2018. július 18. - szerda

A nyolcadik utas után A bolygó neve: Halál is visszatér a mozivászonra.

Kinyomtatom...
Aliens plakát

James Cameron kultfilmjének rendezői változatát január 15-től limitált vetítéssorozatban láthatják az Alien-univerzum rajongói.

A klasszikus Alien mozibemutatójának sikerét követően a széria következő része, A bolygó neve: Halál is visszatér a mozivásznakra, Budapesten a Corvin-moziban és országszerte a megyeszékhelyek többségén vetítik. A tavaly szeptemberben mindössze bő négy hétig vetített, klasszikus Alienre országszerte több mint 10.000 néző váltott jegyet, ezzel bőven meghaladva a filmmel szembeni elvárásokat. A jubileumi vetítéssorozat sikere lehetővé tette, hogy az Alien-sorozat következő része, A bolygó neve: Halál is visszatérjen a hazai mozivásznakra.

„Ez már háború!” - hangzik a film szlogenje, utalva arra, hogy James Cameron nem egyszerűen folytatta Ridley Scott zsigerekig ható űrhorrorját, hanem teljesen újraértelmezte azt: észvesztő tempót diktáló, nagyszabású akciómozit készített, amelyben Ripley-nek (Sigourney Weaver) és egyre fogyatkozó létszámú csapatának egy egész fészekaljnyi idegen lénnyel - köztük a félelmetes anyakirálynővel - kell megküzdenie a túlélésért. A Legjobb speciális effektek kategóriájában két Oscar-díjjal is jutalmazott filmet a mai napig kultikus népszerűség övezi, feszült ritmusú, látványos akciójelenetekkel teli sztorija közel harminc év elteltével is szinte odaszegezi a mozinézőt a székéhez.

A történet szerint 57 évvel később egy mentőhajó rátalál az űrben sodródó, hibernált Ripley-re, aki hazaérkezvén döbbenten szembesül a ténnyel, hogy időközben embereket telepítettek a bolygóra, ahol anno megtámadta őket az idegen szörnyeteg. Miután váratlanul megszakad minden kapcsolat a kolóniával, Ripley-t egy csoport állig felfegyverzett kommandós kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, azonban landolás után nem sokkal elszabadul a pokol...

A mostani vetítéssorozat különlegessége, hogy először látható mozivásznon James Cameron rendezői változata, amit 1986-ban a Fox stúdió a hossza miatt nem engedett a mozikba. A Ripley alakításáért Oscar-jelölést kapott Sigourney Weaver azonban a rendező mellé állt, és kilátásba helyezte, hogy nem fog több Alien-filmet vállalni, ha nem mutatják be Cameron verzióját. Végül hosszas tárgyalások után a mozikban a vágott verziót játszották, de később lemezen a rendezői változat jelent meg először. Maga James Cameron sokkal inkább ezt a közel húsz perccel hosszabb és így számos plusz jelenettel gazdagodott, 154 perces verziót tartja a saját filmjének.

A hazai moziközönség január 15-től kezdve limitált vetítéssorozatban láthatja a filmet, eredeti nyelven, magyar felirattal, digitálisan felújított képpel és hanggal. A bemutatót követő hetekben Budapesten minden nap játsszák a Corvin mozi nagytermében, vidéken pedig a megyeszékhelyek többségén, többek közt Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szolnokon, Szombathelyen, Egerben, Miskolcon és Nyíregyházán is vetítik, az alternatív mozis tartalmak és kultfilmek – köztük a klasszikus Alien, a Halloween és a Beatles: Egy nehéz nap éjszakája - bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A vetítések teljes helyszínlistája az Alien-mozifilmek magyarországi Facebook oldalán olvasható.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

Díjátadó

Csuja László menekülő szerelmesekről szóló első mozifilmjét díjazta a zsűri szombat este Karlovy Vary nagyszabású nemzetközi filmfesztiválján.