2018. február 19. - hétfő

Múzeum: a lassú műfaj

Kinyomtatom...
Múzeum: a lassú műfaj

Fotókiállítás nyílik a MúzeumCafé ötvenedik számának megjelenése alkalmából a Capa Központban.

Múzeum: a lassú műfaj címen reflektál a MúzeumCafé magazin eddig megjelent ötven számára az a kiállítás, amelyet Toronyi Zsuzsanna levéltáros muzeológus, valamint Péterfy Gergely író nyit meg 2015. december 14-én, hétfőn 19 órakor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A múzeum időt, nyitottságot és lassulást kíván. Mindenkitől. A látogatóktól éppúgy, mint a kutatóktól, az újságíróktól vagy a fotográfusoktól. A múzeumi munka beavatkozik az idő folytonosságba: megállítja az idő múlását, a tárgyak öregedését, visszapörgeti az idő keretét, kiállításba sűríti az időt, kinagyít egy-egy időszeletet, időtlenné tesz történeteket, időszerűvé témákat.

Ugyanez a szemlélet érvényesült a MúzeumCafé eddig megjelent ötven számának szövegeiben, fotográfiáiban. A klasszikus tipográfiát a kortárs design világába beemelő lap nemcsak a múzeumok újdonságait közvetíti, hanem egyúttal archiválja, dokumentálja a múzeumi terek és a muzeológia változásait, kiemel a múltból már-már feledésbe merülő történeteket. A 2007 óta megjelenő MúzeumCaféban folyó, időt követelő, minőségi munka hasonló a múzeumok elmélyülést, lassú figyelmet követelő feladataihoz. Ahogy a kiállítóterek állóképszerűsége csendéletet komponál a tárgyak, terek, élőlények és korszakok köré, a folyóirat oldalpárjain az enteriőr is csendéletté szelídül.

Ez a fajta kompozíció kap új olvasatot a Frazon Zsófia etnográfus-kurátor által rendezett kiállításban, amely Múzeum: a lassú műfaj címen nyílik meg 2015. december 14-én 19 órakor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Projekt Roomjában.

A kurátor válogatásában olyan fotográfiák története, sokszoros jelentéstartalma bomlik ki, mint a rozsnyói pályaudvar pálmafáié, amelyek meglepő fordulattal kapcsolják össze a szlovákiai betléri kastélyt a budapesti Városligettel, ahol a kortárs múzeumügy stratégiai kérdései éppen most sűrűsödnek. A Szombathelyi Képtár felvezető lépcsője a Kádár-kor múzeumépítészetén túl a múzeumi tereket övező társadalmi konszenzus jelentőségére is felhívja a figyelmet: ha harminc-negyven év alatt is erodálódhat egy intézmény missziója, akkor miként gondolkodhatunk a múzeum és idő hosszú távú kapcsolatáról? A bajai Éber-emlékház polgári miliője az időtlenség, az otthonosság és a hitelesség fogalmát kapcsolja egybe, de vajon mit tehetünk, ha egy élet, egy hely elmesélhetőségét nem erősítik a ránk maradt tárgyak? A Magyar Mezőgazdasági Múzeum gótikus termében látható vadászati állandó kiállítás trófeái pedig már a múzeumok gyűjteményezési stratégiájáról is beszélnek, miközben a különböző múzeumi gyűjtemények egymással össze nem hasonlítható módszertanát is firtatják.

A kiállításon a MúzeumCafé eddigi történetének több ezer fotójából ötvenet láthatunk, köztük több olyan felvételt, amelyeket a folyóirat sosem publikált, de az archívumában gyűjtött. A bemutatott fotográfiák által kibontott történetek és témák azon túl, hogy időt, nyitottságot és lassulást kínálnak a látogatóktól, elvezetnek egy lap és a hozzá kapcsolódó intézménytípus időparadoxonokat sem nélkülöző világába. A megnyitón Toronyi Zsuzsanna levéltáros muzeológus, valamint Péterfy Gergely író ebben a szellemben kérdeznek egymástól valóságról, fikcióról, lassulásról és gondolkodásról. Zárásként Martos Gábor, a MúzeumCafé magazin leköszönő főszerkesztője mond köszöntőt, amely után minden bizonnyal eszünkbe jut, átkozottul gyorsan telik az idő.

Múzeum: a lassú műfaj
Kurátor Frazon Zsófia
A kiállítás megtekinthető: 2015. december 15.–2016. január 25.
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Project Room
1065 Budapest, Nagymező utca 8.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.