Döntős képzőművészek a 10 000 eurós díj fináléjában

Kihirdették a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntőseinek névsorát.

A felhívásra beadott pályázatokat két fordulóban értékelték a nemzetközi zsűrik. Az előválogatás után tizenöten maradtak versenyben, majd a főzsűri tagjai – Dr. Declan Long, Susanne Altmann és Mark Rappolt – választották ki azt a hatot, akik lehetőséget kapnak az Új Budapest Galériában való bemutatkozásra. A kiválasztás szempontjait a Díj alapítója határozta meg, így értékelték a beadott portfóliót és kiállítási koncepciót, valamint a művész munkáinak nemzetközi aktualitását.

A harmadik Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntősei:
Albert Ádám képzőművész, 2007-ben elnyerte az Essl Művészeti Díjat, 2009-2012 között Derkovits Gyula ösztöndíjban részesült
Katarina Šević képzőművész, 2012-ben a koppenhágai Fabrikken for Kunst og Design rezidens programjának tagja, 2009-ben a londoni Gasworks rezidens művésze volt
Kerezsi Nemere képzőművész, 2008-ban Junior Prima díjat nyert, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének tanára
Kokesch Ádám képzőművész 2006-ban elnyerte a Strabag-díjat, 1998 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének
Kudász Gábor Arion fotóművész, 2015-ben a Capa-nagydíj ösztöndíjasa, 2003 óta a MOME Fotográfia Tanszék oktatója
Puklus Péter képzőművész a Paul Huf Díj és a Unseen Dummy Díj döntőse volt 2014-ben

A kétévente kiírásra kerülő díj, a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről, Leopold Bloomról kapta a nevét. Az alapítók, Mary Mc Loughlin és John Ward fő célkitűzése a magyar képzőművészek nemzetközi jelenlétének és karrierépítésének támogatása. A díj szervezője a kortárs művészet népszerűsítése érdekében dolgozó Pepper Art Projects.

A győztes a szervezőkkel közösen keresi meg a legmegfelelőbb befogadó intézményt a külföldi kiállításhoz, majd segítenek a művésznek annak megszervezésében. A 10 000 eurós díjat a nyertes művész megkötés nélkül használhatja fel karrierje építéséhez.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj korábbi nyertesei:
A díjat első alkalommal Batykó Róbert vehette át a BTM Kiscelli Múzeum Templomterében. A művész festményeinek témáit véletlen felfedezések során gyűjti össze, különböző tárgyakat, jelenségeket ragadva ki eredeti környezetükből. Munkája során olyan fontos kérdésekre keresi a választ, mint festészet szerepe és „létjogosultsága” a művészet világában.
A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjnak köszönhetően Batykó Róbertnek önálló kiállítása nyílt a Retort Art Space-ben, Amszterdamban Serendipity címmel. A fiatal művész dolgozott Hollandiában a Retort rezidenciaprogram vendégeként és részt vehetett a Re:Rotterdam 2013 képzőművészeti vásáron, ahol 180 kiállító közül elnyerte a legjobb prezentáció díját.
Két évvel később, 2013-ban Nemes Csaba vehette át a győztesnek járó díjat a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. Munkássága során a figyelme a közelmúlt eseményeire és a társadalom aktuális kérdéseire irányult. A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj által létrejött önálló kiállítására a rijekai Museum of Modern and Contemporary Art-ban került sor, ebben az évben pedig a krakkói Museum of Art (MOCAK) rendez egyéni kiállítást a művésznek.

Az idei díjátadóra szeptember 4-én az Új Budapest Galériában, a Bálnában kerül sor, ahol a döntős művészek mellett, a korábbi évek nyerteseinek a munkái is megtekinthetőek lesznek.