Jazz-világsztárok újdonságai a tavaszi fesztiválon.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon mindig kiemelt szerepet kapnak a jazz szcéna előadói is.

A hazai jazzélet állandó szereplői mellett a műfaj legnagyobb világsztárjait látja majd vendégül Budapest. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő, hatszoros Grammy-díjas szaxofonos David Sanborn az elmúlt három és fél évtized legaktívabb és legtermékenyebb jazz-szaxofonosa. Szinte minden stílusban otthonosan mozog, sokoldalúságát nemcsak eddig megjelent kéttucatnyi albuma, de minden egyes koncertje is visszaigazolja. Az évek során olyan előadókkal dolgozott együtt, mint például David Bowie vagy Stevie Wonder, több mint 150 alkalommal állt már színpadon.  Legújabb lemeze épp budapesti fellépése előtt egy héttel jelenik meg CD-n, így a hazai közönség első kézből hallhatja a Time and The River címre keresztelt korong anyagát.

Honfitársa, a bársonyos hangú jazzénekes, Kevin Mahogany védjegyévé vált virtuóz scat éneklési stílusa. Ennek fényében külön érdekes, hogy az éneklés előtt zongorázni, klarinétozni illetve szaxofonozni is megtanult. A fesztiválra legújabb, a legkiválóbb osztrák zenészekkel készült A bécsi viszony címre keresztelt albumával érkezik, amelyen most először a saját dalok mellet klasszikus jazz nóták is elhangzanak majd.

A gépipari tanulmányokat folytató Dresch Mihály tizenhét éves volt, amikor Johnny Griffin hatására a jazz felé fordult. Az azóta eltelt több mint negyven év alatt a magyar jazz szcéna megkerülhetetlen alakjává vált, s bár megteremtette önálló világát, a hagyományos jazztől sem távolodott el soha. A tavaszi fesztiválra átfogó, a rá jellemző kifejezésmódok teljes palettáját felvonultató előadással készül, ahol az újrahangszerelt saját számok mellett a régi-új Dresch Quartet is színpadra lép, és az ismert számok mellett új kompozíciók is felcsendülnek.

Lukács Miklós és Balogh Kálmán mindketten a nemzetközi koncertéletben magasan jegyzett, virtuóz muzsikusok, akik folyamatosan tágítják a műfajok és stílusok határait. A két kiváló cimbalmos repertoárja a tradicionális népi muzsikától a romantikusokon át a kortárs zenéig terjed, ideértve természetesen a jazzt is, ami legújabb albumuknak is vezető motívuma lesz. Ezt hallhatja majd első ízben a fesztivál közönsége.

A Budapest Jazz Club ad otthont a sok éves múlttal rendelkező Magyar Jazz Ünnepének, ahol a hagyományokhoz híven a műfaj hazai legjobbjai váltják majd egymást a színpadon. A három napos ünnep célja, hogy a lehető legszélesebb keresztmetszetét mutassa be ennek a sokak által kedvelt zenei irányzatnak. Míg az első napon a fiataloké a lehetőség, hogy megmutassák tehetségüket, utánuk a hazai jazzélet prominens szereplőié az este. Sokan várják a finn jazz meghatározó, központi alakjának, a korát meghazudtoló energiákkal lüktető Juhani Aaltonen Triójának fellépését.

Az egyéni játékmódjáról azonnal felismerhető szaxofonos és fuvolista a Budapest Music Center vendége lesz. Pár nappal később is érdemes lesz visszanézni az Opus Jazz Clubba, hiszen Colin Vallon improvizatív, de nem a jazz tradicionális inspirációs forrásaiból - blues, swing - táplálkozó muzsikája egyedi élménynek ígérkezik. A csodálatos hangú brit énekesnő, Norma Winstone immár négy évtizede a jazzvilág állócsillaga. A fesztiválra legújabb lemezének - Dance Without Answer - anyagával érkezik, amin a kultikus dalszerzők (Nick Drake, Tom Waits) szerzeményei és a saját kompozíciók mellett egy korai Madonna-slágert (Live To Tell) is átdolgozott. Szintén sokan várják Andy Sheppard sorban harmadik lemezének megjelenését. A 2013-ban, Luganóban rögzített anyag visszatérés a kiváló brit szaxofonos lírai világához. A fesztiválon egy igazi világválogatottal lép színpadra: Eivind Aarset, Michel Benita és Sebastian Rochford lesznek zenésztársai.

2015. április 15. 20.00 - David Sanborn Band
Művészetek Palotája — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2015. április 11. 19.00, 21.30 - Kevin Mahogany lemezbemutató koncertje
Budapest Jazz Club
2015. április 10. 20.00 - Dresch Mihály: Új kezdet
Zeneakadémia — Nagyterem
2015. április 12. 19.30 - Balogh Kálmán és Lukács Miklós lemezbemutató koncertje
Pesti Vigadó — Díszterem
2015. április 16-18. - A Magyar Jazz Ünnepe 2015
Budapest Jazz Club
2015. április 12. 21.00 - Juhani Aaltonen Trio
Budapest Music Center — Opus Jazz Club
2015. április 15. 21.00 - Colin Vallon Trio
Budapest Music Center — Opus Jazz Club
2015. április 23. 21.00 - Dance Without Answer - Norma Winstone / Glauco Venier / Klaus Gesing - Budapest Music Center — Opus Jazz Club
2015. április 26. 21.00 - Andy Sheppard Quartet
Budapest Music Center — Opus Jazz Club