Teltházas vetítésekkel indult a BIDF Budapest International Documentary Festival

Minden jegy elkelt a Mi falkánk, és az Érpatak Model című filmekre.

A fesztivál nyitófilmje a Drifter vetítésén is minden sor megtelt. Az összes filmet láthatja még a közönség, hiszen minden alkotást kétszer vetítenek.
A BIDF második napján is valódi és olykor szívszorító történeteket láthattok, illetve különleges alkotókkal ismerkedhettek meg a vetítések után. A Szak-művész című film amerika legtermékenyebb festményhamisítójának történetét göngyölíti fel. A film, a zseniális szélhámos krimibe illő történetét mutatja be. Jennifer Grausman rendező mesél a film keletkezés-történetéről.
A nézők vagy kérdéseire is válaszol, Spartacus, a Spartacus és Cassandra című film gyerek főszereplője, akinek 11 évesen kell eldöntenie, hogy alkoholista szüleit vagy egy új de idegen jövőt választ magának. 
A Daniel világa, egy pedofil férfiről szól, aki küzd saját magával és az erkölcsökkel.  Daniel sorsáról és történetéről szívesen mesél a vetítés után a rendező, Veronika Liskova.
A Háborgó Nagyik pedig olyan nagymamák, akiket nyolcvanon túl úgy döntenek, kiderítik, hogyan kerülhetne ki a társadalom a gazdasági válságból. A film producere Christian Falch lesz a fesztivál vendége.

A szerdán bemutatott filmek megtekinthetők mégegyszer a hét folyamán

A Mi falkánk / The Wolfpack
Rendező: Crystal Moselle
A társadalomtól elzárva,egy  manhattani lakásban élnek az Angulo fívérek. A fiúkat édesapjuk soha nem engedte ki az utcára, ezért az őket körülvevő világról csak filmekből tájékozódnak. A testvérek egész gyerermekkorukat azzal töltik, hogy újrajátsszák kedvenc filmjeik jeleneteit. Csupán ez a furcsa játék segít nekik elmenekülni a bezártság és a magány elől. Minden megváltozik azonban, mikor az egyik fiú úgy dönt elszökik otthonról…
A film elnyerte a dokumentumfilmes zsűri nagydíját a 2015-ös Sundance filmfesztiválon.

Szülei szeme
Rendező: Varga Ágota
Producer: Varga Ágota
Operatőr: Markert Károly
Vágó: Varga Ágota
Ferike szó szerint a szülei szeme, hiszen a kisfiú szülei vakok. A 11 évet átívelő megható családportré szituációkkal, belső monológokkal teli. Kati és Győző átlagemberek. Ők is mindennapi gondokkal, a szokásos együttélési nehézségekkel küszködnek. Helyzetük mégsem átlagos, mert világtalan párként gyermeket vállaltak. Ferike, aki lát, négy évesen kezdi megérteni, hogy szülei nem látnak. Varga Ágota kamerája előtt történik a drámai felismerés. A kisfiúnak 9-10 évesen már a szüleiről kell gondoskodnia, ez pedig felnőttes gondolatokat ébreszt benne.