Révbe ért a RIVE – befejezte útját Európa művészhajója.

Sikeresen zárult a ’Rivers of Europe’ összművészeti kezdeményezés.

Október 19-én Stuttgartban ért véget a RIVE, melynek fő célja volt, hogy kulturális párbeszédet kezdeményezzen Európa különböző országainak művészei illetve legkülönfélébb településeinek lakói között, egészen újszerű és egyedi módon. A folyók összekötő szerepét kihasználva a tíz országból érkezett alkotóművész a Duna teljes hosszán végighajózva, egy kifejezetten erre a célra épített hajón mutatta be a különféle művészeti ágakban született a „Folyók- a kultúrák összekötői- és a „víz, mint művészi alkotóelem” témára reflektáló projektjét.

A hét ország együttműködésével (Ausztria, Lengyelország, Bulgária, Szlovákia, Németország, Szerbia és Magyarország) megvalósult projekt 2013 júliusában vette kezdetét. A kreatív csapat, melynek tagjai a zene, a design, a vizuálisművészet/videó művészet és a tánc területéről érkeztek több mint féléven át dolgozott, közel egy hónapot pedig közös munkával töltött el. Az utazást megelőzően 2014. május 8-án és 9-én az Európa Nap kapcsán, az Antall József Tudásközpont által szervezett, Cruising Europe! rendezvénysorozat részeként konferenciát tartottak, ahol bemutatták a készülő projektet, mely iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a résztvevő fiatalok közül 15 fő önkéntesként vett részt később a programban.

A hajó és utasai augusztus 22-én, Bécsben kezdték meg egy hónapos útjukat és szeptember 18-án a bulgáriai Ruse volt utolsó állomásuk. Augusztus 27-én érkeztek Magyarországra, ahol 7 városban (Gönyű, Komárom, Esztergom, Visegrád, Budapest, Dunaújváros, Baja, Mohács) kötött ki a „művészhajó”. A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó utazás során, 8 országon át (Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Horvátország, Románia, Bulgária) közel 2000 km-t megtéve, mintegy harminc megálló alatt körülbelül 6000 látogatója volt az esti rendezvényeknek és a napközben megtartott workshopoknak. A program beépítve a szerzett tapasztalatokat és alkalmazkodva a helyi viszonyokhoz, folyamatosan alakult és fejlődött.

A turné október 13-19 között 4 keréken, 4 művésszel folytatódott, követve az Oderát, az Elbát és a Rajnát, mely lehetőséget biztosított arra, hogy a belső területekre, Lengyelországba és Németországba is eljuthasson a projekt.  A 8 napos busz túra alatt, melyben partnerük volt például a Collegium Hungaricum Berlin is, 6 különböző városban (Varsó, Poznań, Słubice, Berlin, Köln és Stuttgart) mutatták be a programot. Iskolákban és kültereken is megjelentek.
Vízi és szárazföldi utazásuk során kapcsolatokat tudtak kiépíteni az egyes településekkel és olyan partnerekkel, mint a bajai Hajómalom Egyesület. Támogatóként csatlakozott a programhoz Magyarországról a Philips és a Mahart, stratégiai partnerként pedig a Fővárosi Önkormányzat. Olyan szakmai partnereik lettek, mint a szerbiai Danube Competence Centre, a bécsi Egyetem vagy a vízalatti/búvár régészek magyarországi egyesülete, az Argonauta Kutatócsoport.

A program sikere bizonyíték arra, hogy a Duna valóban összeköt bennünket, rendelkezik saját identitással és ebből ránk is ragad. Az eredmény egyben meggyőzött bennünket arról, hogy igény van a dunai polgárok határokat átívelő saját kulturális és közösségi helyszínére.
A jövőben a RIVE főszervezője, a magyar Pro Progressione tervei között szerepel, hogy régi, és a programhoz csatlakozott, aziránt érdeklődő új partnereivel a Duna Régió Stratégia keretén belül egy közös, nemzetközi dunai helyszínt hozzon létre és a művészet mellett olyan fontos területeket vonjon be jövőbeni projektjébe, mint az oktatás, a környezetvédelem, a történelem és régészet, az ismeretterjesztés.
A RIVE projekt Duna címke elnyerését támogatja a kultúráért felelős magyar és román minisztérium. A RIVE az Európai Unió Kultúra keretprogramja és a Visegrad Fund támogatásával valósul meg.

A programban együttműködő szervezetek:
D.ID Dance Identity (A)
Robert Schumana (PL)
Pro Progressione (H)
Derida Dance (BG)
Meteorit Theater (SK)
IP Tanz (D)
Studentski Culturni Centar Novi Sad (SRB)

Hirdetés