Egy fotókiállítás, amely életet menthet!

Különleges helyszínen, a Szent László Kórház egyik már-már romos, de legalábbis öreg, lelakott épületében nyílt meg Koszticsák Szilárd: Ilyen a box című fotókiállítása.

Az MTI fotóriportere több hétig fényképezett a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán, ahol évente közel ötven gyermeket transzplantálnak. Optikáján és érzelmein átszűrve mutatja most meg az orvosok áldozatos munkáját és azt a küzdelmet, amit a gyermekek vívnak a gyógyulásukért.

De Koszticsák képei nem csak azt mutatják be, hogy milyen az élet a kórházi osztályon és különösen a „boxban”, vagyis abban a steril, elkülönítő szobában, amelyben az csontvelő átültetést követő 2-3 hetes időszakban élnek az immunrendszer nélküli betegek. Bemutatja a kórház területén lévő Démétér Házat is, ahová a lábadozás időszakában szüleikkel költöznek. A gyakori orvosi ellenőrzések mellett itt a gyerekek már otthonos körülmények között tanulhatnak, játszhatnak, és együtt lehetnek szüleikkel, ami fontos lelki támaszt jelent a gyógyulásukhoz.

A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást. Az csontvelő-átültetést követő 2-3 hetes sejtmentes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik, a betegek immunrendszer nélkül élnek. Ezért ezt az időszakot steril elkülönítő boxban töltik. A lábadozás időszakában, a csak lassan erősödő immunrendszer miatt gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük, ezért a kórház területén lévő Démétér Házba költöznek, ahol otthonos körülmények között tanulhatnak, játszhatnak, és együtt lehetnek szüleikkel, ami fontos lelki támaszt jelent a gyógyulásukhoz.

Az egyelőre romos, és felújításra váró épületben nyíló kiállítás alkalmat ad arra, hogy minél többen hírét vegyék: lehetőség nyílt a Démétér Ház bővítésére. Minél többen értesüljenek arról: az orvosok, ápolók önfeláldozó munkájának, valamint a Démétér Ház már meglévő szárnyának köszönhetően immár a beteg gyerekek 80 százaléka meggyógyul! És, ha a Démétér Ház új szárnya is elkészülhet, ez az arány talán tovább is javulhat…

Egy fotókiállítás, amely életet menthet! Ez a felhívás olvasható a kiállítás meghívóján, és valóban: A Démétér Alapítványnak most lehetősége nyílt a Démétér Ház bővítésére, de ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, jelentős társadalmi összefogásra, anyagi támogatásra van szükség. Erre hívja fel a figyelmet az Ilyen a boksz című tárlat, amely december 20-ig tekinthető meg a Szent László kórház területén lévő 5/c pavilonban 8-12 óráig.

Hirdetés