Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars)

David Cronenberg új filmje, 2014. szeptember 11-én érkezik a hazai mozikba.

A kultrendező legújabb alkotása a celebvilág, a sztárkultusz ijesztő hatásait vizsgálja és fest ironikus-ijesztő képet a szórakoztatóipar fővárosáról. A Weiss-család egy tipikus hollywoodi dinasztia: az apa, Stafford (John Cusack) korábban egy önsegítő program kidolgozásával vált sikeressé; míg az anya, Cristina (Olivia Williams) ideje nagy részében 13 éves fiuk, a gyereksztár Benjie karrierjét egyengeti. Stafford egyik páciense a színésznő Havana (Julianna Moore), aki arról álmodozik, remake-et készít a filmnek, amely a ’60-as években sztárrá avatta édesanyját, Clarice-t (Sarah Gadon). Az asszony már nem él, ám éjjelente még kísérti lányát. Benjie nemrég jött ki a rehabról, ahol 9 éves kora óta kezelték, illetve nővére, Agatha (Mia Wasikowska) is épp ez időben lép ki a pszichiátria kapuin, ahová piromániája miatt utalták be.

Hollywoodban az álmok nem válnak valóra, csak kimerevednek egy filmszalagon, amely örökké forog.

„Bruce Wagner írta le a legjobban Hollywoodot, amikor a halott istenek városának nevezte. Mint az ókori fáraók, a sztárok is a halhatatlanságot célozzák meg filmkockákra és pixelekre égetve önmaguk arcképét. Mindeközben mindenki azon dolgozik, hogy fenntartsa ezt a belterjes rendszert, amely hisztérikus lányokat és drogfüggő fiúkat termel, és amely végül el is pusztítja gyermekeit.” – (David Cronenberg)

David Cronenberget mindig is érdekelte a virtuális valóság, a média hatása az egyén, illetve a társadalom viselkedésekre. Ám míg korábban a Videodrome, A légy és a Karambol fantasztikumba oltott képei elsősorban emberi test deformálódására koncentráltak, legutóbb a Cosmopolis, illetve most, a Térkép a csillagokhoz című filmjei már sokkal konkrétabban foglalkoznak az emberi psziché torzulásaival.
A film 2014-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában szerepelt. A mustrán Julianne Moore elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Hazai premier: 2014. szeptember 11.
Magyarországon forgalmazza a Cinetel.
Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars)
Forgatókönyv: Bruce Wagner
Főszereplők: Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson, Sarah Gadon, Carrie Fisher, Mia Wasikowska.
Zene: Howard Shore, operatőr: Peter Suschitzky, vágó: Ronald Sanders
Producer: Saïd Ben Saïd, Alfred Hürmer, Martin Katz, Michel Merkt
Rendező: David Cronenberg

Hozzászólások (1)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Nem semmi

    szept. 16, 2014

Hirdetés