Kultúra - akadálymentesen

A Magyar Kultúra Napján különleges programmal szolgált a Fővárosi Nagycirkusz.

A nagyérdemű közönség meghatottan kísérte figyelemmel Demjén Natália artista - színművész trapézon előadott hegedű kíséretét, amely alatt a Vakrepülés Színjátszó Egyesület tagjai elénekelték a Himnuszt. A díszpáholyban később nagy megtiszteltetés érte az amatőr vak társulat tagjait: Tarsoly Krisztina békéscsabai színésznő szakavatott narrációjának köszönhetően számukra is „láthatóvá” vált a Fesztikon című előadás. Oly annyira, hogy a finálénál néhányan még táncra is perdültek.  

„A látássérült emberek a társadalom olyan egyenrangú tagjai, akik az alapvető emberi jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni. A Fővárosi Nagycirkusz a vak és gyengén látó emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, illetve a társadalom szemléletmódjának alakítása miatt a Fővárosi Nagycirkusz az előadások akadálymentesítésével a maihoz hasonló, speciális szolgáltatásokra készül.” – így nyilatkozott Fekete Péter, a Magyar Cirkusz és Varieté igazgatója, majd hozzátette: „a cirkusz a művészeti megnyilvánulások egyik kupolás temploma, szent helye, valamennyi produkció - született bár a világ bármely más, távoli táján - ugyanúgy a miénk addig az időszakig, amíg a mutatványt előadó művész nálunk tartózkodik.”    
A Vakrepülés Színjátszó Egyesület tagjai az előadás előtt megismerkedhettek a fellépő művészekkel, akik speciális fellépő-eszközeiket, rekvizitjeiket is megmutatták nekik. 

Tudta-e, hogy
•  nyolc esztendő híján kétszáz éve, hogy 1823. január 22-én, Csekei birtokán tett pontot Kölcsey Ferenc nagy munkája, a Himnusz kéziratának végére. 1989 óta ez a nap a magyar kultúra napja, amikor számot adunk arról, hogyan gazdálkodunk szellemi javainkkal, hogyan gondoskodunk nemzeti örökségünkről, megemlékezünk jeles évfordulóinkról, figyelmet szentelünk évezredes hagyományainknak.
•  A magyar kultúra napi különlegesnek szánt és szerkesztett előadásban helyet kaptak azok a társművészetek is, amelyek néha észrevétlenül, máskor hangsúlyosan folynak bele a cirkuszi munkákba, segítenek, kiegészítenek bennünket. Amennyiben a cirkusz nem csak, vagy nem feltétlenül bolondozás, mint tartotta magát ez a rossz hiedelem sokszor évszázadokon keresztül, úgy az értékteremtésben társa és érdekszövetségese az összes többi művészeti ágnak.
•  A kultúra fogalmába a civilizált szellemi javak és a műveltség tartozik. Soha nem volt ennyire fontos a lélek művelése, a lélek méltóságának és fontosságának vizsgálata, visszaadása és visszavétele az egyénnek, a társadalomnak, mint ma, amikor a világ széttart, régóta értékválsággal küszködik, és a magára találás gyakorlatának szánalmas vergődéseit naponta kísérhetjük végig.

A Fővárosi Nagycirkusz kapcsolódó programja:
ARTista Café: 2016. február 8. 18 óra