2018. december 16. - vasárnap

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok

Kinyomtatom...
Az aranjuezi szép napok plakát

Bemutató a Bethlen Téri Színházban.

Második bemutatójához érkezett a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület közös pályázata, a Találkozások. Június 30-án este látható Szilágyi Bálint rendezése, Az aranjuezi szép napok Eke Angéla és Zsótér Sándor előadásában. Találkozások Eke Angélával, Szilágyi Bálinttal és Zsótér Sándorral.

A Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület 2015 tavaszán írt ki első alkalommal pályázatot fiatal alkotók részére. A Találkozásokra pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak, egy kétszereplős darabbal. A cél a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is volt, fontos kritériummal arra vonatkozóan, hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen.

Tavasszal elsőként Valcz Péter rendezése volt látható a Bethlen Téri Színházban, ahol Jordán Tamás mentorálásában, a Junior Prima díjas Grisnik Petra és a Tünet Együttes kiválósága, Gőz István alakításával készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max.

A Találkozások második bemutatója egyben évadzáró premier is lesz június 30-án a Bethlen Téri Színházban. Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handke Az aranjeuzi szép napok című darabját, amelynek szerepeit Eke Angéla és Zsótér Sándor alakítja. Az előadás különlegessége, hogy Zsótér nemcsak a férfi főszereplő, hanem a mentor rendező is egyben.

Peter Handke 2011-ben írt darabja egy beszélgetés története, a szerelem abszurditásáról. A kétszereplős történetben a férfi kérdéseket tesz fel, a nő pedig mindenre őszintén válaszol. Egy szabály van csupán, nincsen akció, csak a párbeszéd. A nő belekezd szexuális autobiográfiájába, s kitér a kivel, mikor, hogyan, mit kérdések megválaszolására, kezdve a gyerekkortól, egészen a mostani pillanatig. De mi van akkor, ha valamelyikük megszegi a szabályokat? És - mondjuk - akcióba lép. Vagy, ha netán, váratlanul egy helikopter zuhan a színpadra?

A június 30-i 19 órás bemutató után Kutszegi Csaba kritikus beszélget a rendezővel és a színészekkel. Az aranjuezi szép napok a következő évadban is látható lesz a Bethlen Téri Színházban. Jegyek online vásárolhatók vagy a színház elérhetőségein rendelhetők.

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok
Bethlen Téri Színház
Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

John Lennon és Yoko Ono sajátos látványvilágú zenés filmje digiálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal rövid időre világszerte visszatér a mozikba.

Csíksomlyói passió

Egy színházi előadás zarándokútja.

jelenet

Eisemann Mihály - Zágon István - Nóti Károly zenés vígjátéka - premier december 15-én.