István, a király a Zempléni Fesztiválon

A Békéscsabai Jókai Színház produkciójával az István, a király című rockoperával nyitja meg kapuit a Tokaji Fesztiválkatlan augusztus 9-én.

Az egykori külszíni kőbányában kialakított 2500 fős fesztiválkatlan egyik helyszíne az augusztus 8. és 17. között zajló Zemplén Fesztiválnak. A békéscsabai teátrum produkciójának címszerepét Feke Pál alakítja, a főbb szerepekben Szomor György, Gubik Petra, Csomós Lajos és Nagy Erika. Közreműködik a Balassi Táncegyüttes és a Honvéd Együttes, koreográfus asszisztens ifj. Mlinár Pál.

A Békéscsabai Jókai Színház István, a király előadása nemcsak Békéscsabán, de a Kolozsvári Magyar Napokon is tomboló siker volt. A Tokaji Fesztiválkatlan méltó helyszíne lesz a nagysikerű előadásnak, amelyet erre az alkalomra kibővített tánckarral és statisztériával állítanak színpadra. A békéscsabai Balassi Táncegyüttes mellett a Zsuráfszky Zoltán vezette Honvéd Együttes táncosai is színpadra lépnek. Az István, a királyt a békéscsabai társulat Zsuráfszky Zoltán hagyományos rendezésében állította színpadra.

A rockopera már születésekor is - és azóta még inkább - túlnőtt önmagán.
Több lett, mint színdarab, több lett mint, rockopera.
A magyarság újabb kori, modern nemzeti jelképe lett. Szinte mindenkié, mint a zászló, a kokárda, a Himnusz, a címer és a Szent Korona, és talán leginkább éppen a korona, meg a korszerű zene, a korszerű dalszövegek, és megszületésének történelmi ideje, a rendszerváltás előszele miatt.
Szinte senkinek sem a testvérháború, az idegen katonák behívása, felnégyelés jut eszébe róla, ahogy a franciák sem a Guillotine-ra gondolnak a Marseillaise éneklése közben.

2014. augusztus 9. 20:00
István, a király
Tokaj, Fesztiválkatlan