2017. december 12. - kedd

Kultúra - akadálymentesen

Kinyomtatom...
Ismerkedés a művészekkel és eszközeikkel

A Magyar Kultúra Napján különleges programmal szolgált a Fővárosi Nagycirkusz.

A nagyérdemű közönség meghatottan kísérte figyelemmel Demjén Natália artista - színművész trapézon előadott hegedű kíséretét, amely alatt a Vakrepülés Színjátszó Egyesület tagjai elénekelték a Himnuszt. A díszpáholyban később nagy megtiszteltetés érte az amatőr vak társulat tagjait: Tarsoly Krisztina békéscsabai színésznő szakavatott narrációjának köszönhetően számukra is „láthatóvá” vált a Fesztikon című előadás. Oly annyira, hogy a finálénál néhányan még táncra is perdültek.  

„A látássérült emberek a társadalom olyan egyenrangú tagjai, akik az alapvető emberi jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni. A Fővárosi Nagycirkusz a vak és gyengén látó emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, illetve a társadalom szemléletmódjának alakítása miatt a Fővárosi Nagycirkusz az előadások akadálymentesítésével a maihoz hasonló, speciális szolgáltatásokra készül.” – így nyilatkozott Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté igazgatója, majd hozzátette: „a cirkusz a művészeti megnyilvánulások egyik kupolás temploma, szent helye, valamennyi produkció - született bár a világ bármely más, távoli táján - ugyanúgy a miénk addig az időszakig, amíg a mutatványt előadó művész nálunk tartózkodik.”    
A Vakrepülés Színjátszó Egyesület tagjai az előadás előtt megismerkedhettek a fellépő művészekkel, akik speciális fellépő-eszközeiket, rekvizitjeiket is megmutatták nekik. 

Tudta-e, hogy
•  nyolc esztendő híján kétszáz éve, hogy 1823. január 22-én, Csekei birtokán tett pontot Kölcsey Ferenc nagy munkája, a Himnusz kéziratának végére. 1989 óta ez a nap a magyar kultúra napja, amikor számot adunk arról, hogyan gazdálkodunk szellemi javainkkal, hogyan gondoskodunk nemzeti örökségünkről, megemlékezünk jeles évfordulóinkról, figyelmet szentelünk évezredes hagyományainknak.
•  A magyar kultúra napi különlegesnek szánt és szerkesztett előadásban helyet kaptak azok a társművészetek is, amelyek néha észrevétlenül, máskor hangsúlyosan folynak bele a cirkuszi munkákba, segítenek, kiegészítenek bennünket. Amennyiben a cirkusz nem csak, vagy nem feltétlenül bolondozás, mint tartotta magát ez a rossz hiedelem sokszor évszázadokon keresztül, úgy az értékteremtésben társa és érdekszövetségese az összes többi művészeti ágnak.
•  A kultúra fogalmába a civilizált szellemi javak és a műveltség tartozik. Soha nem volt ennyire fontos a lélek művelése, a lélek méltóságának és fontosságának vizsgálata, visszaadása és visszavétele az egyénnek, a társadalomnak, mint ma, amikor a világ széttart, régóta értékválsággal küszködik, és a magára találás gyakorlatának szánalmas vergődéseit naponta kísérhetjük végig.

A Fővárosi Nagycirkusz kapcsolódó programja:
ARTista Café: 2016. február 8. 18 óra

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Balaton Sound történetének legerősebb felhozatalát ígéri már a szervezők első bejelentése is.

Fortepan

Rendhagyó időpontban, rendhagyó helyszínen, rendhagyó témával jelentkezik az idei év utolsó HajóHíd Estje!

borító

Kozma Rita első kötete, mely nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egyedülálló.