Peter Handke: Az aranjuezi szép napok

Bemutató a Bethlen Téri Színházban.

Második bemutatójához érkezett a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület közös pályázata, a Találkozások. Június 30-án este látható Szilágyi Bálint rendezése, Az aranjuezi szép napok Eke Angéla és Zsótér Sándor előadásában. Találkozások Eke Angélával, Szilágyi Bálinttal és Zsótér Sándorral.

A Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület 2015 tavaszán írt ki első alkalommal pályázatot fiatal alkotók részére. A Találkozásokra pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak, egy kétszereplős darabbal. A cél a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is volt, fontos kritériummal arra vonatkozóan, hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen.

Tavasszal elsőként Valcz Péter rendezése volt látható a Bethlen Téri Színházban, ahol Jordán Tamás mentorálásában, a Junior Prima díjas Grisnik Petra és a Tünet Együttes kiválósága, Gőz István alakításával készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max.

A Találkozások második bemutatója egyben évadzáró premier is lesz június 30-án a Bethlen Téri Színházban. Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handke Az aranjeuzi szép napok című darabját, amelynek szerepeit Eke Angéla és Zsótér Sándor alakítja. Az előadás különlegessége, hogy Zsótér nemcsak a férfi főszereplő, hanem a mentor rendező is egyben.

Peter Handke 2011-ben írt darabja egy beszélgetés története, a szerelem abszurditásáról. A kétszereplős történetben a férfi kérdéseket tesz fel, a nő pedig mindenre őszintén válaszol. Egy szabály van csupán, nincsen akció, csak a párbeszéd. A nő belekezd szexuális autobiográfiájába, s kitér a kivel, mikor, hogyan, mit kérdések megválaszolására, kezdve a gyerekkortól, egészen a mostani pillanatig. De mi van akkor, ha valamelyikük megszegi a szabályokat? És - mondjuk - akcióba lép. Vagy, ha netán, váratlanul egy helikopter zuhan a színpadra?

A június 30-i 19 órás bemutató után Kutszegi Csaba kritikus beszélget a rendezővel és a színészekkel. Az aranjuezi szép napok a következő évadban is látható lesz a Bethlen Téri Színházban. Jegyek online vásárolhatók vagy a színház elérhetőségein rendelhetők.

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok
Bethlen Téri Színház
Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

Hirdetés