Ebben az évben május 24. és 30. között lesz Budapesten az Imázsia Kínai Filmhét, amely az elmúlt évtizedek kínai filmterméséből nyújt átfogó képet az érdeklődőknek. A fővárosban az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetített alkotásokból június 1-jén Debrecenben az Apolló moziban is műsorra tűznek két produkciót. Az idei kínálat a drámától kezdve a sci-fin át a modern vígjátékig rendkívül változatos filmekből áll össze.

A díszvendég ezúttal egészen a tengeren túlról érkezett.
17 ország, köztük hazánk legfinomabb sajtjai csapnak össze a III. Nemzetek Sajtversenyén. Idén már harmadik alkalommal szállnak versenybe Európa és a világ legfinomabb sajtjai azért, hogy elnyerjék a közönség ízlését. A 17 versenyző ország sajtjai közül a közönség választhatja ki a győztest, akit szeptember 13-án, a Budavári Borfesztiválon avatnak majd fel.
A sajtimádók hazánk különleges csemegéje mellett megkóstolhatják a vendég Egyesült Államok, Ausztria, Görögország, Dánia, Svájc, Portugália, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Németország, Csehország, Észtország, Írország, Spanyolország és Nagy-Britannia kedvenc sajtját is.
„2013-ban jött az ötlet, hogy elindítjuk a versenyt. Az igazi célunk az volt, hogy növeljük a magyarok ismeretét a sajtokról, mert itthon 80%-ban a trappista sajtot ismerik és használják az emberek, pedig jó lenne, ha megtudnák, milyen különlegességek vannak még a világban. Ezért jött az ötlet, hogy egy játékos versenyt hirdetünk az interneten, ahol nem szakmai zsűri, hanem maguk a vásárlók és a sajtfogyasztók szavazhatnak azokra a termékekre, amik szerintük a legfinomabbak. Így az országok népszerűsíthetik a sajtjaikat, közben pedig az emberek is megismerkednek a legjobb minőségű finomságokkal. Azt látjuk, hogy egyre többen szavaznak szívesen, és egyre több ország vállalja örömmel a felkérést, hogy benevezzék valamelyik sajtkülönlegességüket. Az a célunk, hogy jövőre már az összes európai ország részt vegyen” – mondta Gábossy Ádám, a rendező SZEGA Foods Kft. ügyvezetője.
Hazánk egy különleges sajttal, a Paterrel indult idén a versenyen, melyet a Magyaralmási Tejüzemben készítenek hagyományos eljárásokkal. A tehéntejből készült sajt a különleges kézműves eljárásnak és a teljesen természetes alapanyagainak köszönheti egyedülálló ízét, mellyel tökéletesen passzol a magyaros ételekhez, a süteményekhez és a vegetáriánus fogásokhoz is.
A III. Nemzetek Sajtversenyének nevezőit már meg most meg lehet kóstolni a Budagyöngye Bevásárlóközpontban, valamint szeptember 13-án a Budavári Borfesztiválon, ahol a győztest is kihirdetik. Addig azonban érdemes az interneten, a www.nemzeteksajtversenye.hu címen szavazni a legfinomabb sajtokra, hiszen nem csak a győztes ország nyer, de értékes ajándékokat is sorsolnak a szavazók között.