Švejk a József Attila Színházban.

2014. november 18-án 19 órakor Jaroslav Hasek - Spiró György: Švejk című komédiáját láthatják a a budapesti teátrumban.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház vendégjátéka Besenczi Árpád főszereplésében és Halasi Imre rendezésében.
Találkozunk háború után hatkor a Kehelyben – mondja Švejk, a derék katona. Ez van annyira képtelen ötlet, hogy érdemes komolyan venni. Ettől kezdve kutya kötelességünk mindent megtenni, hogy a terv sikerüljön. Mindent ennek érdekében kell végezni. Hiszen az adott szó kötelez. Ettől a kijelentéstől, felhívástól kezdve minden csak másodlagos. Ja, hogy közben háború van? Nem fontos, mert van terv. Terv a túlélésre. Terv az életre. Az élet eleve rendelt győzelmére.

Mi kell a háború túléléséhez? Szerencse (nem kicsi) és humor (nem kevés). Mi kell az élet elviseléséhez? Szerencse (nem kicsi) és humor (nem kevés).
Švejk ösztönösen tudja: a háború az élet része – az ostobábbik része –, és csak akkor élhetjük túl, ha nem vesszük komolyabban, mint az életet. Švejk diadalmas győztes, a hétköznapi ember diadalmas győztes az embertelenség felett, a gyilkos ösztönök felett, az élet elleni merényletek felett. Ő ott lesz, mi ott leszünk, ott kell lennünk háború után hatkor a Kehelyben! Karinthyt olvasok mostanában – talán a Švejk miatt –, és ezt találtam: „Ó, ti agyrémeitekkel játszó hatalmak, hiába kapálódzom és ordítok: ember vagyok, élő ember, mit csináltok velem? Nem vagyok sakkfigura, se biliárdgolyó, se adu felső – álljatok meg már az istenért! Az vagyok csak, ami ti, nem több, de még kevésbé kevesebb.” (Halasi Imre)

Szereposztás: Švejk: Besenczi Árpád, Lukáš főhadnagy: Urházy Gábor László
Katz, tábori lelkész: Farkas Ignác, Müllerné / Öregasszony: Mester Edit
Palivec, korcsmáros / II. szökevény / Dub hadnagy / Osztrák őrmester: Hertelendy Attila, valamint: Kiss Ernő, Czegő Teréz, Misurák Tünde, Andics Tibor, Wellmann György, Szakály Aurél, Lőrincz Nikol, Bellus Attila, Barsi Márton, Kanda Pál, Bálint Péter, Nagy Péter János, Zsíros Viktor.
Továbbá: Bódi Attila, Ható István, Horváth Zoltán, Jordán Kornél, Jurina Beáta, Lengyel Noémi, Létai István, Szamler Imre, Varga Attila.
Díszlet, jelmez: Laczó Henriette, mozgás: Stefán Gábor, zene: Horváth Károly.
Rendező: Halasi Imre

Hirdetés