30 éves a Régi Zenei Napok. Fertőd - 2014. június 21-28.

2014. június 21-én, Fertődön kezdetét vette a Filharmónia Magyarország hazánk első és máig legrangosabb historikus zenei fesztiválja, abban az Eszterházy kastélyban, ahol Joseph Haydn is 20 évig élt és alkotott.

Neves, szakmailag elismert külföldi előadóművész-professzorok várják mesterkurzusaikkal a világ minden tájáról érkező zenészeket, a régi zene megszállottjait. Emellett rangos koncertek, programok tarkítják a fesztivált. A nyitó és záró hétvégén gyermekprogramok gazdagítják a napot: mesével, kobozzal, dudával, hegedűvel, és egy kis tánccal csalogatnak a felújított kastély gyönyörű termeibe és fantasztikus parkjába.

A fesztivál nyitónapján a Múzeumok Éjszakáján, a Sonatores Pannoniae Együttes reneszánsz kori toronyzenékkel csalogatta a közönséget, este pedig a Marionettszínházban a Capella Savaria koncertjét hallhattuk. Másnap Nancy Argenta és Ingrid Attrot kanadai sztárénekesek Joseph Haydn és kortársai – kis- és nagymesterek – dalaiból állították össze programjukat, melyet kizárólag itt és ezen a koncerten adnak elő. Haydn, Beethoven, Schubert és Mendelssohn mellett a korszak jó néhány elfeledett komponistájának műveit is megidézik a Rédai Csinszka által kísért műsorban a kastély csodálatos Sala Terrenájában.

Június 23-án a fesztivál egy koncert erejéig a soproni Szent György templomba látogat, ahol Magyarország legrégebbi, eredeti állapotában helyreállított historikus orgonáján szólalnak meg a reneszánsz kor 14–15. századi kódexekben fennmaradt orgonaművei, németalföldi, itáliai, angol és francia különlegességek Soós Gábor előadásában.

Június 24-én Széll Rita tánctörténész délutáni előadását követően az év legrövidebb éjszakáján meghitt hangulatú, családias Notturno muzsikálást szerveznek a vendégprofesszorok spontán közös közreműködésével, a kastély sejtelmes sötétségbe burkolózó Pálmaházában.

Június 25-én a kiváló fiatal orosz hegedűművész, Dmitrij Szinkovszkij „Itáliai utazások” című műsorához olasz és német barokk szerzők műveiből válogatta műsorát. Alexandra Koreneva csembalóművész és Szászvárosi Sándor gordonkaművész lesz a társa az esten, ahol a sokoldalú művész kontratenor énekesként is bemutatkozik.

Június 26-án Erik Bosgraaf, a virtuozitásáról híres fiatal holland furulyaművész és Nicholas Parle ausztrál csembalóművész Fertődön fognak először találkozni életükben, és közös koncertjükön zenéjükkel körbejárják a barokk Európát a Németalföldtől Spanyolországig, Itáliától Angliáig az Esterházy kastély dísztermében.

Június 27-én a Spányi Miklós csembaló- és orgonaművész által vezetett Concerto Armonico a 300 évvel ezelőtt született Carl Philipp Emanuel Bach emléke előtt tiszteleg. A műsorban a kastély dísztermében elhangzik a szerző két csembalóversenye, valamint B-dúr triószonátája és e-moll szimfóniája is.

Június 28-án a fesztivál utolsó napjának délutánján a mesterkurzusok résztvevőinek zárókoncertjét hallhatjuk a kastélyban, majd ezt követően a fertőszentmiklósi katolikus templomban Bach h-moll miséje hangzik el az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével. A régizenei fesztivál barokk táncházzal és korhű ruhákban táncolt historikus táncokkal záró bállal tesz pontot a jubileumi eseményre.

Jegyek a helyszínen, a jegymester oldalon és a Kulturális Szolgáltató Irodában (Fertőd, Gránátos Ház 2., Tel.: 99/311-975) válthatók.
Ingyenes programok, pl. a Szentivánéji éjszakai koncert is várja a látogatókat!