A dán lány nyomában Koppenhágában

Június 3-án került a boltok polcaira A dán lány című film DVD-n és Blu-rayen a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.

A film az első nemváltoztató műtéten átesett férfi, Einar Wegener Lili Elbe-vé válásának történetét mutatja be. Tom Hooper Oscar-díjas rendező filmjét Koppenhágában forgatták, hiszen a holland fővároson máig felfedezhető az ott élt Einar, és festőművész feleségének hatása. Az alábbiakban pedig kiderül, hova érdemes ellátogatni, ha meg szeretnénk ismerni az Einar/Lili és Gerda történetéhez köthető ikonikus helyeket.

Sétálni Koppenhága utcáin egy dolog, és sétálni úgy, hogy láttad A dán lányt, már egészen más. Aki Tom Hooper filmjén keresztül tudja, hogyan vált Einar Wegener festő a nemi átalakulás úttörőjévé, még az is nehezen tudja elképzelni, története milyen szorosan kapcsolódik a dán fővároshoz. Elég egy kisebb sétát tenni a városban és biztosak lehetünk benne, hogy egy olyan épületbe botlunk, ami a DVD-n és Blu-rayen is kapható Tom Hooper Oscar-díjas alkotásához kötődik.

Nemet változtatni ma már ha nem is széles körben elfogadott, de nem is számít tabutémának. Talán ennek is köszönhető, hogy Tom Hooper - akit a Király beszédéért rendezői Oscar-díjjal jutalmazott az Amerikai Filmakadémia - egy bátor húzással olyan történethez nyúlt, ami 1908-ban megosztónak, sőt egyenesen botrányosnak számított, ma viszont már óvatosan, de lehet beszélni róla.

Einar Wegener mondhatni, a véletlennek köszönhetően fedezte fel a lelkében szunnyadó „gyengébb” nemet, amikor portréfestő felesége, Gerda Wegener arra kérte, bújjon női ruhába egy festmény kedvéért. Az eset elfojtott vágyakat és érzéseket hozott felszínre a tájfestő férfiban, aki ezentúl nőként kezdett öltözni és viselkedni. Az eset perverzitása, hogy felesége ezért nem ítélte el, sőt, új múzsát talált házastársában, a társadalom azonban nem készült még fel erre a hatalmas változásra, ezért később a toleránsabb Párizsban keresték a lelki békéjüket.
Mindezek ellenére Koppenhága maradt az a hely, ahonnan a korábban legfeljebb hisztériának vagy skizofréniának hitt identitászavar, a transzszexualitás a nyilvánosság elé, majd diagnosztizálásra is került. Ezt a világra szóló hatást pedig senki nem vitathatja el a várostól, ahol számtalan hely őrzi a házaspár, és immár a forgatás történetét is. Az egyik ilyen a Nyhavn-csatorna környéke, ami a hétköznapokban egy macskaköves vízpart éttermekkel, lakóépületekkel és egyéb, festői látnivalókkal. A hely alig egy éve azonban 1920-as évekbeli halpiaccá változott, ahol Eddie Redmayne és a szerepéért Oscar-díjat nyert Alicia Vikander Elbe és Gerda Wegenerként sétálgatott.

A Bontonfilm Magyarország forgalmazásában már DVD-n és BD-n is elérhető A dán lány stábja emellett olyan történelmi helyszíneken is forgatott, mint Koppenhága egyik legidősebb utcája, a Magstraede; a Dán Királyi Színház, ahol Einar elkezdte felismerni feminin oldalát és a Charlottenborg palota, amely helyet ad a Dán Királyi Művészeti Akadémiának. A valóságban itt ismerkedett meg diákként Einar és Gerda, a filmben pedig Einar itt mutatkozott először Lili Elbeként a társaság előtt a művészbálon. A legemlékezetesebb helyszín mégis a sorházairól ismert Nyboder, ahol a Ben Whishaw által játszott karakter, Henrik lakott. Az egykori haditengerészeti laktanya a mai napig narancssárgán, vörösesbarna fa zsalukkal várja a látogatóit, akik tapasztalhatják majd, hogy az épület talán szebb, mint a képeken.

S ha egy jó kávéra és válaszokra vágyik a kíváncsi látogató, akkor sem kell messzire mennie. A stáb sem tette, hiszen a Koppenhágai Egyetem központi campusának részét képező Fiolstræde olvasóterme tökéletes párizsi könyvtárnak bizonyult, ami ugyan zárva van a nagy nyilvánosság előtt, de a közeli kávézókban megpihenve bárki könnyen közel érezheti magát az identitásválsággal küzdő Lili-hez, aki a könyvtárban kereste a megoldást az állapotára. S aki még ezek után sem tudja egészen A dán lány főhősének helyzetébe képzelni magát, a modern művészeti múzeumban megnézheti a GerdaWegenar munkáiból nyílt, 2017 januárjáig látogatható kiállítást.

Hirdetés