2018. december 16. - vasárnap

Star Wars: Az ébredő Erő - Spoiler Mentes Kritika

Kinyomtatom...
Daisy Ridley a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben

Amikor felcsendült a főcímzene a moziteremben tapsvihar hangzott fel. Ennyire vártuk mindannyian, hogy ez a történet folytatódjon. (Vicces, hogy bár a Disney megvette a jogokat, a film elején azért a Lucasfilm logója csillant fel, holott George Lucas már csak kreatív tanácsadóként vett részt a munkálatokban.)

Bevallom, a trailerek alapján arra számítottam, hogy ez az új Star Wars rész nem lesz valami nagy szám. Hogy majd eljátsszák ugyanazt a story-t csak most egy lány a főszereplő és vele van az erő és hogy van egy főgonosz is aki maszkban szaladgál mint anno Darth Vader. Ha belegondolok, most hogy láttam a filmet nem sokat tévedtem, de ez kb. annyira részletesen írja le a történetet mintha azt mondtam volna, hogy a jó és a rossz harcáról szól.

A sztori teljesen más mint, amire a bemutatók alapján számítani lehet.  Nem lövök le semmi poént, ha elmondom, hogy a történet ott folytatódik ahol az utolsó rész véget ért, csak eltelt azóta néhány év. De hogy mennyi, az csak a film közepe felé kezd kiderülni. A lázadók még mindig a sötét erővel harcolnak, csak most nem Sith-eknek hanem Első Rendnek hívják magukat. Új vezetőjük lett - aki kinézetre Gollam és egy UFÓ keveréke - akiről egyelőre ebből a részből nem derült ki semmi, az hogy kicsoda, honnan jött és miért ő lett a főgonosz. Mindenki Luke Skywalkert keresi az egész galaxisban. Jobban mondva a térképért megy a küzdelem, ami elvezet hozzá. Így keveredik képbe a főszereplő lány is, Rey aki megtalálja a droidot, aki a térképet rejti. Ez a robot BB-8, aki úgy néz ki, mintha R2-D2 fejét egy gömbre helyezték volna. Egyébként ez a robot a valóságból került a filmbe, mert megtetszett a filmkészítőknek. Az biztos, hogy terepviszonyok között jobban boldogul, mint a jó öreg R2.

Az ébredő Erő már az elejétől fogva pörgős, hozza az összes Star Wars klasszikus jelenetet (szándékosan nem írtam klisét mert elég jól kavarták a kártyákat, hogy ez ne negatívan jöjjön le): van benne repülős megsemmisítése a végső célpontnak, lézerkardos közelharc, halálcsillag, bárjelenet fura figurákkal, de hiába láttuk ezt már korábban, mégis teli van váratlan fordulattal. A régi szereplők fokozatosan bukkannak fel a történetben. Nem titok, hogy Chewbacca, Han Solo, Leia, R2-D2, C-3PO, az Ezer éves sólyom és Skywalker is feltűnik a mostani részben. Gondoltak a történet folytathatóságára is és nagyon sok szálat nyitottan hagytak, de nincs az a „Gyűrűk Ura” érzése az embernek a film végén, hogy „Jaj most akkor ez a vége?” és 1 évig várnom kell, hogy megtudjam, mi lesz most?

A látvány a régi Star Wars részek képi világát hozza, holott már jócskán CGI-t használtak, kivéve a karaktereknél, mert ott igazi maszkos figurák vannak. Több részletet nem szeretnék elárulni, mert akkor nem érdemes megnézni a filmet, amit igenis minden Star Wars fan nézzen meg, mert az erő tényleg újraébredt.

10/10 pont

Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: Episode VII - The Force Awakens) - színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 136 perc, 2015
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: J.J. Abrams
Szereplők: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 3.7 (3 szavazat)

A film nagyon jó, de a

A film nagyon jó, de a történet nem igazán követi a ,,csillagok háborújának'' kronológiáját. Tény, hogy Solo fia átállt a sötét oldalra, de őt nem Ben-nek hanem Jacen-nek hívták. Ben Luke Skaywalker és Mara Jade fia volt.Chewbacca szereplése is megkérdőjelezhető , mert ő már korábban életét vesztette a Yuuzhan Vongok elleni háborúban.

Lucasfilm

A Lucasfilm Ltd. logója nem vicc, hanem a valóságot tükrözi: a Disney ugyanis nem pusztán a „jogokat”, hanem magát a céget vette meg. És egyúttal (az előbbi hozzászólásra reagálva) bejelentették, hogy a filmektől függetlenül megjelent regények nem a „kánon” részei – valójában eddig sem voltak teljesen azok, Lucas is beszélt már arról korábban, hogy a filmek történetének írásakor őt nem kötelezik a Star Wars-témájú művekben szereplő történések. Tehát a filmekben figyelmen kívül hagyják, hogy a különböző regényekben Csubakka meghal, vagy hogy másképp hívják Han vagy Luke gyerekeit stb.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

John Lennon és Yoko Ono sajátos látványvilágú zenés filmje digiálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal rövid időre világszerte visszatér a mozikba.

plakát

Mozibemutató: 2018. december 6.

-

A Pozsony Nemzetközi Filmfesztivál diákzsűrije Csuja László Virágvölgy című elsőfilmjét választotta a legjobbnak.