2001: Űrodüsszeia - Újra mozivásznon.

Az Alien-filmek után egy újabb sci-fi klasszikus tér vissza.

Limitált vetítéssorozat keretében, Arthur C. Clarke azonos című regényének új kiadásával egy időben kerül a hazai mozikba Stanley Kubrick remekműve, a 2001: Űrodüsszeia. A kultuszfilmekre specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában a nagyközönség március 12-től láthatja újra Stanley Kubrick időtlen remekművét, Budapesten a Puskin moziban és országszerte számos filmszínházban, magyar felirattal.

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán egy különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évmilliókkal később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt azonban az űrhajót irányító HAL 9000 fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Stanley Kubrick 1968-ban bemutatott filmje túlnőtt mindazon, amit hasonló műfajban valaha néző moziban átélhetett. A 2001: Űrodüsszeia igazi filmtörténeti mérföldkő, monumentális képi kompozícióival, a végtelen űrben utazó ember félelmetes víziójával évtizedekre kijelölte a tudományos-fantasztikus zsáner útját. Kubrick nélkül a Star Warstól a Gravitáción át Interstellarig egyik sci-fi világsiker sem úgy nézne ki, ahogy ma ismerjük. A Kék Duna keringő dallamára utazó űrhajó, az ijesztő egyszerűséget formázó monolit, az öntudatára ébredt mesterséges intelligencia és a transzcendens finálé olyan védjegyeivé váltak e filmeposznak, amely végtelen távlatokat nyit az emberi fantázia számára – nem csoda, hogy szimbólumrendszeréről, mondanivalójáról még ma, közel fél évszázaddal később is születnek elemzések.

„A lehetséges határait csak egyetlen módon fedezhetjük fel, ha megkockáztatjuk, hogy kevéssel túl is haladunk rajta, a lehetetlenbe” - fogalmazta meg a forgatókönyvet jegyző Arthur C. Clarke, a sci-fi irodalom és a tudományos ismeretterjesztés világhírű alakja. aki a filmmel párhuzamosan annak regényváltozatát is megírta. Zenéjét Richard Strauss, ifjabb Johann Strauss, Aram Hacsaturján és Ligeti György műveinek felhasználásával maga Kubrick állította össze, aki a zene mellett a látványterveket is felügyelte. A mai napig lenyűgöző, saját korát messze meghaladó technikai trükköket alkalmazó látványvilágért a rendező első és egyetlen Oscar díját kapta 1969-ben.

A kritikusok egybehangzó véleménye szerint erre az alkotásra különösen igaz, hogy aki nem látta mozivásznon, az nem is látta igazán. 47 évvel az eredeti bemutató után erre most újra lehetőség nyílik, mivel film a Brit Filmintézetnek köszönhetően rövid időre moziforgalmazásba kerül. Magyarországon a színpadi produkciók közvetítéseire és filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializálódott Pannónia Entertainment forgalmazásában kerül a mozikba, március 12-től Budapesten a Puskin Moziban és országszerte számos további helyszínen – a megyeszékhelyek többségén – láthatják a nézők a kultfilm digitálisan felújított változatát, magyar felirattal.

A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán látható.

Az előreláthatólag csak néhány hétig tartó, limitált vetítéssorozat a Puskin moziban egy különleges plakátkiállítással egészül ki, ahol Gyárfás Gábor grafikusművész – aki többek a 2001: Űrodüsszeia eredeti, 1979-es magyar plakátját is tervezte – klasszikus filmplakátjait tekinthetik meg a látogatók.

A mozibemutatóhoz ezúttal könyvbemutató is társul, mivel éppen március közepén jelenik meg Arthur C. Clarke 2001: Űrodisszeia című regényének legújabb magyar kiadása, eddig sosem publikált extra tartalmakkal. A könyv a 300. jubileumi lapszámát ünneplő Galaktika Magazin kiadója, a Metropolis Media gondozásában jelenik meg. A kiadó és a filmet bemutató Pannonia Entertainment együttműködésének köszönhetően a filmre jegyet váltók a könyvet jelentős kedvezménnyel vásárolhatják meg a Galaktika online boltjában, míg a könyvvásárlók a mozijegyhez juthatnak hozzá olcsóbban.