2018. augusztus 19. - vasárnap

Táncos hónap a Bethlen Téri Színházban

Kinyomtatom...
Makrancos: Éder Vera fotó

Kezdetnek két Pro Progressione produkció.

November 4-én Gulyás Anna Makrancos című előadása lesz műsoron, 5-én pedig a Kriptonit alkotócsoport érkezik egy különleges bemutatóval. Babits Mihály: Jónás könyve című előadásukban tánc, színház és fizikai színház határterületein mozognak. A november a IV. Sissi Őszi Tánchéttel folytatódik, levezetésnek pedig a Vasas Művészegyüttes zárja a hónapot. A tánchónapot végigköveti Orosz Péter és Gáspár Sándor Veszprémi táncok című fotókiállítása, melynek megnyitója szintén 4-én, 18 órakor lesz a Bethlen Galériában.

Gulyás Anna – Pro Progressione: Makrancos - november 4. 19.00
A mindenki által ismert Shakespeare-dráma a mai korba helyezve egészen érdekes látleletet ad. A két teljesen eltérő temperamentumú nő párkapcsolatának alakulását végigkövetve kérdőjeleket kap a klasszikus alaphelyzet: a naiv, simulékony húg boldogabb lehet-e végül az érte feltétel nélkül rajongó férfi mellett, mint a megközelíthetetlenné keményedett nővér azzal az emberrel, aki minden áron a nő teljes személyiségét akarja látni? Bízni bárkiben is manapság szinte lehetetlen. Jobb volna, ha inkább feladnánk, s a nyugalmat, a rutint keresnénk, magunknak őrizvén gyengeségeinket. Vagy dönthetünk úgy, hogy elvállaljuk az erőpróbát és az esetleges sérülést, hogy önmagunkat fel nem adva, de a másik fél lehető legőszintébb elfogadásával akarjuk megismerni azt, aki végül többé válhat számunkra, mint a saját félelmünkhöz való ragaszkodás. A dráma karaktereinek kiemelésével az annak cselekményét végigvivő esetleges lélektani okok és események kerülnek vizsgálat alá az előadás során.
Előadók: Asztalos Dóra, Stohl Luca, Frigy Ádám, Krizsán Dániel
Zene: montázs; Látvány: Tibor Nagy Grosso; Koreográfus: Gulyás Anna

Kriptonit - Pro Progressione: Babits Mihály: Jónás könyve / bemutató - november 5. 19.00
A kerettörténetben egy ember elveszett a virtuális térben, amelyet egy program irányít. Csakhogy a mesterséges intelligencia rádöbben: az embernek szüksége van arra, hogy lázadjon a maga által eddig elfogadott világ ellen. Így rákényszeríti, hogy legyen ő Jónás, lázadjon, és találja meg önmagát a virtuális téren kívül. Jónás szerepébe helyezzük őt, aki így megél mindent, amit Jónás megélt. Leviszi őt a legmélyebb pontra is, ez Ninive városa. Innen már ő maga tör ki, és kívánja a rendszer pusztulását. A Kriptonit labor kutatói a tánc, a mozgás és a fizikai színház határterületeit fedezik fel, a humor és a tragikum elemi részecskéit keresik, az értelem spontaneitását és az ösztön nyelvét ötvözik, vegyítik az érzékszervi hatásokat a metaérzékekkel, egyetemes kommunikációs formát desztillálnak az érzelmek és a test egymásra hatásából.
A Kriptonit labor kutatói Kriptonitot gyártanak.
Rendező, Koreográfus, Zene, Mesélő, Díszlet koncepció: Szitás Balázs
Rendezőasszisztens: Hodászi Ádám; Operatőr, Grafikus, Fotós: Görgényi Gábor
Vágó, Média designer, Vetítés: Tarcsay Gábor; Szcenika, Fényterv: Galkó Janka
Plakát: Várnay Zsuzsanna;
Jónás: Szabó Mátyás Péter; Kormányos: Sütő András Miklós
Ninive népe: Hodászi Ádám, Király Dániel, Levko Esztella, Sütő András Miklós, Szakács Zsuzsi, Szitás Balázs, Szitás Sári, Várnay Zsuzsanna

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

II. András koronázása elevenedik meg 2018. augusztus 18‒19-én a Nemzeti Emlékhelyen.

Görgényi Gábor (plakátterv)

Andrew Bovell többszörösen díjazott drámájának első magyar feldolgozása a Hatszín Teátrumban.

logo

Az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége 2018 aug. 10.-én pénteken 19.00 órakor ” Jótékony célú ” előadást szervez a MACIVA vezetésével a Fővárosi Nagycirkuszban.