Belső utak – Nagy Miklós gyűjtemény Kaposváron

2014. augusztus 15-én 16.30 órakor nyílik Nagy Miklós elismert műgyűjtő rengeteg alkotást felvonultató kiállítása a kaposvári Vaszary Képtárban.

Nagy Miklós a kortárs művészet gyűjtőinek abba a nemzedékébe tartozik, akik a 2000-es évek során tűntek fel a művészeti életben. Gyűjteménye mára több mint 300 darabot számlál: műfajában domináns része festmény illetve grafika, melyhez néhány plasztika társul.

A művek között megtalálhatók El Kazovszkij, Váli Dezső, Szurcsik József, Bukta Imre, Vojnich Erzsébet és Nádler István alkotásai is.
Az időben legkorábbi darabokat Országh Lili és Bálint Endre alkotásai képezik a gyűjteményben. A két művészt összekapcsoló történelmi múlt, az enyészetbe hulló kultúrák tárgyi-szellemi maradványainak képi asszociációi egy olyan hangütéssel indítják a Nagy Miklós kollekciót, amely végigvonul a teljes anyagon, és amelynek leágazásai meghatározzák a gyűjtemény fő karakterét. A kollekció egy belső hangokra figyelő, meditatív lélekállapot kifejezésének igényére jött létre, amely a létezés különféle időbeli és téri jelenvalóságán áthidalva egyidejűleg érzékelteti az idegenség és egyfajta misztikus életélmény hangulatát.

A magyar kortárs művészet vonulatai közül az egyik pólust El Kazovszkij alkotásai képviselik. Nagy Miklós a művésznő egyik legjelentősebb gyűjtője, több korszakából is rendelkezik fontos művekkel. Kazovszkij szuverén hangvételű, mitologikus és drámai világához kapcsolható Gaál József munkássága, akinek egész sorozatnyi expresszív műve szól az emberi személyiség és sors drámai aspektusairól. Szurcsik József jellegzetes, monumentalitás táblaképe a személyes sorsszerűséget mitikus dimenziókkal kapcsolja össze.

A Kelet-Európai felemás modernitás finoman ironikus groteszkjeit a szentendrei Vajda Lajos Stúdió köréből Bukta Imre és fe Lugossy László kiváló alkotásai idézik meg. Az expresszív emberkép mellett a Nagy Miklós gyűjtemény másik, meghatározó pólusát a figuralitás és lírai absztrakció határán lebegő, sajátok térképzetek, lírai tájak fogják össze Váli Dezső, Vojnich Erzsébet, Szüts Miklós, illetve Nádor Tibor alkotásaiból.
A lírai expresszív nonfiguráció kiváló darabjait az Iparterv generációból Nádler István és Deim Pál képviseli, míg a figurativitást sajátos átértelmezéssel egy transzcendens szférába emeli Csurka Eszter vagy Szotyory László.

A kiállítás az V. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) idején nyílik, amelynek időtartama alatt, augusztus 15-19. között Topor Tünde és Winkler Nóra (Art Magazin) vezetnek tárlatot Géger Melinda kurátorral (Rippl Rónai Múzeum).
A tárlat, amelynek kurátora Géger Melinda 2014. október 17-ig látogatható.