Négy festőművész tárlata Pécsett, a Holokauszt Emlékévben

A pécsi Janus Pannonius Múzeum a „Négy festőművész” című kiállításával csatlakozik a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 országos programsorozathoz.

A pécsi zsidóság deportálása 70 évvel ezelőtt július 4-én kezdődött meg. A tárlat, amely méltó emléket kíván állítani a deportálásban elhurcolt pécsi és baranyai zsidóságnak, a 2014. július 4-én 16 órai nyitást követően július 5-étől látogatható. A pécsi Janus Pannonius Múzeum a Pécsi Zsidó Hitközséggel együttműködve rendezi meg a „Négy festőművész” című kiállítást, amely a JPM Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan u. 4.) látható 2014. augusztus 15-ig. A kiállítás a „Pécs 1944-2014, megemlékezés a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról” című rendezvénysorozat egyik központi eseménye.

A „Négy festőművész” című kiállítás a Holokauszt idején áldozattá lett, a nagyközönség számára eddig ismeretlen pécsi zsidó képzőművészek – Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit – megmaradt alkotásait, festményeit és grafikáit mutatja be. Képzőművészeti jelentősége mellett a tárlat különlegessége, hogy fontos történeti emléket állít a második világháború idején áldozattá vált pécsi és zsidó közösségnek.

A Janus Pannonius Múzeum idén az Európában egyedülálló „Leonardo, a reneszánsz zseni” című kiállításával került a figyelem középpontjába. A Leonardo-tárlat mellett érdemes megtekinteni a múzeum állandó és időszaki kiállításait is, hiszen a JPM rendelkezik hazánk második legnagyobb kortárs képző- és iparművészeti gyűjteményével. A Csontváry-, a Vasarely- és a Zsolnay-kiállítások, illetve a Modern Magyar Képtár kollekciója igen gazdag és sokszínű képet, különleges élményt ad a látogatónak. A Mecseki Bányászati Múzeumban szerszámok, műszerek, korabeli térképek, oklevelek, valamint egy 440 méter hosszú földalatti vágatban a Mecsek jellemző ásványai, kőzetei, fosszíliái segítségével tehetünk időutazást a szén- és uránbányászat történetében.
A JPM Várostörténeti Kiállítása igen gazdag tárgyi-, képi- és dokumentum műtárgy együttest mutat be a török alóli felszabadulástól (1686) 1950-ig terjedő időszakból, sok enteriőrrel, makettel. A JPM Néprajzi Kiállítása a különböző magyar nyelvű néprajzi csoportokon kívül a baranyai horvátok, szerbek, németek és romák népi kultúrájának tárgyi lenyomatai is megtalálhatók. A JPM Természettudományi Kiállításán az ország harmadik legnagyobb madártojás gyűjteménye és sok más érdekesség mellett megtekinthetők a Pannon-tenger mocsaras partjain élő mecseki dinoszaurusz nyomai, a jégkorszaki ősmaradványok között fellelhetők a „pécsi mamut” csontjai.