2018. június 20. - szerda

Ahol a bor és a kultúra új otthonra lel Villányban

Kinyomtatom...
Kiállító és Rendezvényház

Újabb turisztikai attrakcióval bővült a Villányi borvidék.

Végéhez ért a „Kiállító és Rendezvényház létesítése Villányban” elnevezésű, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, mely egy villányi székhelyű családi vállalkozás, a Secret Key Kft. jóvoltából valósult meg. A Széchenyi 2020 program keretében, a 83,7 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően jött létre a villányi Kiállító és Rendezvényház, melyet ünnepélyes keretek között adtak át csütörtökön.

A mediterrán hangulatot idéző épületet az 1800-as évek második felében kialakított borpincére építették, mely szintén felújításra került a kivitelezés során. Ebben a pincében kapott helyet a Bormúzeum, mely a borászathoz, a szőlészethez és Villányhoz kapcsolódó kiállításoknak ad helyet. A 130 fő befogadására alkalmas Rendezvényház belső terét két részre osztották, de egy látványkonyha, egy bortrezor és egy sószoba is kialakításra került az épületben. A hangulatos, 60 fős teraszt is érdemes kiemelni, hiszen különleges és meghitt hangulatot ad baráti, családi és üzleti események számára is. A munkálatok során nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatos megoldásokra, valamint az akadálymentesítésre, csak úgy, mint a vakok és gyengénlátók, valamint a halláskárosultak számára eszközölt megoldásokra is.

Kovács László, tulajdonos az ünnepélyes megnyitón elmondta: a terület, melyen most a Kiállító és Rendezvényház található már generációk óta a szőlészettel és borkészítéssel foglalkozó család tulajdonában van, és öt éve fogant meg a fejében az épület kialakítása és a pince felújítása. Kiemelte, hogy mind a tervezés, mind a kivitelezés során a környezettudatos kialakítást tartották szem előtt. A Ház célja elsősorban az, hogy komplex élményt nyújtson a borkultúra szerelmeseinek, lehetőséget adva ezzel arra, hogy az idelátogató turisták egy helyen ismerhessék, kóstolhassák meg a helyi és környékbeli borokat.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a borkultúra innovációjának nevezte a most lezáruló projektet: „Villány, a bor városa, és ezzel a projekttel erősödött a város és a villányi borászok jelentősége.”

Takáts Gyula, Villány polgármestere elismerését fejezte ki a Kovács család kitartása, szorgalma iránt. Beszédében rámutatott arra, hogy a turizmus fejlesztésének elengedhetetlen feltétele, hogy a Villányba érkező vendégeknek szervezett, és a lehető legkulturáltabb kiszolgálásban legyen része, több napos itt tartózkodás esetén is.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

20 éves születésnap

Minden várakozást felülmúlóan növelte árbevételét a Praktiker 2017-ben.

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!