Megnyílt a Budapesti Tavaszi Vásár

Március 25-től április 24-ig szédítő programkínálat a belváros szívében, a Vörösmarty téren.

A rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy kulturális programkínálatával, iparművészeti bemutatóival, népzenei és tánczenei előadásaival minőségi szórakozást nyújtson mind a budapestiek, mind pedig a fővárosba látogatók számára. A forgatagban egymást érik a téren a népművészek, iparművészek és dizájnerek, innovatív kézművesek és a kézműves élelmiszerkészítők, akiket mind szakmai zsűri válogatott ki. A vásár különleges hangsúlyt fektet a természetes alapanyagú termékekre, a tradicionális és a modern találkozására a kulturális programok és a gasztronómia terén egyaránt. A hagyományos portékák mellett helyet kapnak újragondolt, modernebb formába öntött népművészeti tárgyak, valamint design-darabok is.
Nyitott műhely
Ezeket a termékeket akár maguk a látogatók is elkészíthetik, hiszen a tágas Nyitott műhelyben – amelyet a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Magyar Kézműves Szövetséggel karöltve szervez – erre minden hétvégén (szombat-vasárnap 12 és 18 óra között) lehetőség nyílik. Az érdeklődők bevonására számító népi hagyományokra épülő programok hétről hétre változnak: lehet majd selymet festeni, nemezelni, gyöngyöt fűzni, üveget fújni, ékszert, hangszert vagy sajtot készíteni.
Ünnepi készülődés
A legkisebbek a Kézműves Játszóházban ismerkedhetnek meg a népi mesterségekkel, ahol színes gyerekprogramok várják a látogatókat csütörtöktől vasárnapig délelőtt 10-től este 6-ig. Húsvétkor lehet majd tojást festeni, berzselni, írókázni, textil-babát, gyöngyékszereket vagy gyapjúbárányt készíteni. Az anyák napi készülődés jegyében pedig természetes anyagokból készült virágokat, szíveket alkothatnak a kicsik.
Titkos kert, közösségi tér
Tavaly osztatlan sikert aratott a Tavaszi Kertet ábrázoló installáció, ezért a tér kiemelt helyén ismét megjelenik a madárcsalogató, babarózsás lugas. Ebben az évben még egy patak is csordogálni fog a híd alatt. Szintén a természet ébredését idézi majd a Vörösmarty tér közepén kialakított közösségi találkahely, ahol piknikelni, barátkozni lehet a fűben, gondolákban, padokon élvezni a tavasz első sugarait.
Gasztronómiai paradicsom
Idén a téren főként a polgári és a paraszti konyha kerül terítékre, valamint számos látványos gasztronómiai fogásra is számíthatnak az érdeklődők, mint a kenyérsütés vagy a parenyica nyújtás. A kulináris kínálat rendkívül széles spektrumon mozog: négy melegkonyhában és öt kisebb étkezdében csillapíthatják éhségüket a látogatók. Csak ízelítőül: lesz pisztráng, halászlé, a lepényesnél lángos, tócsni, kürtőskalács, és a klasszikus bécsiszelet krumplisalátával sem marad le a menüről.
Szórakozás kicsiknek, nagyoknak
Az egy hónapig tartó Tavaszi Vásáron természetesen a kulturális és zenei programok széles választéka várja a látogatókat. A népzenei koncertektől kezdve a dzsesszen át napjaink slágerei is felcsendülnek majd a téren. Fellép többek között Jónás Vera, Szeder, a Butterfly Effect, a legkisebbeket többek között bábjáték előadások vagy Takács Eszter szórakoztatja majd gyerekműsorával. Az ő kedvükben jár a Tavaszmanó is, egyike azon meglepetéseknek, amire azok számíthatnak, akik ebben a szép tavaszi időben kilátogatnak a belváros legkedveltebb terére.