Táncos hónap a Bethlen Téri Színházban

Kezdetnek két Pro Progressione produkció.

November 4-én Gulyás Anna Makrancos című előadása lesz műsoron, 5-én pedig a Kriptonit alkotócsoport érkezik egy különleges bemutatóval. Babits Mihály: Jónás könyve című előadásukban tánc, színház és fizikai színház határterületein mozognak. A november a IV. Sissi Őszi Tánchéttel folytatódik, levezetésnek pedig a Vasas Művészegyüttes zárja a hónapot. A tánchónapot végigköveti Orosz Péter és Gáspár Sándor Veszprémi táncok című fotókiállítása, melynek megnyitója szintén 4-én, 18 órakor lesz a Bethlen Galériában.

Gulyás Anna – Pro Progressione: Makrancos - november 4. 19.00
A mindenki által ismert Shakespeare-dráma a mai korba helyezve egészen érdekes látleletet ad. A két teljesen eltérő temperamentumú nő párkapcsolatának alakulását végigkövetve kérdőjeleket kap a klasszikus alaphelyzet: a naiv, simulékony húg boldogabb lehet-e végül az érte feltétel nélkül rajongó férfi mellett, mint a megközelíthetetlenné keményedett nővér azzal az emberrel, aki minden áron a nő teljes személyiségét akarja látni? Bízni bárkiben is manapság szinte lehetetlen. Jobb volna, ha inkább feladnánk, s a nyugalmat, a rutint keresnénk, magunknak őrizvén gyengeségeinket. Vagy dönthetünk úgy, hogy elvállaljuk az erőpróbát és az esetleges sérülést, hogy önmagunkat fel nem adva, de a másik fél lehető legőszintébb elfogadásával akarjuk megismerni azt, aki végül többé válhat számunkra, mint a saját félelmünkhöz való ragaszkodás. A dráma karaktereinek kiemelésével az annak cselekményét végigvivő esetleges lélektani okok és események kerülnek vizsgálat alá az előadás során.
Előadók: Asztalos Dóra, Stohl Luca, Frigy Ádám, Krizsán Dániel
Zene: montázs; Látvány: Tibor Nagy Grosso; Koreográfus: Gulyás Anna

Kriptonit - Pro Progressione: Babits Mihály: Jónás könyve / bemutató - november 5. 19.00
A kerettörténetben egy ember elveszett a virtuális térben, amelyet egy program irányít. Csakhogy a mesterséges intelligencia rádöbben: az embernek szüksége van arra, hogy lázadjon a maga által eddig elfogadott világ ellen. Így rákényszeríti, hogy legyen ő Jónás, lázadjon, és találja meg önmagát a virtuális téren kívül. Jónás szerepébe helyezzük őt, aki így megél mindent, amit Jónás megélt. Leviszi őt a legmélyebb pontra is, ez Ninive városa. Innen már ő maga tör ki, és kívánja a rendszer pusztulását. A Kriptonit labor kutatói a tánc, a mozgás és a fizikai színház határterületeit fedezik fel, a humor és a tragikum elemi részecskéit keresik, az értelem spontaneitását és az ösztön nyelvét ötvözik, vegyítik az érzékszervi hatásokat a metaérzékekkel, egyetemes kommunikációs formát desztillálnak az érzelmek és a test egymásra hatásából.
A Kriptonit labor kutatói Kriptonitot gyártanak.
Rendező, Koreográfus, Zene, Mesélő, Díszlet koncepció: Szitás Balázs
Rendezőasszisztens: Hodászi Ádám; Operatőr, Grafikus, Fotós: Görgényi Gábor
Vágó, Média designer, Vetítés: Tarcsay Gábor; Szcenika, Fényterv: Galkó Janka
Plakát: Várnay Zsuzsanna;
Jónás: Szabó Mátyás Péter; Kormányos: Sütő András Miklós
Ninive népe: Hodászi Ádám, Király Dániel, Levko Esztella, Sütő András Miklós, Szakács Zsuzsi, Szitás Balázs, Szitás Sári, Várnay Zsuzsanna