A zágrábi Ulupuh Horvát Iparművészeti Egyesület október 20-án két kiállítást nyitott a ZsÖK NKft. helyszínein.

A Cella Septichora Látogatóközpontban a Funkcionális átváltozások című tárlaton november 2-ig kortárs kerámia- és üvegtárgyakat láthat a közönség.

A formák valós funkciói, és az érzékelhető valóságon túli szürreális képzelet kalandozásainak játékos plasztikusságát szemlélhetik meg a látogatók. A Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit Udvarán a Bábok nyomában című kiállításon az egyesület játék- és bábszekciója mutatkozik be.
November 7-től November 23-ig tekinthető meg a kiállítás-sorozat második párosa. A Zsolnay Kulturális Negyed E78-ban, a Kemence Galériában egy fotókiállítás az Ulupuh harminckét alkotójának mindennapi életét, környezetét, személyes emlékeit rendezi össze. Az archívumban megjelenő színházi dokumentáció pedig a horvát díszlet- és ruhatervezés 1909–2009-ig tartó száz évébe enged betekintést. A Pirogránit Udvaron az iparművészet, a ruhák és kiegészítők világán keresztül mutatja be egy tárlat, hogy az alkotók milyen megoldásokkal élnek, ha egy darabból létre kell hozniuk a méretdimenziók szélsőségeit.

A kiállítás a zágrábi Ulupuh Horvát Iparművészeti Egyesülettel történő együttműködés keretében valósult meg, első felvonásaként a ZsÖK NKft. mutatkozott be a horvát fővárosban. Ezt követően az egyesület művészei az ősz folyamán négy kiállítást is installálnak Pécsett, mely programok a Horvát Kulturális Minisztérium és a Zágrábi Kulturális Bizottság támogatásával valósulnak meg.

A Zsolnay Kulturális Negyedet bemutató fényképekből és Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium alkotásaiból október 15-én nyílt kiállítás a zágrábi Karas Galériában. A Karas Galériában látható kiállítás két részre bontható. Egyik része az Előtte-utána című dokumentarista fotósorozat, amely a Zsolnay Kulturális Negyed létrehozását és kialakulását mutatta be Kismányoky Károly és Cseri László képein keresztül. A galériában ezen kívül kiállították a Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium elmúlt éveinek válogatott alkotásait is. Az Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb fejlesztése a Zsolnay-gyár leromlott állapotú és zömében hasznosítatlan műemlék épületeinek felújítása, a Zsolnay Kulturális Negyed létrehozása volt. A kiállított fotósorozat a felújítási folyamatot követi nyomon képpárok segítségével a leromlott állapotok, illetve a felújított épületek kontrasztján keresztül. A felújítás előtti képeket 2008-2009-ben Kismányoky Károly fényképezte, a jelenlegi állapotot Cseri László fotografálta.

Az EKF programévére való készülődés idején született meg a gondolat, hogy fel kellene éleszteni a Porcelánmanufaktúra és a kortárs képző és iparművészet termékeny együttműködését. Első alkalommal, 2008-ban tíz vállalkozó szellemű művész tett kísérletet arra, hogy a még mindig unikálisnak számító Zsolnay technológiák alkalmazásával autonóm műveket és magas művészi színvonalat képviselő, de gyártásra is alkalmas tárgyakat hozzanak létre. Az évről-évre megújuló szimpóziumok más-más témát járnak körül, és a projektzáró kiállításokon mindig magas színvonalat képviseltek a műtárgyak, híven őrizve a Zsolnay név kvalitását. A program mind a szakmai eredmények, mind a lebonyolítás technikai körülményeinek tekintetében komoly eredményeket hozott. A zágrábi kiállítás ezen része egy válogatást mutatott be, a 2008-2014 közötti Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium legjobb alkotásaiból. A bemutatott anyag kurátora Komor István volt.