AWAY FROM - az évad utolsó eseménye a Latarka galériában

Az AWAY FROM című csoportos kiállítás olyan műveket mutat be, melyekben megjelennek távoli illetve kevésbé távoli kultúrák és helyszínek…

amelyek hordozzák magukban egy utazási élményt vagy elvágyódást a megszokottól. Utazás mely által újdolgokat ismerve a saját életünkre is képesek vagyunk kicsit kívülről rá látni, rácsodálkozni és egy emelkedettebb állapotban tovább folytatni azt. Egy más környezetben való alkotás, mindig inspiratívabb, mint például külföldi ösztöndíjak vagy a művésztelepek, de mesterséges...en is generálható, hiszen kiszakadás lehetősége a megszokott keretből vagy az élmények újból élése és feldolgozása bennünk születik meg.

A kiállított munkák így fiktív vagy valós utakat mesélnek el. Vannak olyan képek melyek déli, mediterrán hangulat jellemzi, evvel szemben helyezkednek el, mint ellenpólus, az északias, borongós hangulatú művek. Másik eltérő jelleg, hogy egyes képek közeli nézőpontból mutatják be a helyszínt, míg a mások távoliból, ill. benépesül vagy kihalt természeti tájak vagy városi utcák jelenek meg, alkotótól függően.

„Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon és másra gondol. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek. Az utakat sokáig csak alkalomnak tekintjük, lehetőségnek, melynek segítségével elmehetünk a hivatalba vagy kedvesünkhöz vagy a rikkantó, tavaszi erdőbe. Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová. Nemcsak mi haladunk az utakon; az utak is haladnak velünk. Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban. S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt.” //Márai Sándor//

Az AWAY FROM (Távol) performansz egy egyedien inspirált fúziója zenének és képzőművészetnek. A közönséget Gozlán Fatima keleti bambuszfuvola játéka varázsolja el míg bevonódnak Tamar Swartz intuitív képi világába. A két művész egymást inspirálva hozza létre az alkotást, melynek a helyszín, a közönség és az aktuális hangulat is alkotóeleme. Mindez egy spontán utazás keretében mely a helyszínen bontakozik ki szemünk előtt.
Gozlán Fatima: Algériai- magyar gyökerekből származó, előadóművész. Keleti fuvolaművész, ütőhangszeres és énekes. Tevékenysége igen sokrétű, mivel zenei tudását többnyire utazásai közben szerezte. Bejárta Afrikát és Indiát. Stílusát a törzsi és vallási rítusok zenéi inspirálták. Hangszerei: Ney (arab és török bambuszfuvola) Derbuka (arab ütőhangszer) Tombak (perzsa ütőhangszer) Bansuri (Indiai fuvola) Bolgár és cságó kaval.
Kiállító művészek: Benkő Lilla, Csató József, Erdélyi Emese, Király Gábor, Pinczés József, Sándor Krisztián, Soós Nóra,Tamar Swartz. Kurátor: Esse Bánki Ákos és Tomasz Piars.
A művek egészen augusztus 14-ig megtekinthetőek a Latarka galériában. (Budapest, VI. Andrássy út 32.)

Hirdetés