AKG N60 NC teszt

A 70-es évektől léteznek úgynevezett aktív zajszűrős fejhallgatók, amik a külső zajokat analizálva kiszűrik a számunkra zavaró hangokat. Áruk ugyanakkor csak mostanra ment le annyira, hogy vetélytársai lehetnek a klasszikus fülhallgatóknak, ezért is szinte minden nagyobb gyártó kínálatában találunk már hasonló eszközöket. Mi egy AKG N60 NC-t teszteltünk, de tapasztalataink többnyire az összesre érvényesek.

Ezeknél a fülhallgatóknál soha nem szabad elfejteni, hogy az aktív zajszűrésen van a hangsúly, ami egy bonyolult technológia: luxusautókba, repülők és helikopterek pilótafülkéjébe telepítenek hasonló funkciókat. Itt viszont egy apró készülékbe kell elhelyezni az intelligenciát sőt még az áramellátást is. A technológia látszólag egyszerű: a kültéri zajokat kell analizálni és ezek ellenhangjait létrehozni. A probléma, ezzel csak az, hogy nem minden hangtartományban ugyanúgy kell létrehozni az ellenhangokat.

Tesztünk során az AKG N60 NC-t érdekességképp összehasonlítottuk egy klasszikus aktív zajszűrés mentes csúcsfülhallgatóval, a Sennheiser HD 600-al. Az eredmények magukért beszéltek. A HD 600 még egy olyan embernek akinek nincs kifinomult hallása is érezhetőbben jobban szólt, mint az N60 NC. Az AKG-t hallgatva egy teljesen átlagos fülhallgató képét kapjuk pár gyerekbetegséggel: nem egyenletes az átvitele, az egészen magas hangok hiányoznak és a sztereó képe is kissé beszűkült, de mint mondtam soha nem szabad elfelejteni ez egy aktív zajszűrős fülhallgató.

2015. január 15. 16:43 - AKG N60NC_Shadow_001 ©AKG N60NC_Shadow_001

Aktív zajszűréssel főleg a mély hangokat lehet kiszűrni, így az AKG is ezt szűri ki legjobban. A magas hangoknál kevésbé működik a zajszűrés, itt úgy érezzük mintha nem közvetlenül mellőlünk jönne a zaj, hanem több méterrel távolabbról. Az N60 NC egyik nagy előnye, hogy hangforrás nélkül is képes zajszűrésre. Tehát ha csak egy kis nyugalomra vágyunk, akkor elég bekapcsolni az NC (Noise Cancellation – Aktív Zajszűrés) kapcsolót és máris nyugodtan tudunk pihenni.

Kialakításában az N60 NC-re nem lehet semmi panasz, kiváló alapanyagokból van összerakva, érzetre nagyon barátságos és ami kiemeli a konkurencia közül, hogy rendkívül kompakt. Kiválóan elfér az utazótáskánkban.

A fülhallgató dobozában minden megkapunk, amire szükségünk lehet: tokot, utasszállító repülőgépen használható adaptert, mikrofonos fülhallgató kábelt és töltő kábelt. Utóbbi kissé speciális: egyik vége jack másik USB. Erre azért érdemes vigyáznunk, nehogy elveszítsük.

2015. május 6. 12:24 - AKG N60 Adapters (3D View 01) ©AKG N60 Adapters (3D View 01)

Ez a fülhallgató kétséget kizáróan az utazóknak készült. Aki otthoni zenehallgatásra szeretne egy fülest, az a 80.000 Ft-os árától úgyis elszörnyülködik, de aki rendszeresen úton van és szeretné az utazást a lehető legkényelmesebben eltölteni, annak kiváló választás lehet az AKG N60 NC. Akkumulátorideje 30 órát is kibír, így akár egy oda-vissza New York – Hong Kong távolságot is motorzaj mentesen élvezhetünk.
Kompakt kialakítása és hangforrás nélküli működése kiemelkedővé teszi az aktív zajszűrős fülhallgatók közül. Kimondottan egy nagyon barátságos kis fülhallgató, tesztünk során nagyon megszerettük.

Az AKG N60 NC-t az INVITONE Kft. biztosította számunkra tesztelésre.