2017. december 11. - hétfő

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Vásár

Kinyomtatom...
Budapesti Tavaszi Vásár

Március 25-től április 24-ig szédítő programkínálat a belváros szívében, a Vörösmarty téren.

A rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy kulturális programkínálatával, iparművészeti bemutatóival, népzenei és tánczenei előadásaival minőségi szórakozást nyújtson mind a budapestiek, mind pedig a fővárosba látogatók számára. A forgatagban egymást érik a téren a népművészek, iparművészek és dizájnerek, innovatív kézművesek és a kézműves élelmiszerkészítők, akiket mind szakmai zsűri válogatott ki. A vásár különleges hangsúlyt fektet a természetes alapanyagú termékekre, a tradicionális és a modern találkozására a kulturális programok és a gasztronómia terén egyaránt. A hagyományos portékák mellett helyet kapnak újragondolt, modernebb formába öntött népművészeti tárgyak, valamint design-darabok is.
Nyitott műhely
Ezeket a termékeket akár maguk a látogatók is elkészíthetik, hiszen a tágas Nyitott műhelyben – amelyet a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Magyar Kézműves Szövetséggel karöltve szervez – erre minden hétvégén (szombat-vasárnap 12 és 18 óra között) lehetőség nyílik. Az érdeklődők bevonására számító népi hagyományokra épülő programok hétről hétre változnak: lehet majd selymet festeni, nemezelni, gyöngyöt fűzni, üveget fújni, ékszert, hangszert vagy sajtot készíteni.
Ünnepi készülődés
A legkisebbek a Kézműves Játszóházban ismerkedhetnek meg a népi mesterségekkel, ahol színes gyerekprogramok várják a látogatókat csütörtöktől vasárnapig délelőtt 10-től este 6-ig. Húsvétkor lehet majd tojást festeni, berzselni, írókázni, textil-babát, gyöngyékszereket vagy gyapjúbárányt készíteni. Az anyák napi készülődés jegyében pedig természetes anyagokból készült virágokat, szíveket alkothatnak a kicsik.
Titkos kert, közösségi tér
Tavaly osztatlan sikert aratott a Tavaszi Kertet ábrázoló installáció, ezért a tér kiemelt helyén ismét megjelenik a madárcsalogató, babarózsás lugas. Ebben az évben még egy patak is csordogálni fog a híd alatt. Szintén a természet ébredését idézi majd a Vörösmarty tér közepén kialakított közösségi találkahely, ahol piknikelni, barátkozni lehet a fűben, gondolákban, padokon élvezni a tavasz első sugarait.
Gasztronómiai paradicsom
Idén a téren főként a polgári és a paraszti konyha kerül terítékre, valamint számos látványos gasztronómiai fogásra is számíthatnak az érdeklődők, mint a kenyérsütés vagy a parenyica nyújtás. A kulináris kínálat rendkívül széles spektrumon mozog: négy melegkonyhában és öt kisebb étkezdében csillapíthatják éhségüket a látogatók. Csak ízelítőül: lesz pisztráng, halászlé, a lepényesnél lángos, tócsni, kürtőskalács, és a klasszikus bécsiszelet krumplisalátával sem marad le a menüről.
Szórakozás kicsiknek, nagyoknak
Az egy hónapig tartó Tavaszi Vásáron természetesen a kulturális és zenei programok széles választéka várja a látogatókat. A népzenei koncertektől kezdve a dzsesszen át napjaink slágerei is felcsendülnek majd a téren. Fellép többek között Jónás Vera, Szeder, a Butterfly Effect, a legkisebbeket többek között bábjáték előadások vagy Takács Eszter szórakoztatja majd gyerekműsorával. Az ő kedvükben jár a Tavaszmanó is, egyike azon meglepetéseknek, amire azok számíthatnak, akik ebben a szép tavaszi időben kilátogatnak a belváros legkedveltebb terére.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Balaton Sound történetének legerősebb felhozatalát ígéri már a szervezők első bejelentése is.

Fortepan

Rendhagyó időpontban, rendhagyó helyszínen, rendhagyó témával jelentkezik az idei év utolsó HajóHíd Estje!

borító

Kozma Rita első kötete, mely nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egyedülálló.