2018. június 24. - vasárnap

Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars)

Kinyomtatom...
John Cusack

David Cronenberg új filmje, 2014. szeptember 11-én érkezik a hazai mozikba.

A kultrendező legújabb alkotása a celebvilág, a sztárkultusz ijesztő hatásait vizsgálja és fest ironikus-ijesztő képet a szórakoztatóipar fővárosáról. A Weiss-család egy tipikus hollywoodi dinasztia: az apa, Stafford (John Cusack) korábban egy önsegítő program kidolgozásával vált sikeressé; míg az anya, Cristina (Olivia Williams) ideje nagy részében 13 éves fiuk, a gyereksztár Benjie karrierjét egyengeti. Stafford egyik páciense a színésznő Havana (Julianna Moore), aki arról álmodozik, remake-et készít a filmnek, amely a ’60-as években sztárrá avatta édesanyját, Clarice-t (Sarah Gadon). Az asszony már nem él, ám éjjelente még kísérti lányát. Benjie nemrég jött ki a rehabról, ahol 9 éves kora óta kezelték, illetve nővére, Agatha (Mia Wasikowska) is épp ez időben lép ki a pszichiátria kapuin, ahová piromániája miatt utalták be.

Hollywoodban az álmok nem válnak valóra, csak kimerevednek egy filmszalagon, amely örökké forog.

„Bruce Wagner írta le a legjobban Hollywoodot, amikor a halott istenek városának nevezte. Mint az ókori fáraók, a sztárok is a halhatatlanságot célozzák meg filmkockákra és pixelekre égetve önmaguk arcképét. Mindeközben mindenki azon dolgozik, hogy fenntartsa ezt a belterjes rendszert, amely hisztérikus lányokat és drogfüggő fiúkat termel, és amely végül el is pusztítja gyermekeit.” – (David Cronenberg)

David Cronenberget mindig is érdekelte a virtuális valóság, a média hatása az egyén, illetve a társadalom viselkedésekre. Ám míg korábban a Videodrome, A légy és a Karambol fantasztikumba oltott képei elsősorban emberi test deformálódására koncentráltak, legutóbb a Cosmopolis, illetve most, a Térkép a csillagokhoz című filmjei már sokkal konkrétabban foglalkoznak az emberi psziché torzulásaival.
A film 2014-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában szerepelt. A mustrán Julianne Moore elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Hazai premier: 2014. szeptember 11.
Magyarországon forgalmazza a Cinetel.
Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars)
Forgatókönyv: Bruce Wagner
Főszereplők: Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson, Sarah Gadon, Carrie Fisher, Mia Wasikowska.
Zene: Howard Shore, operatőr: Peter Suschitzky, vágó: Ronald Sanders
Producer: Saïd Ben Saïd, Alfred Hürmer, Martin Katz, Michel Merkt
Rendező: David Cronenberg

Még nem értékelted

Nem semmi

Nem semmi

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.