A Fidelio – Alice utazása nyerte a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált

A Megléptek különdíjban részesült.

Április 18-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 22. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait, ahol jelen volt a zsűri három tagja, Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnöke, a zsűri elnöke Borislav Anđelić, Horváth György fesztiváligazgató valamint a Főváros Főpolgármester helyettese, Szalay- Bobrovniczky Alexandra.

A 2015. április 10-18. között Budapesten rendezett 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon nyolc, egy-egy kivételes női sorsot ábrázoló film versenyzett a Hullámtörők-díjért. A Hullámtörők díjat a fiatal francia rendezőnő, Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje, a Fidelio – Alice utazása (Fidelio, l'odyssée d'Alice) nyerte. A Borislav Andjelic vezette háromtagú zsűri különdíjat ítélt a finn J.-P. Valkepää Megléptek című alkotásának. Idén a közönség díjat Taika Waititi és Jemaine Clement új-zélandi filmje, a Hétköznapi Vámpírok kapta. Az áldokumentumfilm három egy fedél alatt élő vámpír – Viago, Deacon és Vladislav – életét követi nyomon, akik igyekeznek megélni a modern világban.

A Fidelio – Alice utazása (Fidelio, l'odyssée d'Alice) című filmben a 30 éves Alice tengerészként dolgozik. Miközben élettársa, Félix a szárazföldön vár rá, ő másodgépészként kezd dolgozni egy öreg teherhajón, a Fidelión, melynek kapitánya nem más, mint első nagy szerelme, Gael. Ahogy a hajó különböző kikötőkbe fut be, Alice-nak meg kell birkóznia a férfiakból álló legénységgel közös fedélzeti élettel és romantikus érzéseivel. „A rendezőnő egy élénk és hangulatos, női finomsággal átszőtt filmet készített egy független női matrózról aki egy férfiakból álló legénység körében keresi magányára az ellenszert, a szerelmet. Ariane Labed kiváló teljesítményt nyújtott a címszerepben.”– nyilatkozta Borislav Anđelić.

A zsűri különdíjban részesítette a költőien elmesélt, gyönyörűen fényképezett finn drámát, J.-P. Valkepää Megléptek (He ovat paenneet / They Have Escaped) című filmjét, melyben egy dadogós, magának való fiú civil szolgálatot teljesít a fiatalkorúak javítóintézetében; a vonzó, kirobbanó energiájú, mindig bajba kerülő lány pedig őrizetben van. A két tinédzser együtt szökik meg egy lopott autón, egy drogokkal, szexszel és végtelen meneküléssel tarkított utazásra. „ A film nagyon bátor és szokatlan megközelítésben ábrázolja a célt tévesztett ifjakat, akik a finn társadalom konvenciói ellen lázadnak. A két tehetséges fiatal színész munkája mellett figyelemre méltó a kiemelkedő operatőri munka is.” – indokolta döntését a zsűri. Az idén 52 filmet bemutató 22. Titanic A Látogatás (The Visit) című alkotás vetítésével zárult, melyet Tom Norring, Dánia magyarországi nagykövete vezetett fel. A dokumentumfilm egy meg nem történt eseményről szól: az ember első találkozásáról a földönkívüli intelligens élettel.