A beavatott

Mostanában elég népszerűek a disztópiák filmek terén, elég ha csak az Éhezik viadalára vagy a Majmok Bolygojára gondolunk. Bár pörgős akciókból sincs hiány, de ezek mögött általában komoly gondolatok húzódnak meg, társadalomkritikáknak is fel lehet őket fogni.

A Beavatottban a társadalom 6 részre, kasztra oszlik, és ezek között mindenkinek csak egyszer van lehetősége váltani. Egy teszt segít eldönteni, hogy te melyikbe tartozol. Ez az 'békés' együttélés alapja. Az emberek feladták a szabadságukat, a szabad akarathoz való jogukat. Úgy gondolják, ezek voltak azok a tulajdonságok, amik háborúba sodorták az emberiséget és pusztították el a civilizációt. Nem csoda, ha vannak, akik foggal-körömmel ragaszkodnak ehhez a betagoltsághoz. Természetesen léteznek olyan személyek, akik egyik kategóriába se tartoznak bele, önálló ötleteik vannak, a teszt náluk inkonklúzív. Őket hívják ‘divergenseknek’. Mivel nem lehet őket sémák szerint rendezni, veszélyesek a társadalomi berendezkedésre, s így a békére nézve és ezért igyekeznek megszabadulni tőlük.

A főszereplő, Tris (Shailene Woodley – Csillagainkban a hiba, Utódok) is divergens, látja a rendszer hibáit, ahogy egyik kaszt a másikat leakarja mészárolni és kérdés, mit lép ennek tudatában.  Megpróbál ő is belesimulni a rendszerbe, vagy harcol ellene? Társra lel négyes személyében (Theo James – Underworld - Ébredés), akinek sikerült divergens létére beilleszkednie. A másik oldalon Jeanine (Kate Winslet) vezeti nemcsak a divergensek, de egy teljes kaszt kiirtását.

Pörgős, akcióval gazdag filmről beszélünk, ami a nem túl biztató jövőben játszódik Los Angeles város maradványain. A helyszínek jól meg lettek csinálva, a történet izgalmas es a szereplők se játsszák túl a szerepüket. Végeredményben egy élvezhető filmről beszélünk, amit az ember egyszer megnéz, elgondolkodik rajta es várja a következőt.

7/10 pont

A beavatott (Divergent) - színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 139 perc, 2014
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Rendezte: Neil Burger
Szereplők: Shailene Woodley (Beatrice 'Tris' Prior), Theo James (négyes), Kate Winslet (Jeanine Matthews), Miles Teller (Peter)