2015. augusztus 28-29. II. Mezőzombori Csülökfesztivál

Gráciák, Apostol és Kerozin koncert, avagy hogy kerül a sajtos lapcsánka a Csülök Fesztiválra?!

Augusztus utolsó hétvégéjén, mikor e sorokat olvassák, már az ezerarcú csülök ünnepét köszönti Mezőzombor. A Tokaj hegyaljai borvidék kapujában található településen immár második alkalommal szerveznek színvonalas helyi ünnepséget. Az augusztus végi rendezvényen az Apostol együttes és a Kerozin koncertje, gasztronómiai különlegességek és betyáros hangulat várja az érdeklődőket.

A szombat délelőtti főzőversenyen Serényi Zsolt, Bárczy Tamás, Czanik Balázs főz, de itt lesznek a Gráciák (Fésüs Nelli, Détár Enikő, Ladinek Judit) és Mohácsi Brigi nótaénekes is.
Műsorvezető: Boros Lajos és Vajtó László

Pénteken és szombaton a zenéé és a csülöké a főszerep. A csülöké, amelyet lehet barna sörben és borban is pácolni, karfiolsalátával, hagymával vagy kacsazsíros krumplival is isteni az íze, cserépedényben sütve, cipóba sülve, olajos káposztával vagy kakukkfüves erdei gombás krumplival társítva fenséges, de kuktában, babbal, vagy pörköltnek tálalva sem másodrangú.

Még csak annyit, hogy a zsűri tagja lesz Lovasi József is, aki egyúttal a Szabadtűzi Lovagrend főkapitánya is. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a népi hagyományok sütő-főző mestere címet adományozta neki 4 évvel ezelőtt. Mezőzomborban bemutató főzést is tart: sajtos cukkinit és töltött lapcsánkát készít majd (a töltelék: főtt tojás, sajt, mini virsli, füstölt császárszalonna), a desszert almás lapcsánka lesz, de természetesen a csülök sem áll tőle távol!