X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál – Gyula

Fele komédia, fele tragédia - ez lehet a jubileumi Shakespeare Fesztivál idei programjának összegzése. Első alkalommal Fringe Fesztivál - Ingyenes programok a Vár előtt.

2014. július 3-án a Szentivánéji álom bemutatója lesz a gyulai Várszínpadon a budapesti Nemzeti Színházzal közös produkcióban a fiatal grúz rendező, David Doiashvili irányításával. A nemzetközi fesztivál egyik kiemelt előadása a Sok hűhó semmiért Max Webster rendezésében. A Shakespeare's Globe színház vendégjátéka Londonból érkezik. Nagy várakozás előzi meg azt a friss Macbeth-et, amelyet a világhírű belga rendező Luk Perceval vezetésével május 30-án mutatták be Szentpéterváron, a Balti Ház Fesztivál Színház társulatával.

A július 9-re tervezett az évad egyik magyar sikere, a székesfehérvári Lear király című előadás a főszereplő váratlan megbetegedése miatt elmarad.

A Macbeth/Anatómia előadással a Maladype Színház érkezik a felújított gyulai Vigadóba, a Szabadkai Népszínház Macbeth előadását a Tószínpadon játsszák. Chiléből érkezik az Othello, mindössze 2 szereplővel és bábokkal a Kamaraterem színpadára. A nagyszerű lengyel színész, Piotr Kondrat a Hamletet játssza el egyszemélyes előadásban a Vár körül.

Három különböző koncert lesz a gyulai programban: a kiváló belga énekesnő Caroll Vanwelden Shakespeare-t jazzbe ölti, Petrovics Emil Shakespeare daloskönyvét is megszólaltatják és lesz W.H.-Sena és Süveg Márk „Saiid” koncert is. Kortársunk még Shakespeare? címmel kétnapos nemzetközi konferenciát rendeznek a fesztivál idején a Magyar Shakespeare Bizottsággal együttműködve, amelynek díszvendége a legnevesebb angol Shakespeare-kutató Stanley Wells professzor lesz.

A tízedik alkalom újdonsága a Shakespeare Fringe Fesztivál, öt szórakoztató kora esti program a Vár körül. I. Fringe Fesztivál - Ingyenes programok a Vár előtt.
2014-ben, a jubiláló nemzetközi Shakespeare Fesztivál újdonságaként először rendezi meg a Gyulai Várszínház a Shakespeare Fringe Fesztivált. A szervezők azokat a jelentkezőket választották ki, akik utcaszínházi formában, a gyulai Vár előtt szívesen bemutatják Shakespeare darabjukat az érdeklődőknek.
Az első fesztiválon öt produkció tekinthető meg esténként a vár előtt ingyenesen.

Pyramus és Thisbe - A Szó és Kép Színpad (Pápakovácsi) előadása - július 5., 18:00. Az Aranydeszka Fesztiválon korábban többszörösen díjazott amatőr előadás felnőtteknek szánt reneszánsz komédia, „ parokomitragédia” műfajban. Az 1998. óta működő társulat előadásának rendezője: Csukárdi Sándor.

Szentivánéji buli - A Gólem Színház (Budapest) előadása - július 6.,18:00 Nádasdy Ádám fordítását felhasználó, 2014 márciusi stúdiós vizsgaelőadás. Borgula András rendező így mutatja az együttest és az előadást: „Négy éve működik a Gólem Színház stúdiója, amely újra meg újra lehetőséget ad olyan amatőr, a színjátszás iránt érdeklődő embereknek, akik - többnyire komolyabb tét nélkül - kipróbálnák a világot jelentő deszkákat. A Gólem Stúdió tagjai között akad épp, hogy 14 éves gimnazista tinilány, míg a legidősebb tagja 46 éves. Foglalkozásukat tekintve a játszók között van ügyvéd, gyógypedagógus vagy a média területén dolgozó is, akik bár amatőrök, de nem amatőrül játszanak. A mi történetünk a Szent Iván Zrt-ben játszódik, egy céges bulin, ahol az osztályvezetők, a takarítóbrigád és a cégtulajdonosok története elevenedik meg.”

Vagy amit akartok - A Soltis Lajos Színház (Celldömölk) előadása - július 10., 18:00 A műfaj neve: shakespop. 11 fiatal, harmadéves stúdiós bemutatja Shakespeare drámarészletekkel (Rómeó és Júlia, Hamlet, Szentivánéji álom), R. D. Laing pszichológus írásaival, filmekből kölcsönzött gondolatokkal, helyenként a popzene eszközeivel saját véleményét a nagy kérdésekről: szerelem, együttélés, egymás elfogadása, munka, felnőttekkel való konfliktusok. Rendezte: Benkő Ágnes, Nyári Zsolt. Az előadás több színjátszó díjat is kapott. Pl: XXIV. Országos Diákszínjátszó Találkozó négy különdíja:
- Szabó Balázsnak a Hamlet-monológért
- Hajba Beatrixnak a Mesteremberek rendezőjének alakításáért
- A minőségi vokális zene alkalmazásáért
- Az eredeti szövegkezelésért.

Lóvátett lovagok - Az IMPRO Stúdió (Szeged) és az ART-TOUR Kortárs Összművészeti Egyesület előadása - július 12., 18:00
Nagyon mai cuccok a színészek kezében és rockzene: ilyen a Lóvátett lovagok, mert Bartók Gergely rendező szerint a dolgok lényege ma sem más, mint Shakespeare idejében. A szereplőket részben castingon válogatták ki épp a zenei feladatok miatt. Részlet egy beszámolóból: „Az előadás egyértelműen a fiatalokat célozza: az eredeti mű mai köntösbe bújtatva kerül a színpadra. Shakespeare talán nem gondolta volna, hogy lovagjai ma energiaitalt fognak szürcsölni – napszemcsiben menőzve. …izgalmas kontraszt, hogy a modern megoldások mellett szinte teljes egészében megőrizték a Mészöly-féle fordítást, igyekeztek szöveg-hűek maradni a Shakespeare-i nyelvezethez.”

Romeo 5.1 - A Drámán add az életet Társulat előadása - július 13., 18:00
Shakespeare-Tomku Kinga: Rómeó 5.1 - Egy színházi próbába csöppenünk bele, ahol az elégedetlen, méltatlankodó főhős éppen Shakespeare Rómeó és Júliájának erkélyjelenetét próbálja. A "sors" - rendezők  alakjában - dimenziókon (szélsőséges előadásmódokon) keresztül repítve ad leckét az ifjú színésznek Színház, humor, Shakespeare, abszurd, tanulság.

2014. július 3-13.
X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál
I. Fringe Fesztivál
Gyula

Hirdetés