A Dél-balatoni Borút Egyesület nagyszabású borbemutatót tartott

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Dél-balatoni Borút Egyesület valamint a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület szezonnyitó, borbemutatóval egybekötött üzleti találkozója.

A Dél-balatoni Borút Egyesület a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülettel immár harmadik éve együttműködve, nagyszabású rendezvényt tartott április közepén, ezúttal a rádpusztai Gasztro és Élménybirtok nemrégiben átadott rendezvényházában, ahol a dél-balatoni régió szinte valamennyi borásza képviseltette magát.

A borászatok:
AX & AX Borászati Kft. • BB Chapel Hill • Bujdosó Pincészet • Buzás Szőlőbirtok • Buzássy Pincészet • Rádpuszta Szőlőbirtok • Fáncsi-hegyi Pince • Garamvári Szőlőbirtok • Gutman Borpince • Hujber Pince • Ikon Borászat • Katona Borház • Kislaki Bormanufaktúra • Konyári Pincészet • Koltai Pincészet • Légli Szőlőbirtok • Országh Pince • Podmaniczky Pincészet • Pócz Pincészet • Szt. Kristóf Pince • Topos pince • Veszprémi Pince.

A rendezvény célja az volt, hogy a gasztronómia képviselőinek figyelmét felhívja a dél-balatoni borászatok szakmai elismertségére, ezzel együtt a régió borainak kiváló minőségére. A déli Balaton-part nagy múltú szőlőtermő területeiről származó helyi termékek egyre keresettebbek a vendégek körében. Azonban az egységes fellépést szorgalmazza az a tény, miszerint egyes balatoni vendéglátóipari egységek borkínálatában – sok esetben − más borrégió tételei sorakoznak fel, noha a térség adta lehetőségek, ezzel együtt a balatoni borok minősége épp ennek ellenkezőjét indokolná. Ezt a tényt igazolják a dél-balatoni vörösborok rangos nemzetközi és hazai elismerései is.

A rendezvény fővédnöke Witzmann Mihály országgyűlési képviselő volt.  Fekete Tamás, a Balatonföldvári Turisztikai Egyesület alelnöke köszöntőbeszédében felvázolta a rendezvény küldetését. „A Balaton régió nagyon szerencsés helyzetben van, hisz a dél-balatoni borral, a helyi termékek egyik „zászlóshajójával" kiváló, sokszorosan elismert és minősített terméket tud ajánlani a helyben élőknek és a hozzánk látogatóknak egyaránt" – mondta Fekete Tamás. Ezt követően Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki beszédében hangsúlyozta: „Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy tanúi lehetünk a dél-balatoni régió borászatai összefogásának, aminek alapja nem más, mint a közös cél, hogy a régió borait együttes fellépéssel méltassák és tegyék ismertté.” A borok bemutatását követően a média és a gasztronómia képviselői a borászokkal való személyes beszélgetés keretében egyeztethettek a régiót érintő kérdésekről.

A Dél-balatoni Borút Egyesület
A magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat. Ezekhez az értékekhez mérhető gasztronómiai, vendégfogadási kultúrát várnak el a borút állomásaitól, amelyeket szigorú minősítési szabályok szerint választanak ki és vissza-visszatérően ellenőriznek a Dél-Balatoni Borút Egyesület szakmai vezetői. Az 1999-ben alakult egyesület tagjai a borút pincészetei, vendéglátói, szállásadói, valamint a térség hegyközségei és települései. A Balaton déli partja mentén közel negyven minősített borúti állomáson – pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben – várják a borvidék szőlő és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat.