ChatSim: Pofátlanul olcsó mobilinternet csevegésre

Itt a jó idő és kezdődik a nyaralási hullám. Akik külföldre utaznak sokszor meg kell birkózniuk a kellemetlen roaming díjakkal, amik már annyi változáson mentek keresztül, hogy szinte lehetetlen követni, hogy éppen aktuális szolgáltatónk miért mennyi plusz költséget számol fel. Szerencsére az Európai Unió folyamatosan nyomást gyakorol a mobilszolgáltatókra és ezek a plusz költségek évről-évre folyamatosan csökkennek. Addig is egy olasz cég egy újfajta kezdeményezéssel állt elő, amellyel a világ számos pontján ingyen kommunikálhatunk. Ez a ChatSim.

A ChatSim nem más mint az okostelefonok elterjedésével oly népszerűvé vált üzenetküldő szolgáltatásokra specializált SIM kártya. Évi mindössze 10 euróért (kb. 3.200 Ft) korlátlan üzenetet küldhetünk a világ számos pontjáról (beleértve az Amerikai kontinenst is). A használható üzenetküldő szolgáltatások nincsenek korlátozva, így egyszerre cseveghetünk Skype-on, Viber-en, Facebook Messenger-en, Telegram-on vagy bármilyen más üzenetküldő alkalmazáson. Amennyiben ezen szolgáltatásokat bővebben is ki szeretnénk használni, arra is van lehetőségünk: 10, 25 illetve 50 euró értékben krediteket vásárolhatunk, amelyeket elkölthetünk internetes telefonálásra, képek vagy videók küldésére.

Akkor már nincs is szükségem a jelenlegi szolgáltatómra?
Sajnos nem egészen. A ChatSim egy korlátozott szolgáltatásokkal bíró SIM kártya, amely csak az üzenetküldő alkalmazások szolgáltatásait engedélyezi (pl.: internetes telefonálás) mobilinterneten keresztül. A klasszikus hívás indítás, illetve fogadás le van tiltva rajta, valamint csak SMS fogadásra van lehetőség, küldésre nincs.

Kinek ajánlott a ChatSIM?
Elsősorban azoknak, akik nem idegenkednek az okostelefonoktól és már most is rendszeresen használnak ilyen üzenetküldő szolgáltatásokat, vagy terveznek használni. A ChatSim használható két SIM kártyás készülékekkel is (ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy az első SIM kártya helyre kell behelyezni a kártyát) így megtarthatjuk jelenlegi számunkat és plusz mobilinternet költség nélkül küldhetünk korlátlan üzenetet egy éven keresztül, vagy plusz kredit ellenében interneten telefonálhatunk.
Gyakori felhasználási mód lehet fiataloknak, akik már egyébként is rendszeresen használják ezeket a szolgáltatásokat és egy nyaralás alkalmával is szeretnék tartani a kapcsolatot az osztálytársaikkal, barátokkal.

Mi szükséges a ChatSim-hez?
A ChatSim SIM kártya univerzális, tehát minden GSM rendszerű készülékbe beilleszthető. Ahhoz, hogy a szolgáltatásokat ki tudjuk használni a telefonnak futtatnia kell tudni egy üzenetküldő alkalmazást. Ezt már szinte az összes okostelefon tudja. Amennyiben jelenlegi számunkat is ugyanúgy szeretnénk használni mint eddig, javasolt egy DualSim-es készülék.

Hogyan lehet megrendelni?
A ChatSim-et a www.chatsim.com oldalon keresztül rendelhetjük meg. Jelenleg az oldal olasz, angol és spanyol nyelven érhető el, így ajánlott legalább az egyik nyelv ismerete. A 10 eurós SIM kártyára még rájön 5 euró szállítási díj, amelyet csak egyszer kell kifizetni.
Miután megérkezett a SIM kártya a weboldalon keresztül aktiválni kell és egy személyi azonosító okmányt feltölteni. Ezután a készüléket az alábbi videó szerint kell beállítani és máris mehet a korlátlan csevegés.

Milyen előnyökkel jár még a ChatSim?
Mivel magát a SIM kártyát egy észt szolgáltató biztosítja, ezért Magyarországon is roamingolunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy itthon nincs megkötve a kezünk melyik szolgáltatót használjuk és nyugodtan lépkedhetünk a Telenor, T-Mobile vagy a Vodafone hálózata között, ahol éppen jobb lefedettséget tapasztalunk.