2017. december 14. - csütörtök

A Margó margójára

Kinyomtatom...
Margó plakát

Öt nap, harminc program, nyolcvan író és hatezer néző, ez az idei Margó Irodalmi Fesztivál számokban.

Szerencsére az irodalom ennél sokkal szórakoztatóbb. Ismét belelapoztunk a városba, itt megnézhető egy kis emlékfoszlány. Harcsa Veronika nyugatos költők versei köré épülő Lámpafény estjével, Térey János vendégszereplésével sikeresen zárult az ötödik Margó Irodalmi Fesztivál.

Az 5 napon át tartó ingyenes programsorozat, amit a Bookline ötödik éve támogat,  közel 30 programján 80 író és 6000 néző fordult meg. Az irodalmi fesztiválon a Petri György emlékére megvalósított esten, többek között Kemény István, Erdős Virág és Závada Péter közreműködésével ugyanúgy telt ház volt, mint a Rájátszás új felállásának koncertjén. A Margó idén is kiemelt figyelmet szentelt a rendhagyó irodalmi eseményeknek: a Dumaszínházban A sántakutya előadáson öt Aegon-díjas író lépett fel. Esterházy Péter tizenöt percen át akart csendben maradni, de nem ment neki: „Nagyon nehéz csendben lenni.” Az író arról is beszélt, hogy  egy lakatlan szigeten felnőtt ember még akkor sem tudna irodalmat létrehozni, ha esetleg valahogy megtanulna írni-olvasni, mert nem tudna milyen hagyományhoz kötődni. Spiró György elárulta, hogy hogyan lehetne ma gazdagabb Dan Brown-nál, A Da Vinci-kód szerzőjénél, Barnás Ferenc pedig a kiállításra járó pogácsavadászokról is beszélt. Palya Bea zenésztársai mellett három slammerrel/költővel, Kemény Zsófival, Simon Mártonnal és Horváth Kristóffal lépett fel. A produkciót meghívták a debreceni Campus Fesztiválra.

Óriási érdeklődés mellett követhettük Bodor Ádám, Spiró György, Péterfy Gergely és Dragomán György szerzői estjeit is. Utóbbi zenenovelláit mutatta be, sőt harminc másodpercre gitárt is ragadott.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

borító

A szoba írónőjének legújabb, átütő erejű regénye.

plakát

Boldog születésnapot! címmel egy felvonással megtoldotta a társulat a Macskajáték november 20-ai díszelőadását, hogy a közönséggel együtt itthon köszönthesse a 75 éves Felkai Esztert.

fotó Toldi Éva

Goldoni: A régiséggyűjtő családja című műve alapján.