Augusztus 4-én kezdődött a négynapos Debreceni Bor-és Jazznapok

4 nap, 19 borvidék, 62 borász, 39 koncert, 175 magyar jazzmuzsikus.

A legrégebbi folyamatosan működő hazai jazzfesztivál, a 45. alkalommal sorra kerülő Jazznapok és a 17. Borkarnevál együttes megrendezéséből született meg a Debreceni Bor-és Jazznapok, amelyből egy új, még sikeresebb program született.
Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő hazai jazzfesztiváljának 39 koncertjén összesen 175 zenész lépett/lép fel. Ez pedig egy magyar dzsessztörténeti esemény, mert ilyen rekordlétszámban egy helyen, még soha nem léptek fel Magyarországon.

A három különböző színpad igazi zenei csemegét kínál az érdeklődőknek. Külön szerep a tehetséges magyar muzsikusoknak, illetve a 45 éves évforduló kapcsán a 45 éves Nagy János, illetve Cseke Gábor zongoristáknak és Frenkie Látó hegedűsnek. A legfiatalabb művész fellépő a 16 éves Pál Gábor basszusgitáros, a legidősebb pedig a 78 éves Gyarmati Zoltán!

Az ezredfordulón a Déri-téren fél tucat borászattal induló rendezvényből az ország harmadik legnagyobb borfesztiválja lett. Az idén több mint hatvan borászat 500 borát lehet megkóstolni a minőségi magyar borkultúra támogatása érdekében a Nagyerdőn. A legszebb magyar borok jegyében hazánk 22 borvidéke közül 19 jelen lesz boraival, például a Villányi, Tokaji, az Egri, a Mátrai, a Kunsági, a Balaton-felvidéki, a Szekszárdi, az Etyek-Budai, a Badacsonyi, a Hajós-Bajai, a Balatoni Borrégió. Jelen lesz remek boraival két történelmi borvidékünk is, a Ménesi és az Érmelléki. Az utóbbi borvidék, Debrecen egykori történelmi borvidéke is volt, a 17-18. században nagyon sok cívisnek volt szőlőterülete és bora Érmelléken. Heit Lóránd, bihardiószegi borász elmondta, hogy több helyi borász közös erőfeszítésének köszönhetően az utóbbi öt évben egyre több minőségi bor jut el ismét a debreceni borfogyasztókhoz. Az egykoron híres, tüdőszínű Bakator a Heit Pincészetnél újratelepítésre került 2013-ban, amely tavaly megmutatta első termését. Széchenyi István kedvenc szőlőjéből készült bort - korlátozott palackszámban - az idei borkarneválon a borbarátok is megkóstolhatják.

A gazdag és változatos bor és gasztronómiai kultúránk, adottságaink egyre jelentősebb szerephez jutnak a hazai turisztikai kínálatban és keresletben is. Mindezek jegyében a Debreceni Bor- és Jazznapok, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fesztiválszövetség szakmai értékelése alapján elnyerte a „Gasztroélmények Éve” ajánlását, ezzel is egyértelműsítve, hogy az esemény minőségi szolgáltatásokat nyújt a résztvevők és az érdeklődők számára.