Nagyszabású programokkal vár a Siklósi Nyár

Szabadtéri musicalek, hagyományőrző programok, gasztrofesztivál és color party.

Idén nem sok vonzóbb célpont lesz nyáresti kulturális programot keresve, mint a Siklósi vár kertje vagy udvara, ahol június végétől szinte minden hétvégére jut majd valami csábító program. Siklós Város kiemelt célja ugyanis, hogy a méltán híres Siklósi Várat, mint szabadtéri programhelyszínt újra beírja a régió főbb turisztikai célpontjai közé.

Kezdésképp, május 29-én, rögtön a legapróbbakra gondolva kerül megszervezésre a Siklósi Gyereknap. A megújult koncepció alapja az, hogy egy olyan színvonalas – de elérhető árakkal működő – rendezvény jöjjön létre, ami az egész régióból tudja ide csábítani a családokat. Kicsiket és nagyokat egyaránt egész napos program vár itt a Children of Distance és az Iszkiri Gyerekzenekar koncertjeivel, Dúdoldával, finomságok vásárával, vidámparkkal, ugrálóvárakkal, mókával, kacagással.

A júniusi programokat a nagysikerű Indul a bakterház c. előadás nyitja a várudvaron, a Kaposvári Roxínház előadásában, június 17-én. Június 22-én a Siklósi Várból indul útjára a huszár katonai hagyományőrző emléktúrán a Tenkes Hadjárat, majd június 24-én, sötétedés után a várudvarban jelképes tűzzel és az Adagio együttes műsorával lesz varázslatos a Szent Iván-éj a Siklósi Várban. Rögtön ezek után, június 25-én és 26-án kerül megrendezésre a Siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál. A nagy múltra visszatekintő esemény idén újjászületik, ismét több ország fúvós művészei fogják benépesíteni a várudvart.

Július 16-án és 17-én Megelevenedik a középkor, és ezúttal a Luxemburgi Zsigmond Lovagi Torna témájú várjáték várja az egész családot egy kitíűnő hétvégi program keretében. A hónap végén, július 29-én, a várkertben felállított szabadtéri színpadon megcsillan a hajakban a zselé, megpördülnek a pöttyös szoknyák, felcsendülnek azok a bizonyos dallamok és megelevenedik Danny és Sandy híres története. Azaz érkezik a Grease musical, a főbb szerepekben Vastag Csabával, Görgényi Fruzsinával, Vastag Tamással és Hujber Ferenccel.

Az augusztust a Dzsungel Könyve nyitja, ami 6-án lesz megtekinthető a várudvarban a Kaposvári Roxínház vendégszereplésével. A következő hétvége ismét a középkoré, a Megelevenedik a középkor rendezvénysorozat keretében augusztus 13-án és 14-én Siklós törököktől való visszafoglalását élheti újra át a látogató a várjáték keretében. Augusztus 19-én azonban kivételesen nem a középkorba, hanem az ókorba kalauzolja a nézőt egy különleges produkció: először lesz szabadtéren látható a Gladiátor! A Nemzeti Lovas Színház 2015-ben, a Budapest Arénában debütált giga musicalje Pintér Tibor társulatával, lovakkal, és nagyszabású látványvilággal varázslatos élményt fog nyújtani az ódon falakkal körülvett várkertben. A nyarat a régió egyik legjelentősebb, nagy hagyományokkal rendelkező gasztrofesztiválja, a Szüreti Csirkepaprikás Fesztivál zárja. Az idén 15. születésnapját ünneplő esemény a szokásokhoz híven minden korosztályt olyan színvonalas programokkal vár, mint az ezer fős főzőverseny, a Well Hello, a Kelemen Kabátban , vagy a Kowalsky meg a Vega koncertje.

A nyár zárásaképp és egyben az iskolai, egyetemi félévek méltó megnyitásaként kerül megrendezésre a 2016-os év igazi meglepetése, a Color Night. A Vár ódon falai között még egy utolsó meleg este erejéig a fiatalok színes álmai elevenedhetnek meg: a buli tarka porok szélnek eresztésével kezdődik, majd a Mary PopKids koncertjével és a DJ-k műsorát kísérő színes fényekkel zárul.
Van még egy újítás a nyári programok között, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül: szerencsére egyre nagyobb igény mutatkozik a helyben termett finomságok és a kézműves remekek iránt az egész országban. Ezt a trendet kihasználva a Város úgy döntött, megalapítja a Siklósi Termelői és Kézműves Pikniket, mely a Siklósi Vár tövében, márciustól októberig minden hónap második szombatján ingyenesen kerül megrendezésre. Az egyre népszerűbb esemény célja az, hogy a helyi közösségnek, épp úgy, mint a Siklósra látogató turistáknak, lehetőséget biztosítson találkozni a helyi szolgáltatókkal, termelőkkel, kézművesekkel.

Siklós Városa sokat vár a nyári programtervtől – így az eseményeket egy csokorba fűzve, programsorozatként hirdette meg a Várban tartott sajtótájékoztatóján, melynek díszvendége a Gladiátor egyik szerzője és főszereplője, Pintér Tibor volt. Az esemény jelentőségét az is jól példázza, hogy nem más, mint a megye kulturális életének fejlődését lelkesen támogató Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.  A fent felsorolt programok egy részét a város megbízott rendezvényszervező cégnek adta ki, egy másik része pedig a Siklósi Várszínház Nonprofit Kft. saját szervezésében valósul meg – tudtuk meg Kreiter-Moder Brigittától, a Várszínház ügyvezetőjétől.  Jó hír azoknak, akik a régióban laknak, vagy a nyár során többször is terveznek visszatérni, hogy hamarosan elővételi kedvezmények, sőt összevont bérlet kedvezmények is elérhetőek lesznek a programsorozat egyes elemeire. Így próbálja meg a város közelebb hozni a kulturális kínálatát azokhoz, akiknek eddig csak korlátozottan állt módjában nagyobb szabású eseményeken részt venni – nyilatkozta a város kulturális ügyeiért is felelős Balázs Csaba, alpolgármester.

Nagy Csaba a megye részéről üdvözölte a város törekvéseit, és hozzátette, hogy Siklós a régiónak mindig is egyik kulturális központja volt. A Baranya Megyei Önkormányzat 2015-ben támogatta az Europa Cantatot, az Európai Kórusszövetség nemzetközi fesztiválját, ennek keretében a siklósi várban a Noga és a Tenkes vegyeskar adott nagysikerű koncertet. Ebben az évben a megyeszékhellyel együtt elindítottuk a Zsolnay programot, ennek keretében 3 év alatt közel 10 ezer baranyai láthatja a Zsolnay Negyedet. A következő évben szeretnénk a Kincses Baranya fesztivált továbbfejleszteni, és a megye váraiba, így a siklósi várba is szeretnénk elhozni – nyilatkozta.