipkerózsika apja legyen egy felkapaszkodott pszichopata. Csavarjunk rajta még. A sztori ne is Csipkerózsikáról szóljon, hanem a világ legkevésbé tündérnek kinéző tündéréről. Már majdnem megvették. Figyelj, figyelj, a tündér fejére meg tegyünk ördögszarvakat! OK, ez így már tuti jó.

2014. június 7. 16:21 - A pozitív hős ©A pozitív hős

Most már megvan a látvány, már csak a forgatókönyvet kéne valahogy ehhez igazítani. Alacsony költségvetésű dokurealityben szokott előfordulni, hogy a sztorit a narrátor meséli el, ahelyett, hogy látnánk belőle valamit. Javítok. Alacsony költségvetésű dokurealityben és a Demonában. Narrációból tudjuk meg, hogy hogyan esett szerelembe Demóna, majd hogyan hagyták el, és miért. A kapzsiság miatt.

Mert a tündérekkel ellentétben az ember kapzsi. Azon belül is a férfiak. Ugyanis a filmnek létezik egy nehezen nem észrevehető értelmezési síkja. Aki férfi, az rossz, aki nő, az jó. Még a romlatlan, fiatal fiúk sem képesek szeretni? Azt hitted. Hála a jó égnek a film eloszlat minden kétséget.

A csecsemőkorú Csipkerózsika apja akaratából kerül számüzetésbe, és ebbe anyjának semmi beleszólása sincsen. A nevelését három nő végzi. Amit ők elbénáznak, azt egy nő javítja ki. És a film megoldása is egy nőnek köszönhető, bár a férfiak meg akarják állítani ebben.

2014. június 7. 16:04 - It's a trap!!! ©It's a trap!!!

Miért rosszak a férfiak? Csak. Az nem derül ki. Csak, hogy azok. Úgyhogy óvatosan. Átvernek. Ha azt mondják szeretnek, hazudnak. Egy nő, ha halálos átkot szór rád, még akkor is jobban megbízható.

Egyébként látványos film. A stáblista alatt Lana Del Rey énekel, az is jó.

Demóna (Maleficent) - színes, magyarul beszélő, amerikai fantasy, 97 perc, 2014
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Robert Stromberg
Forgatókönyvíró: Paul Dini, Linda Woolverton
Szereplők: Angelina Jolie, Elle Fanning, Peter Capaldi, Sharito Copley, Juno Temple